4 mondat, amit soha ne mondj egy kamasznak: megszégyenítésnek érzi, nem jótanácsnak

Nemcsak megszégyeníted, de alááshatod a jó szülő-gyerek viszonyt is az alábbi mondatokkal.

GettyImages-508094583
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem véletlenül nevezik a kamaszkort a második dackorszaknak. Amíg a 3-4 éves kisgyermekek visítással, toporzékolással adják a szülők tudtára azt, ha valami nem tetszik nekik, addig a kamaszok ajtócsapkodással és az "engem nem ért meg senki" vagy "utállak" jellegű verbális megnyilvánulásokkal fejezik ki a szülővel teljesen ellentétes álláspontjukat.

A serdülőkor tulajdonképpen a leválásról, valamint a saját nézeteinek kialakításáról, a határok feszegetéséről szól. Persze nehéz a szülőnek mindig szem előtt tartania azt, hogy a kamaszodás és az azzal járó nehézségek mind a gyerek fejlődését szolgálják, miközben tesz a fejünkre, és elküld minket a búsba, mégis, tudatos és átgondolt kommunikációval sokat lehet tenni a jó szülő-gyerek kapcsolat megmaradása érdekében.

Mondatok, amelyektől azonnal kiborulnak a kamaszok

A szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, de bármennyire is igyekszik, nem mindig sikerül úgy kifejeznie magát egy adott probléma kapcsán, ahogy azt valójában szeretné. Ez pedig a kamasz érzékeny lelkében hatalmas vihart kavarhat, így a jótanácsot is megszégyenítésnek veheti. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tipikus mondatokat, amelyekkel a szülő az őrületbe kergeti a gyermeket, és tippeket adunk, hogy helyette hogyan közelítse meg a helyzetet.

GettyImages-474223607

Én előre megmondtam!

A szülő mindig mindent jobban tud, sosem téved, és az lenne a legjobb, ha a gyerek nem a saját kárán tanulna. A szülő ezzel a kijelentéssel azt érezteti, hogy neki igaza van, hiszen ő előre megmondta, előre tudta, mi fog történni a szófogadatlan csemetéje miatt, a kamasz pedig azt érezheti magában, hogy rossz döntéseket hoz, emiatt elkezd saját magában és képességeiben kételkedni, és legközelebb már nem oszt meg a szülővel semmilyen információt. Úgy érezheti, hogy ezzel a kijelentéssel nemcsak megszégyenítik őt a képességeiben és kompetenciáiban, de azt is belesulykolja a szülő, hogy egy adott probléma kapcsán nem számíthat a segítségére, és egyedül marad a gondjaival.

Helyette próbálja meg a szülő megbeszélni vele, hogy mit csináljon másképp, vagy hagyni, hogy a saját hibáiból tanuljon.

A cikk az ajánló után folytatódik

"Húzd ki magad, görbe vagy!"

Tudjuk, hogy a szülőket a jó szándék vezérli, akiket aggaszt, hogy huszonévesen púposak leszünk-e, de kamaszkorban ez a kijelentés inkább idegesítően hat, mintsem megfogadandó jótanácsnak. Hiába szól rá a szülő, hogy húzza ki magát, ne álljon vagy üljön görbén, de az izmok ernyedtsége, amit, mondjuk, a túl sok mobilozás okozhat, nem fog rászólással megerősödni, ezért ennek megerősítésében kitartónak kell lenni. A szülő javasolja a gyermeknek, hogy amennyiben nyitott rá, válasszanak közösen egy sportot, amit űzhet, vagy együtt járjanak el úszni. Ez a szülő-gyerek kapcsolatot is mélyítheti.

"Amíg az én kenyeremet eszed"

Ugye, te sem rajongtál fiatal korodban ezért a mondatért, most meg azt veszed észre magadon, hogy ugyanezt mondod a gyereknek? Az ehhez és hasonló jellegű fenyegetőző mondatokkal a szülő engedelmességet próbál kicsikarni a gyerekből, ő pedig gúzsba kötve érzi magát, ami miatt egyre ellenállóbb lesz. Helyette csak egy kis útmutatásra van szüksége, a szabályok tisztázására, mi elfogadott, és mi nem a közös otthonban, ezeket pedig nem csak neki, de a család minden tagjának be kell tartania. Ugyanakkor a szabályok kialakítása már kisebb korban meg kell, hogy történjen, ne akkor hozzunk drasztikus változásokat az életébe - például ezentúl mindennap együtt vacsorázik a család -, amikor már lassan felnőtté válik.

GettyImages-1169430790

"Hagyd, majd a tesód megcsinálja"

Nem meglepő, hogy ez után a mondat után a gyerek megszégyenítve és megalázva, összetiporva érzi magát. A szülő azt erősíti meg benne, hogy képtelen egy adott feladat elvégzésére, ami amúgy sem a legjobb nevelési módszer egy lelkileg labilis gyermek esetében. Válassz számára más feladatot, vagy hagyd, hogy megpróbálkozzon a feladattal! Amennyiben sikerrel jár, az önbizalmán, önbecsülésén is sokat dob majd.

5 mondat, amit egy fiúnak gyakran hallania kell az apától

Egy jó apa nemcsak a tiszteletet tanítja meg csemetéjének, vagy azt, hogyan kell helytállni és küzdeni a világban, de hatással van a fiúk jellemének kialakulására is. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük