Vashiányos vérszegénységet, fáradékonyságot okozhat az erős menstruáció: 9 ok is állhat a háttérben

Mi számít erős menstruációnak, és mire hívhatja fel a figyelmet a kellemetlenség?

Erős menstruációhoz vezető okok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az erős, fájdalmas menstruáció gyakori panasznak számít, ennek ellenére sokan nem fordulnak vele orvoshoz, mivel úgy gondolják, egyéni sajátosság, és nem lehet vele mit kezdeni.

Pedig az erős, hosszabb vérzés nemcsak kellemetlen, de különböző betegségekre, kóros állapotokra is utalhat, ezért fontos kivizsgáltatni, mi is okozza a panaszt. Hogy mik állhatnak a hátterében, arról dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász sebészét kérdeztük.

Mi számít erős menstruációs vérzésnek?

Erős menstruációs vérzés (menorrhagia) az, amikor a menstruáció rendkívül erős, és hosszú ideig tart (több mint 7 napig). A normálisnak számító 35-40 milliliter vérveszteség helyett akár a 80 millilitert is meghaladhatja a távozó vér mennyisége. Ilyenkor előfordulhat, hogy a nő kénytelen akár óránként betétet vagy tampont cserélni.

A probléma során nagyobb vérrögök is megjelenhetnek a menstruációs vérben. Gyakran erős görcsökkel jár, ami miatt a közérzet is jelentősen romlik. Az erős vérzés miatt vashiány, vashiányos vérszegénység is kialakulhat, így az illető a mindennapokban fáradékonyabb, dekoncentráltabb, ingerlékenyebb, és megnő az alvásigénye.

Hormonzavar, stressz és súlyos betegségek is okozhatják

Hormonzavar

A hormonok - és nem csak a női nemi hormonok - nagyban befolyásolják a menstruációt. Értelemszerűen a ciklusban közvetlenül részt vevő hormonok mennyiségének megváltozása hatással van a vérzésre (progeszteron, ösztrogén, LH, FSH). Ha a hormonok szintje nincs a normál tartományban, úgy a méh nyálkahártyája vastagabbá válik (vagy ellenkezőleg, vékonyabbá), és ez a leválás során igen erős vérzésben mutatkozik meg. Viszont nem csak a nemi hormonok zavara vezethet hasonló panaszokhoz, ugyanis az olyan hormonok, mint például a TSH, az inzulin, a kortizol, mind befolyást gyakorolnak a menstruációra. Éppen ezért az erős menstruáció összefüggésben állhat olyan endokrin zavarokkal, mint például pajzsmirigyproblémák, mellékvese-fáradtság vagy (pre)diabétesz.

Jó- és rosszindulatú daganatok

A méhben többször is keletkezhetnek különböző daganatok, melyek szerencsére gyakran jóindulatúak. Sokszor rutin nőgyógyászati vizsgálat keretein belül kerül felismerésre a probléma, ám megeshet, hogy erős menstruációs vérzés hívja fel rá a figyelmet. Ez esetben általában mióma, polip vagy adenomiózis a diagnózis.

Szerencsére a legtöbbször gyors rutinműtét keretein belül a jóindulatú daganatoknak búcsút inthetünk. Olykor azonban előfordulhat, hogy valamilyen rosszindulatú daganat okozza a tünetet - ilyenkor mielőbbi terápiára van szükség, ugyanis az idejében történő kezelés a túlélés záloga!

Fertőzés

Az intimfertőzések tipikus tünetei közé a viszketés, bővebb, megváltozott színű/szagú hüvelyi folyás tartozik, ám együttlétek utáni vérzés és erős menstruáció esetén is gyanakodni kell rá. Sajnos szexuális úton történő fertőzések is okozhatnak ilyen panaszokat, így mindenképp orvoshoz kell fordulni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Endometriózis

Az endometriózis az az állapot, amikor a méh nyálkahártyája kivándorol a helyéről, és máshol is megjelenik. Viszont ugyanúgy reagál a hormonális változásokra, mint a méhben - vagyis vastagszik, majd leválik -, és emiatt gyulladást is okozhat. Jellemző tünete a fájdalmas, erős és hosszú menstruáció. Laparoszkópiával nemcsak diagnosztizálható, de ezáltal kezelhető is, illetve enyhébb esetben gyógyszeresen, hormonterápiával, fájdalomcsillapítókkal orvosolható az állapot.

További okok az erős menstruáció hátterében:

  • stressz,
  • vetélés,
  • véralvadási zavar (vérzékenyég),
  • bizonyos gyógyszerek, például véralvadásgátlók,
  • kismedencei gyulladás.

A kiváltó októl függ a kezelés

Hogy milyen kezelésre van szükség, az attól függ, mi okozza az erős vérzést - mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász sebésze. Lehet, hogy egyszerű hormonterápiára, fogamzásgátlóra van szükség, fertőzés esetén kúpok, kenőcsök adására, lactobacillusok visszatelepítésére. Daganatoknál műtét indokolt, ha kell, kemoterápia, sugárkezelés is. Előfordulhat, hogy méhkaparásra vagy a méh eltávolítására van szükség. Mindezeken kívül a vaspótlás minden esetben fontos, hiszen a vérvesztés miatt kialakult vashiányt, vashiányos vérszegénységet is kezelni kell.

Nőgyógyászati daganatok tünetei

A nőgyógyászati daganatokról sokaknak csak a méhnyakrák jut eszébe, valójában viszont többféle ráktípus tartozik ide. Kialakulhat az elváltozás a méhtestben, a petefészekben, a hüvelyben és a szeméremtesten is. Minél hamarabb diagnosztizálják a problémát, annál jobbak az érintettek kilátásai a jövőre nézve. A gyanús jelekkel jobb egyből orvoshoz fordulni.

Puffadás is jelezheti a nőgyógyászati daganatot: 8 tünet, amiről muszáj értesíteni az orvost

Minél korábban felismerik a problémát, annál nagyobb eséllyel gyógyítható.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük