Rendszertelen menstruáció kamaszkorban: milyen betegségek állhatnak a háttérben?

A rendszeres menstruáció nem alakul ki azonnal, egy idő után azonban a vérzéskimaradás betegségre utalhat.

GettyImages-1040519038

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kutatások kimutatták, hogy generációról generációra az első menstruáció egyre fiatalabb korban jelentkezik. Ezt számos tényező befolyásolja, többek között a testi edzettség, tápláltság vagy genetikai jellemzők.

Megjelenése még nem jelenti, hogy a serdülő havi rendszerességű ciklusa elindult, hiszen hónapok is eltelhetnek, mire a következő vérzés jelentkezik. A menstruáció a nemi érés végére stabilizálódik, ami 16-17 éves korra tehető. Ha azonban ezen túl is rendszertelen a ciklus, érdemes nőgyógyászhoz fordulni egy alapos kivizsgálásért.

Rendszertelen kamaszkori menstruáció okai

A rendszertelen kamaszkori menstruáció kiváltó okai és kockázati tényezői közt számos egészségügyi probléma állhat. Ilyenek például a kóros elhízás vagy soványság, nagyon megerőltető munkavégzés vagy túlzott testmozgás, nagymértékű stressz vagy lelki megterhelés.

Nem ritka, hogy a vérzés kimaradozgatása súlyos problémák következtében lép fel, a legtöbbször különböző hormonális zavarokra utal, de autoimmun betegségek is okozhatnak problémát a ciklusban.

kamaszlany-szomoru
Fotó: Getty Images Hungary

Szervi rendellenesség 

Nemi fejlődési rendellenességek is meghúzódhatnak a háttérben, melyek a petefészken kívül a hüvely vagy méh állapotát is érinthetik.

A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, mellékvese kimerülése, megnagyobbodása vagy daganata szintén okozhat rendszertelen ciklust. Ha mélyülő hang, cukorbetegség, csontritkulás, fokozott szőrnövekedés, pattanások kísérik, erős a gyanú, hogy a mellékvese kimerüléséről van szó.

A vérzéshiány sérült vagy beteg petefészekre is utalhat. Az ösztrogén termelésének visszaesése mögött hormontermelő petefészek-daganat is állhat. Bár ez nagyon ritka a serdülő lányoknál, mégsem szabad megfeledkezni róla. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szakorvos felkeresése minden esetben indokolt, hiszen sosem tudni, milyen egészségügyi problémák húzódhatnak meg a háttérben. 

Gyógynövényteák női bajokra

Szárított gyümölcsökből, virágokból, növények leveleiből, fűszer- és gyógynövényekből is készíthetők a gyógyteák. Ízben és hatásban is rendkívül változatosak, mindenki megtalálhatja közöttük a kedvére valót.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük