5 mondat, amit egy fiúnak gyakran hallania kell az apától: sokat számít, milyen felnőtt lesz belőle

Bárkinek születhet gyereke, de apának lenni életre szóló hivatás, ami nagy felelősséggel jár.

GettyImages-915682932
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amint megszületik a gyermek, a férfi és a nő, a feleség és a férj egy új szerepkörben találja magát: családdá kovácsolódnak, ebben a felállásban pedig új feladatok és kihívások várnak rájuk. 

A társadalmunkban még mindig jelen van az a nézet, hogy a családapa a "hagyományos kenyérkereső", anya pedig a gondoskodó. Egy ideális családban a szerepek nem képeznek ilyen éles határt, és az édesapa is ugyanúgy kiveszi a részét a gyereknevelésből, ahogy az édesanya a pénzkeresésből. 

Apák és fiaik

Fontos, hogy a gyerekeknek legyen egy támogató, segítő apaképe, hiszen hiánya befolyásolja mind a lányok, mind a fiúk későbbi személyiségét. Egy jó apa nemcsak a tiszteletet tanítja meg csemetéjének, vagy azt, hogyan kell helytállni és küzdeni a világban, de hatással van a fiúk jellemének kialakulására is. 

GettyImages-471819875

Kutatások kimutatták, hogy azok az apák, akik aktívan kiveszik a részüket a fiukkal való foglalkozásban, kevésbé jelennek meg náluk viselkedésbeli és magatartási zavarok. Az a minta, amelyet egy apa a fiával való kapcsolatában létrehoz, meghatározza azt, milyen felnőtt lesz belőle.

Tiszteld anyádat!

Ha a fiú azt látja, hogy az apa tisztelettel bánik az emberekkel és saját párjával, azaz gyermeke anyjával, a gesztusokból tanulja meg, hogyan bánjon később a nőkkel a saját párkapcsolatában is. Egy ölelés, egy puszi vagy pár kedves szó az édesanyának azt mutatja, hogy a férfi tiszteletet és szeretetet érez iránta. A gyerek is ugyanezt a tiszteletet és odaadást tanulhatja meg tőle, ami elengedhetetlen egy boldog párkapcsolathoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Ne aggódj, bármi lesz, megoldjuk!

Bármilyen reménytelennek is tűnik a helyzet, valahogy mindig lesz, amivel közösen is megbirkózhattok. Ezzel nemcsak azt tanulja meg a gyerek, hogy mi a becsületszó, hiszen az apja megígérte neki, hogy megoldják a problémát, de tudja, hogy bármilyen élethelyzetben számíthat is rá. 

Ne félj segítséget kérni!

A férfiak hajlamosak nem kérni a segítségből, hiszen úgy gondolhatják, emiatt sebezhetőnek és gyengének tartják őket. Pedig segítséget egészséges önbizalmú és önértékelésű férfiak kérnek. Bármilyen aprónak is tűnik a probléma, a szülő ne nevesse ki, legfőképp ne utasítsa vissza a segítségét, és legyen készséges vele szemben. Ezzel a gyerkőc megtanulja, hogy nemcsak nem szégyen a segítségkérés, de a mások megsegítése is fontos ahhoz, hogy jó ember váljon belőle. 

GettyImages-1186336104

Állj ki a saját igazad mellett!

Szinte minden kisfiú tudja, hogy birkózni csak apával szabad, így ő az, aki megtaníthatja a gyermekét arra, hogyan védje meg magát egy kényes szituációban, vagy álljon ki a saját igaza mellett. Az önvédelem mellett az önfegyelmet is sajátítsa el, amit például szituációs játékok során gyakorolhat és sajátíthat el. 

Jogod van bármilyen helyzetben nemet mondani!

Persze nem arról van szó, hogy tagadja meg a tanártól a feleltetés jogát, hanem tanulja meg, milyen helyzetekben tudjon és merjen nemet mondani. Ehhez nyíltan kell beszélni vele a világ történéseiről, az internet veszélyeiről vagy akár a szexuális zaklatás fogalmáról. A gyermeknek joga van nemet mondani, különben hogyan tudná megvédeni magát attól, amit valójában nem is szeretne?

4 mondat, amit soha ne mondj egy kamasznak

Vannak olyan mondatok és megjegyzések, amelyek berögzülve a lehető legrosszabbkor hagyják el a szülők száját, ezek egyáltalán nem hatékonyak, mi több, egy kamasz számára inkább idegesítőek és bántóak lesznek.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük