Rákkeltő hatásúak, mégis eszik a gyerekek: ezeket a húsokat jobb kerülni

A WHO álláspontja szerint jobb az óvatosság a feldolgozott húsokkal.

Rákkeltő feldolgozott húsok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy hosszú, fárasztó nap után az embernek nincs mindig ideje és kedve főzőcskézni, ezért gyakran kerülnek a kosarakba félkész és készételek, feldolgozott húskészítmények. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint azonban nem árt velük vigyázni.

Bár azzal valószínűleg sokan tisztában vannak, hogy a virsli, a szalámi vagy a kolbász, szalonna nem tartozik a legegészségesebb élelmiszerek közé, mégis több otthonban naponta kerül belőle a gyerekek tányérjára is. Az egészségügyi kockázatok pedig jelentősek számukra.

Rákkeltő feldolgozott húsok

A WHO több mint nyolcszáz tanulmány eredményét összegző jelentése alapján már napi 50 gramm feldolgozott hús elfogyasztása számottevően növelheti a vastagbél- és végbéldaganat rizikóját, de a hasnyálmirigy-, a prosztata- és a mellrák kockázatával is összefüggésbe hozták ezeket az élelmiszereket.

A WHO rákkutató intézetének (IARC) listáján 1. kategóriába sorolt karcinogénként szerepel a feldolgozott húsáru, amelybe beletartozik minden tartósítás vagy ízfokozás céljából pácolt és kezelt, füstölt, érlelt termék, így a felvágottak, a sonka vagy a virsli.

Bár nem teljesen világos, mi okozza az élelmiszerek rákkeltő hatását, abban felelőssé teszik a nitrittartalmat is. A tartósításhoz és ízesítéshez használatos pácsókeverék kálium- vagy nátrium-nitritet tartalmaz, a belőlük keletkező nitróz-aminok sejtkárosító hatással bírnak, rontják a máj működését, de akár alvászavarhoz is vezethetnek nagyobb mennyiségben.

A feldolgozott húsokra jellemző a magas nátriumtartalom is, a feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő étrenddel jóval többet visz be az ember a szervezetébe, mint amire szüksége lenne. A túl magas sófogyasztás, különösen alacsony káliumbevitellel kiegészülve, vérnyomásproblémákhoz is vezethet.

A kutatások nem mondják ki azt, hogy mennyi feldolgozott hús elfogyasztása számít biztonságosnak felnőttek vagy gyerekek számára, ám az egészen biztos, hogy mérsékelni javasolt a bevitelüket, mivel a mennyiség növekedésével mind jobban nő a krónikus betegségek kockázata is. Ha alkalmanként kerül csak a tányérra, nem járhat következménnyel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A feldolgozott húsételeket gyakran reggelire vagy gyors vacsora gyanánt eszik, egy kis tudatossággal, kreativitással azonban remekül helyettesíthetők tápanyagban gazdag alternatívákkal. Szendvicsfeltétnek megfelelők a sült vagy grillezett csirke- esetleg pulykaszeletek, de darált húsból házilag is készíthető ízletes felvágott. A keménytojás és az olajos halak is ideálisak reggelire, a fehérjeszükségletet a hummusz, a babpástétomok, a mogyoró- vagy mandulavaj is segítenek fedezni, mind-mind laktató fogást jelent a nap kezdéséhez vagy zárásához.

Gyors reggeliötletek

Egy hazai kutatás szerint három magyar gyerekből egy üres hassal indul óvodába, iskolába. Pedig a kiegyensúlyozott vércukorszint a megfelelő fizikai és szellemi teljesítőképesség érdekében rendkívül fontos. Mutatunk néhány gyors reggelit.

3-ból 1 gyerek üres hassal megy iskolába: 8 gyors reggeli, ami belefér a kapkodós hétköznapokba

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük