Heti hány alkalom jelent székrekedést? Gyermekkorban nem csak a táplálkozás okozhatja

Mozgásszegény életmód és változás is meghúzódhat a háttérben.

gyerek-wc-n
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emésztés tempója, illetve a székletürítés könnyedsége egyfelől hajlam, lelki alkat kérdése is: már egészen kicsi korban nyilvánvaló, hogy vannak gyerekek, akiknek a világon semmilyen problémájuk nincs ezzel, míg másoknál heti szinten jelentkező gondot okoz.

Mindemellett igaz, hogy leggyakrabban a rostszegény táplálkozás és elégtelen folyadékbevitel, valamilyen aktuális változás a gyerek életében, illetve a mozgásszegény életmód felel a székrekedés kialakulásáért.

Mi számít székrekedésnek?

Székrekedésről akkor beszélünk, ha a heti háromnál kevesebbszer történik, illetve ha a korábbi rendszeres alkalmaknál ritkábban van székletürítés. Ilyenkor a folyamat általában nehézkes, fájdalommal járhat, a széklet száraz, kemény. Mindemellett a gyermek puffad, rossz a közérzete. 

A gyerekkori székrekedés okai 

Változás a háttérben

A környezetváltozás - költözés, nyaralás - gyakori kiváltó ok. Ugyancsak meghúzódhat a háttérben bölcsőde-, óvoda- vagy iskolakezdés. Ilyenkor változás áll be a hétköznapi rutinba, melyre a kicsik - és a nagyok - szervezete gyakran reagál lelassult emésztéssel. A szobatisztaságra szoktatás esetében szintén ismert panasz a székrekedés, hiszen a pelenkáról kellene bilire vagy a WC-re váltania a kicsinek.

Bármelyik is okozza a székrekedést, fontos, hogy próbáld oldani a gyerek változástól való félelmét, szorongását. Ne bagatellizáld el a szituációt, beszéljetek sokat a várható új helyzetről, igyekezz kedvet csinálni a bölcsődéhez, iskolához, mesélj neki a saját pozitív emlékeidről.

Rostszegény táplálkozás, kevés folyadék

A székrekedés talán leggyakoribb kiváltó oka - bármely életkorban - az elégtelen rost- és folyadékbevitel. Minden gyerek szereti a tésztaféléket, csokoládét, de nagyon kell ügyelni rá, hogy lehetőleg minden étkezés tartalmazzon zöldséget, gyümölcsöt. Ha hétvégén rántott hús az ebéd, ahhoz is kínálj savanyúságot, párolt zöldséget, vagy akár csak kukoricakonzervet.

Egy 4-8 éves gyerek napi folyadékbevitele hozzávetőlegesen 1-1,5 liter. Természetesen ebbe beleszámít a levesek, ételek víztartalma is. Ha a kicsi nem szívesen issza önmagában a vizet, esetleg próbálhatsz trükközni hígított 100%-os almalével vagy rostos baracklével, ízesítés nélküli teákkal, de a hozzáadott cukrot tartalmazó italokat felejtsd el. A gyümölcspürék fogyasztása is szóba jöhet afféle S. O. S. megoldásként, ha úgy érzed, gyermeked nem fogyasztott aznap elegendő zöldséget, gyümölcsöt vagy folyadékot.

Mozgásszegény életmód

Az óvodás korosztálynál szerencsére még ritkán fordul elő, ám az iskolásoknál már megesik, hogy a székrekedés hátterében a mozgásszegény életmód is megfigyelhető. Az a gyerek, aki egész nap az iskolában ül, és a délutáni órákban is inkább a számítógép elé telepedik le a szabadban való játék helyett, jó eséllyel tapasztalni fogja a problémát.

Ha nincs alkalom a délutáni játszóterezésre, érdemes a gyereket heti néhány alkalommal valamilyen - vele együtt kiválasztott - edzésre járatni. A hétvégéken pedig közös családi programként szerezzetek hosszabb, rövidebb kirándulásokat. Innen meríthetsz ötleteket az úti célhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Betegség

Ha minden egyéb ok kizárható, nem szabad elfelejteni, hogy a székrekedés hátterében ritkán, de meghúzódhatnak komolyabb egészségügyi problémák is. Ha a gyerek vashiányos, a problémára szedett vaskészítmény lassíthatja az emésztést. Ilyenkor érdemes váltani valamilyen más vastartalmú termékre. Az is előfordulhat, hogy valamilyen hormonális eltérés, például pajzsmirigy-alulműködés okozza a bajt. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Rostban gazdag reggelik

A következő ételek nemcsak az emésztést segítik, de a koncentrációs képességet és az iskolai teljesítményt is.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük