Megcsinálja a háziját, és a tanárt is kioktatja: a fűnyírószülő súlyos károkat okozhat a gyerek lelkében

A fűnyírószülő, bár a legjobbat akarja gyermekének, nagy károkat okozhat a személyiségében.

GettyImages-592015327
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára sokan hallották már a helikopterszülő kifejezést: ők azok, akik mindig a csemetéik körül repkednek, mint egy helikopter, vagyis állandóan ott köröznek mellettük, óvó szándékkal. Rendszerint túlféltik őket, mindent megoldanak és megcsinálnak helyettük, leveszik a vállukról a terhet, és nem hagyják, hogy a saját hibáikból tanuljanak.

A fűnyírószülők is hasonló elveket vallanak, ők azok, akik minden problémát és akadályt elkaszálnak a gyerek előtt: mindenbe beleszólnak az öltözködéstől kezdve az iskolaválasztásig, megcsinálják helyettük a házit, de még a tanárt is kioktatják, ha úgy érzik, igazságtalanság történt a gyermekkel.

Miért veszélyes a fűnyírószülő?

A fűnyírószülő, bár a legjobbat akarja csemetéjének, óvja és védi őt, ami egy szülő dolga, de tisztában kell lenni a határokkal. Ez a fajta hozzáállás nemhogy segít, de egyenesen kárt tesz a gyermek lelki fejlődésében, önbizalmában és önállóságának kialakulásában, abban, hogy felelős döntéseket hozhasson felnőttként az életben.

GettyImages-955987824 (1)

Nem tanulja meg, hogyan kezelje a problémákat és a kudarcot

Ha a gyerek nem tanulja meg, hogyan kezelje a kudarcot vagy az élet során rá nehezedő problémákat, nem lesz olyan érzelmi eszköztára, amellyel áthidalhatja az élettől kapott pofonokat és kihívásokat, amelyekkel találkozik. A tapasztalás és a hibáinkból való tanulás azt eredményezi, hogy képesek vagyunk a fejlődésre, ami nemcsak bölcsebbé, de magabiztosabbá is tehet. Ha ezt a tapasztalást a fűnyírószülők elveszik a gyerektől és burokban nevelik, az nemcsak az önbecsülését, de későbbiekben a magába vetett hitét is megingathatja. 

Csökken az önbizalma

A fűnyírószülő rögtön közbelép, ha a homokozóban elveszik a csemetéjétől a lapátot, vagy ha a tanár rossz jegyet ad neki. A túlvédő szülő tudat alatt azt az üzenetet közvetíti a gyerek fel, hogy nem képes egyedül szembenézni a megoldandó problémákkal, ezáltal nem vállal kockázatot, ez pedig olyannyira bevésődhet, hogy az önbizalomhiánya, bezártsága, magába fordulása a későbbiekben a munka és a magánélet területén is problémákat okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Elkényeztetett

A fűnyírószülő a túlféltés mellett elkényezteti a gyermeket, minden kívánságát teljesíti, a legszebb, legdrágább ajándékokkal halmozza el. Ha a szülők nem állítanak korlátokat, és mindent megengednek neki, a gyerek hamar az engedékeny szülők fejére nő, magatartási problémák sorát okozva ezzel. Azok a gyerekek, akik mindent megkapnak, nem tanulják meg, hogy a megszerzett dolgokért áldozatokat kell hozni, így még nagy pofonok érhetik őket az életben, amelyet nehezen tudnak majd kezelni.

GettyImages-498712762

Mit tehet a szülő?

Fontos, hogy a szülők óvatosan, finoman terelgessék a gyereket a neki kijelölt úton, adjanak tanácsot, nyilvánítsanak véleményt úgy, hogy meghagyják a teret és a döntés lehetőségét neki. Bízzanak a gyermekek kompetenciáiban, és hagyjanak nekik teret a saját konfliktusaik átélésére és kezelésére, valamint arra, hogy hibázzanak, hiszen ezáltal is fejlődnek. 

Helyzetek, amikor ne segíts a gyerekednek

Sok szülőt az visz tévútra, hogy a gyerek, mikor nem sikerül valami elsőre, nyafogni kezd. Ilyenkor a szülők azonnal odaugranak, kiveszik a gyerek kezéből a tennivalót, csak ne sírjon. Fontos lenne pedig felismerni, mikor van valós szükség a közbelépésre, és mikor kell várni.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük