Rengeteg kárt okoz a mártír szülők érzelmi zsarolása: ne félj nemet mondani!

A mártír szülő az, aki egész életében a saját szükségleteit, vágyait, álmait a család, a gyerekek jólétének rendeli alá, ezt pedig nem fél hangoztatni.

GettyImages-1160943158
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülői lét rengeteg lemondással és önfeláldozással jár, hiszen minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének: éjszakázik, ha beteg, és anyagilag, érzelmileg támogatja, hogy sikeres, független felnőtt váljon belőle.

De mi van akkor, ha ezt a sok minden jót, amit a szülő tett, rendre felemlegeti akár felnőtt gyermekének?

Hogyan ismerd fel a mártír szülőt?

A mártír szülő az, aki egész életében a saját szükségleteit, vágyait, álmait a család, a gyerekek jólétének rendeli alá, ezt pedig nem fél hangoztatni: meggyőződése, hogy a gyereknek - életkorától függetlenül -, hálásnak kell lennie, amiért ő ennyi mindent tett vagy tesz a családjáért.

GettyImages-1160943786

Az érzelmileg zsaroló szülő állandó bűntudatot kelt, és manipulálja - sokszor nem tudatosan - a környezetét azzal, hogy felemlegeti, mennyi mindent köszönhetnek neki. Ezzel nemcsak bűntudatot kelthet a gyermekben, de a szülő-gyermek kapcsolatot is tönkreteheti.

"Lemondtam az álmaimról, csak hogy felneveljelek"

Ez a szülőtípus a saját családjában élő személyektől azt várja el, hogy bármikor a rendelkezésére álljanak, de megsértődik, ha ezt a gyerekek bármilyen oknál fogva elutasítják. A mártír szülők gyakran felemlegetik az értük hozott áldozatokat, és rosszul érinti őket, ha felnőve már nem ők állnak az első helyen. Tipikus mondatok, amelyeket egy mártír szülő használ:

- "Lemondtam az álmaimról, csak hogy felneveljelek."

- "Szültem három gyereket, és még csak rám se nyitjátok az ajtót."

- "Mindent megtettem érted, de te ezt nem is értékeled!"

- "Két műszakban dolgoztam, hogy megvehessem neked ez a játékot."

- "Ha nem jó neked itthon, el is mehetsz!"

- "Mi lesz ezután velem, nekem csak te maradtál."

- "Már megint mindent nekem kell csinálnom, senki nem segít."

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne félj nemet mondani!

Az érzelmileg zsaroló szülő nehezen viseli, ha a gyermeke felnő, és kirepül a családi fészekből. A mártír szülő ilyenkor úgy érezheti, hogy magára marad, a gyermek szeretetét és szülei iránti kötelességtudatát pedig az érte hozott áldozatok felemlegetésével próbálja kicsikarni. Minden döntéséből ki szeretné venni a részét, hiszen így is fontosnak és nélkülözhetetlennek érzi magát. A gyermek túl nagy érzelmi nyomásnak élheti meg szülője alacsony önértékelését, aminek a kettejük közötti kapcsolat látja kárát. Minél erőteljesebben próbál hatni a gyermekre, minél jobban „rátelepszik”, annál inkább gyengül a szülő-gyerek kapcsolat. A gyerek állandó lelkiismeret-furdalása pedig fejlődő személyiségére és későbbi párkapcsolataira is hatással lesz.

GettyImages-1182687418

Szülőként nemcsak adunk, de kapunk is a gyermekeinktől: sok szeretetet, boldog pillanatokat, örök élményeket. A gyerek nem kérte, hogy világra hozzák, és nyilván hálával tartozik a szülőknek, ha szereteben felnevelték, de az anya és az apa maga vállalta a szülőséget. A mártír szülőnek, még ha nehéz is, el kell fogadnia, hogy a gyermeke önálló döntéseket hoz, ebbe pedig az is beletartozik, hogy például nem tud segíteni az adott pillanatban, mert épp más dolga, programja akadt, de felajánlhatja, és közösen megbeszélhetik, hogy valamelyik nap átugrik, és együtt megcsinálják.

Az impulzív reakciók helyett próbálja mindkét fél megérteni a másik álláspontját, és törekedjenek egy köztes megoldásra. A felnőtt gyereknek a lehetőségekhez mérten be kell vonnia a családi életébe a szüleit, hogy ne érezzék magukat kívülállónak, de egy új hobbi is segítheti a szülőt abban - főként, ha egyedülálló -, hogy a mártírkodás helyett valami másban teljesedjen ki. 

A fűnyírószülő súlyos károkat okozhat

A fűnyírószülők azok, akik minden problémát és akadályt elkaszálnak a gyerek előtt: mindenbe beleszólnak az öltözködéstől kezdve az iskolaválasztásig, megcsinálják helyettük a házit, de még a tanárt is kioktatják, ha úgy érzik, igazságtalanság történt a gyermekkel.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük