4 mondat, amit soha ne mondj egy túlsúlyos gyereknek: egy életre nyomot hagyhat benne

A túlsúly nemcsak azért veszélyes, mert komoly egészségügyi problémákat okozhat, de a gyermek lelkiállapotára, önértékelésére is rányomhatja a bélyeget.

GettyImages-184095312
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermeket számtalan bántás érheti az óvodában vagy iskolában testsúlyával kapcsolatban, de a szülőktől érkező bántó mondatok még inkább rosszul eshetnek neki. Egy gyermek számára a szülők véleménye meghatározza a saját magáról kialakított képet és azt, mennyire tudja elfogadni saját magát: önbizalommal teli vagy önbizalomhiányos felnőtt lesz-e belőle.

Legyen szó bármilyen negatív megjegyzésről, a szülők által kimondott gondolatok egy életre megsebezhetik a gyermeki lelket, de a szülő állandó piszkálódása a kettejük közötti kapcsolatra is rányomhatja a bélyeget. 

Mit ne mondj egy túlsúlyos gyereknek

Szülőként biztosan neked is gyermeked testi-lelki egészsége a legfontosabb, gondoskodsz róla, vigyázol rá, taníttatod, vagy épp te foglalkozol vele. Minden szülő vágya, hogy gyermekéből egy okos, talpraesett ifjú felnőttet neveljen, aki könnyedén megbirkózik az élet olykor nehéz dolgaival. Ez csak akkor lehetséges, ha a gyermek érzi és tudja, mindenben számíthat a szülőre, a felmerülő problémákat pedig együttes erővel oldják meg.

GettyImages-117004503

Lehet, hogy nem is hinnéd, de egyes mondatok nagyon bántóan hangzanak a gyermeki fül számára. Összegyűjtöttük, melyek azok a kijelentések, amelyeket semmiképp se hangoztass előtte, hiszen rossz hatással lehetnek gyermeked önértékelésére. 

Ne becézgesd!

Bármilyen kedvesnek tűnik, érdemes mellőzni az olyan becézéseket, mint például a husikám, pufikám vagy dunduskám. Amellett, hogy a szülő örökre beskatulyázza ezzel a gyermeket, az is ciki, ha mondjuk az iskolában úgy búcsúzik el tőle, hogy azt mindenki hallja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nincs édesség!

Az, hogy túlsúlyos lett a gyermek, sok tényező függvénye, ahogy a genetika, úgy a helytelen életmód eredménye is, amely nagyban függ a szülői döntésektől és a környezeti hatásoktól. Ugyanakkor fontos, hogy a gyermek ne azt érezze, hogy a túlsúly egyedül az ő problémája. Szakember bevonása nélkül semmi esetre sem szabad diétáztatni, de csak akkor tud változtatni táplálkozási és életviteli szokásain, ha az egész család támogatja, és segít benne. Ezért nem célszerű azzal büntetni egy gyermeket, hogy ne egyen édességet, ha addig a nagyszülő vagy a szülő engedékenysége miatt szokott rá. Például érdemes az édességeket egészséges nassolnivalókra cserélni, például zabpelyhes sütire, cukormentes bonbonra, szénhidrátszegény finomságokra. 

Hány kanállal szedtél?

A szülők pásztázó szeme minden családi ebédkor a gyermekre téved, és figyelik, vajon mit és mennyit szed az ételből a tányérjára, és szóvá teszik, ha az meghaladja a szülő által képzelt határt. Ahelyett, hogy a szülő azt kérdezné folyton a gyerektől, hogy hány kanállal szedtél, amitől a gyermeknek bűntudata, lelkiismeret-furdalása, később pedig táplálkozási zavara lesz, helyette neki kell olyan ételeket készíteni számára, amelyekkel támogathatja a fogyást. Ez persze nem azt jelenti, hogy brokkolin és csirkén éljen a gyermek, de változatos, egészséges ételek készíthetőek, ha például fehér lisztes tészta helyett teljes kiőrlésűt vagy durumtésztát, esetleg ha sima krumpli helyett barna rizst készít neki a szülő. A gyerekek egyik nagy kedvence, a sültkrumpli vagy halrudacska készülhet olaj nélküli fritőzben, esetleg sütőben, zsiradék hozzáadása nélkül.

GettyImages-155136271

Mikor kezdesz el sportolni?

A legjobb motiváló tényező, ha a gyermek a szülővel vagy akár pár barátjával kezd neki a tornázásnak. Érdemes a képernyőidőt csökkenteni, helyette járjon el fociedzésre, bicajozni vagy úszni, a szülőkkel pedig hétvégente kirándulni, túrázni, hiszen a mozgás mellett a közösen együtt töltött idő is sokat számít a gyermek életében. 

4 mondat, amit soha ne mondj egy kamasznak: megszégyenítésnek érzi, nem jótanácsnak

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tipikus mondatokat, amelyekkel a szülő az őrületbe kergeti a gyermeket, és tippeket adunk, hogy helyette hogyan közelítse meg a helyzetet.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük