Székrekedés kisgyerekeknél: pszichés oka is lehet, ha nem tud vécézni

Oda kell rá figyelni, hogy a kisgyereknél elég gyakori-e az ürítés, és utánajárni az okoknak, ha nem.

bili-maci
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A székrekedés viszonylag gyakori probléma a kisgyerekeknél, ami joggal okoz aggodalmat a szülőknek. Fontos megkeresni az okát, és segíteni a gyereken, hiszen, ha eleinte nem is érzi, idővel csúnya hasfájás, nehézkes ürítés lesz a vége.

Babakorban napi háromszor is lehet székletet találni a pelusban, de vannak babák, különösen az anyatejesek, akik akár csak heti egyszer ürítenek, az anyatej ugyanis kevés salakanyagot, de sok tápanyagot tartalmaz, így szinte teljesen felszívódik a szervezetben. Amíg a baba boldog, nincs ok aggodalomra. A vegyes táplálás elkezdésével a székletürítések száma napi egy-kettőre csökkenhet, de akár a kétnaponta történő ürítés is természetes lehet. Kettő-négy éves kor között jellemző, hogy székrekedéses tünetek jelentkeznek.

Három kritikus periódus

Bár azt hinné az ember, a székrekedés oka valószínűleg a táplálkozásban keresendő, ez csak félig-meddig igaz. Lelki okok, nagyobb változások, fordulópontok ugyanúgy vezethetnek székrekedéshez.

Három kritikus szakasz van a kisgyerekek életében, amikor különösen gyakran előfordul. A vegyes táplálkozásra való áttéréskor, a szobatisztaság tanulásakor, valamint az óvodai, iskolai kezdés, a közösségbe kerülés idején.

Ezekben a szakaszokban különösen fontos sokat beszélgetni a gyerekkel azokról a változásokról, melyek épp történnek, ezzel is segítve őket az átállásban. Az étkezési változásokban legyen meg az átmenet, a szobatisztaságra nevelésben a türelem. Nem szabad erőltetni, szorongást okozni a gyerekben, inkább dicsérni érdemes, és a gyerek saját tempójához alkalmazkodni. Az óvoda, iskola megkezdése idején a szülő ne bagatellizálja el a gyerek esetleges félelmeit, igyekezzen kedvet csinálni a bejáráshoz, és jó ötlet, ha mesél saját jó emlékeiről is.

Ezekben a szakaszokban önmagában az új helyzetek is vezethetnek székrekedéshez. A gyerek megszokta, hogy a pelusba ürített, ami a bilire szoktatással megváltozik. Ez akaratlagos visszatartáshoz vezethet. A szülő észreveheti a gyereken, ha ez történik, mivel ilyen esetekben a gyerek furcsán viselkedhet. Izeg-mozog, sajtkukac módjára viselkedik, elbújik, félrevonul.

Az óvodai, iskolai helyszín ugyancsak gátat jelenthet a gyerek számára, aki inkább nem megy el vécére, mivel nem az otthoni környezetében van. Mindkét esetben akaratlagos visszatartás vezet a székrekedéshez.

A székrekedés tünetei

Az, hogy a gyerek napok óta nem ürít, egyértelmű jel, de a hasfájás, a nyűgösség, a furcsa testhelyzetek felvétele is árulkodó jele lehet a székelési problémának. Ha több napja tart a székrekedés, és az alsóneműn hasmenésre utaló jelet talál a szülő, az sem ok a megnyugvásra, mivel a még mindig fennálló székrekedésre mutat. Ez esetben a végbél akaratlagosan zárva tartható záróizma kezd elernyedni az ott rekedt kemény széklet miatt, és kijut az érkező lágyabb. Ilyen esetben mindenképp érdemes orvosi tanácsot kérni.

Hogyan segíthet a szülő a gyereknek?

A székrekedés ellen olykor beválhat egy kis változtatás az étkezésben. Segíthetnek a különféle kompótok, például a szilva vagy a körte, de a lekvár is, vagy a gyümölcslé. Ha a székrekedés megszűnt, attól kezdve érdemes jobban figyelni rá, hogy minél több gyümölcsöt egyen a gyerek, és rostban gazdagabb legyen a táplálkozása. Jobb kerülni a székrekedést kiváltó ételeket, mint a túl sok csoki, kakaó, rizs és a rostot nélkülöző, fehér lisztes péksütemény. Az elegendő folyadékfogyasztás is fontos, noha nem feltétlenül puhítja a székletet, mivel a folyadék a belekben felszívódik.

Ha nem segít a célirányos étel

Ha nem segített a kompót vagy a lekvár, akkor érdemes az orvos által javasolt készítményt, cseppet, kúpot alkalmazni. Azon gyógyszerek esetében is kell orvosi véleményt kérni, melyek vény nélkül kaphatók. A hashajtós cseppek alkalmazásából nem szabad rendszert csinálni, mert a gyerek szervezete hozzászokhat, és elindul egy önmagát gerjesztő folyamat. Ha abbamarad a használata, szinte garantáltan jelentkezik az ürítési probléma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha a gyerek mindennapjaiban van rutin, akkor előbb-utóbb a székletürítés időpontja is rögzülhet. Ez is segít abban, hogy ne forduljon elő székrekedés.

Amennyiben a székrekedés nem akar megoldódni, feltétlenül orvoshoz kell vinni a gyereket, mert komoly baj lehet belőle. A székrekedés feltűnő gyakoriságát is érdemes kivizsgáltatni, hiszen akár szervi probléma is lehet a háttérben, amit fel kell deríteni, és kezelni kell.

Egészségesnek hitt cukorbombák

Sokan nem is sejtenék, mennyi cukor van bennük. Kvízünkben érdemes tenni egy próbát: három közül melyik ételben lehet a legtöbb cukor?

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük