Segíti az oxigénellátást, és javítja a gyerek koncentrációs képességét a suliban: 8 vasban gazdag reggeli

A vashiány az iskolai teljesítményre is rányomja a bélyeget.

GettyImages-659486672
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vas nélkülözhetetlen a fejlődő szervezet számára, mivel a vér hemoglobinjának, azaz a vörösvértestek alkotóeleme, amely létfontosságú szerepet játszik a sejtek oxigénellátásában. E nyomelem nélkül megjelennek a vashiányos vérszegénység tünetei, a fáradékonyság, szédülés, fejfájás, tanulási nehézségek vagy a szabálytalan szívverés. 

Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek a reggeli fontosságát, hiszen a megfelelő tápanyagok nélkül a gyerek nehezen birkózik meg a szellemi és fizikai kihívásokkal. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet - OÉTI - felmérése szerint a gyerekek egyötöde, a 15 éven felülieknek pedig a fele indul úgy iskolába, hogy nem reggelizik, az értékes tápanyagokat pedig a sulibüfében kapható édességekkel helyettesítik.

Vasban gazdag reggelik

Az ideális reggeli minden korosztály számára olyan, ami tartalmaz fehérjét, teljes kiőrlésű gabonafélét, rostokban gazdag zöldségeket, valamint gyümölcsöket. A házi kenőkék és túrókrémek is remek megoldást nyújtanak, de a reggeli csokigolyókat is érdemes zabpehelyre cserélni, amit különböző gyümölcsökkel, joghurttal és olajos magvakkal turbózhatsz fel. 

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük