4 mondat, amit minden lánynak hallania kell az apjától: befolyásolják a felnőttkori kapcsolatokat

Az apa és lánya közötti kapcsolat mindig különleges, és nagyban befolyásolja a gyermek személyiségfejlődését.

GettyImages-928255260
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb apa valósággal megszelídül, ha kislánya születik, akinek mosolyától bármikor képes elolvadni, és akit a tenyerén hordoz.

Nem véletlen, hogy óvodáskorban a fiúk inkább anyásak, a lányok pedig apásak. A kislányok életében az apa az első férfi, akit megismernek, akinek cselekedetei hatással vannak rájuk. Felnéznek rá amiatt, ahogy másokkal bánik, ahogy magabiztosan megold egy problémát, vagy ahogy védelmezi, óvja családját. Egy édesapa mindig példakép a kislánya számára, és egymás közötti kapcsolatuk nagyban befolyásolja a gyermek személyiségfejlődését is.

Milyen hatással van az apa a lánya életére?

Amíg az édesanya egy gyermek életében főként a biztonság, a kedvesség, a szeretet és gondoskodás megtestesítője, addig az édesapától többek között a magabiztosságot és a problémamegoldást tanulhatja el. Az ő jelleme és hozzáállása nagyban befolyásolja a lánya önértékelésének kialakulását, megküzdési és problémamegoldási képességét.

GettyImages-1150585567

Mondatok, amiket minden lánynak hallania kellene az apjától

Ha az apa érzelmileg vagy fizikailag nincs jelen a lánya életében, vagy állandóan azt érzi, valamiért meg kell számára felelnie, könnyen lehet, hogy párkapcsolataiban is az apja szeretetét fogja keresni, az alkalmazkodás pedig megfelelési kényszerbe csap át. Az apától érkező dicséret minden kislány számára óriási jelentőséggel bír, hiszen nemcsak egészséges önképet alakít ki benne, de megtanulja azt is, hogy a kapcsolataiban mi az, amit majd egy férfitól elvárhat.

"Gyönyörű vagy, kívül-belül"

A legjobb, ha az édesapa nem tesz pikírt megjegyzést mások külsejére, és lányában sem erősíti azt a téves sztereotípiát, miszerint a nő csak a szépségével érhet el bármit. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne dicsérje meg, ha valóban úgy gondolja, milyen szép lánnyá cseperedett csemetéje, de a külsőségek mellett arról is érdemes beszélgetni, kinek milyen erősségei vannak, és mik azok a tulajdonságok, belső értékek, ami miatt az édesapa is felnézhet lányára, és nem csak fordítva. 

A cikk az ajánló után folytatódik

"Mindig szeretni foglak!"

Sok apa nem meri kifejezni érzéseit, pláne szavakkal, pedig az, hogy szavakban is megtestesíti azt, mit érez kislánya iránt, számára is sokkal világosabbá teszi, hogy amíg él, lesz egy férfi, akire bármikor számíthat, akinek szeretete feltétel nélküli. A lányoknak szükségük van a szeretetre és a megerősítésre, hogy egészséges önértékelésük legyen, és felnőve elvárhassák egy párkapcsolatban, hogy igenis szeretetre méltók és megbecsülendők.

"Megmutatom, én hogy csinálom!"

Ahhoz, hogy a kislányból talpraesett, a saját érdekeit megvédő felnőtt legyen, fontos, hogy bizonyos élethelyzetekbe belátást nyerjen a szülők által. Minél több dolgot tanul meg a gyermek, annál jobban megállja majd a helyét a világban. Ha látja, apja hogyan old meg egy problémát, szerel össze egy bútort, vagy fizeti ki a számlákat, esetleg be is segíthet a folyamatokba, ezzel egyenrangú félként tekint rá az apa, és azt sugallja számára, ő egy erős nő, aki bármilyen problémával meg tud birkózni. 

GettyImages-504368163

"Gyere, mondd el, mi bánt!"

Azok a gyerekek, akiket nem hallgatnak meg, vagy akiknek nem kíváncsiak a véleményükre, egy idő után jelentéktelennek érezhetik magukat, ami csorbát ejthet az önbizalmukon is. Fontos, hogy az édesapa képes legyen időt szakítani arra, hogy megbeszéljék a problémákat vagy azt, mi bántja, hogy a viharosabb élethelyzetekben - mint például kamaszkorban - is támasza tudjon lenni, és megérteni azt, hogy az ő egy szem kicsi lányából lassan önálló, felnőtt nő válik.

Amit egy fiúnak gyakran hallania kellene az apától

Fontos, hogy a gyerekeknek legyen egy támogató, segítő apaképe, hiszen hiánya befolyásolja mind a lányok, mind a fiúk későbbi személyiségét.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük