Mennyi hízás normális a terhesség alatt?
A szülész-nőgyógyászt kérdeztük
Dr. Tarcheh Viktor elmondja, kell-e aggódni a hízás miatt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A plusz kilók nemcsak a szülés után jelentenek fejtörést a kismamáknak, már a terhesség alatt felmerül a kérdés, vajon mennyi hízás tekinthető ideálisnak a kilenc hónap során.

Alapvetően igaz, hogy sem a túl kicsi, sem a túl nagy súlygyarapodás nem szerencsés, de minden eset egyéni elbírását igényel. A témában dr. Tarcheh Viktor szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Mennyi hízás normális a terhesség alatt?

- A terhesség alatti hízás változó mértékű lehet, a kismama alakjától és testalkatától függ. Az átlagosan elfogadható érték 10-15 plusz kiló között mozog - tudjuk meg dr. Tarcheh Viktortól.

A nagyfokú hízás veszélyei

Az átlagnál nagyobb súlygyarapodás önmagában nem jelent veszélyt, de ilyen esetben mindig fontos, hogy a kismama vérnyomása normál értékek között maradjon: a felső határérték 140/90.

- A súlygyarapodás a terhességi ödémától és a magzat súlygyarapodásából tevődik össze. A hízás legtöbbször tehát nem a zsírszövet növekedésének következménye, hanem inkább hormonális hatások eredménye. Elsősorban a progeszteron hormon felel érte, melynek hatására a szervezet vizet tart vissza. Ilyenkor az erek permeabilitása - áteresztőképessége - megnő, és a szövetek közötti térbe folyadék kerül - részletezi dr. Tarcheh Viktor.

A kóros mértékű terhesség alatti súlygyarapodás növelheti a várandósság során kialakuló szövődményeket, nagyobb kockázatot jelent a terhességi toxémia kialakulására nézve, illetve növeli annak rizikóját, hogy a gyermek nagy súllyal születik. A kóros mértékű súlygyarapodás, ami terhességi cukorbetegséggel társulhat, fokozza a szülés közbeni komplikációk kialakulásának esélyét, mivel megnöveli a magzat méretét.

Kutatások szerint ezek a babák a későbbiek során is hajlamosabbak lesznek az elhízásra. Végül, de nem utolsósorban jelentős gyarapodás esetén a szülés után nehezebb megszabadulni a súlyfeleslegtől.

Kell aggódni a kis súlygyarapodás miatt?

- Ha a várandósság ideje alatt a súlygyarapodás elmarad az átlagostól, azt kell megvizsgálni, hogy meghúzódik-e a háttérben kóros magzati állapot. Amennyiben nincs magzati súlybeli elmaradás - retardáció -, jellemzően aggodalomra sincs ok.

Fontos megemlíteni, hogy a fegyelmezetten diétázó terhességi cukorbetegek általában nem híznak kóros mértékben, sőt bizonyos esetekben akár fogyás is tapasztalható, ami nem jelent magzati kóros állapotot.

Sport a terhesség alatt

Az egészséges étrend mellett fontos, hogy a kismama rendszeresen mozogjon is. Legjobb, ha azt az életformát folytatja, amit a terhesség előtt megszokott. Az extrém sportok elhagyása mindenképpen indokolt, illetve a balesetveszély miatt a kerékpározásról is le kell mondani a terhesség idejére.

Amennyiben a terhesség előtt futottál, várandósan is nyugodtan eljárhatsz kocogni - amíg nem érzed megterhelőnek. Normál terhesség esetén az úszás is ajánlható, ha azonban a méhszáj nem kellőképpen zárt, vagy a víz hőfoka, tisztasága nem optimális, érdemes inkább a terhestornát választani helyette.

Ezt is szeretjük