5 különösen kínos terhességi panasz
És egy gyógymód, ami enyhülést hoz
A ősi mozgásrendszer ez esetben is hatásos.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A várandósság csodás állapot, mégis megvannak a maga árnyoldalai, amelyekről csak kevés kismama mer beszélni.

Pedig a kellemetlen tüneteket könnyen meg lehet szüntetni: az orvosi kezelés mellett - ami egyébként rutinnak számít - a jóga is enyhülést hozhat.

Székrekedés, aranyér és reggeli rosszullét

A várandósság alatt az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, aminek következtében székrekedés alakulhat ki. Emellett a méh erősebb nyomást gyakorol a végbél visszerére, az aranyérre, így az megnagyobbodik és feldagad.

A kettő együtt rendkívül kellemetlen perceket okozhat a kilenc hónap alatt, de medencefenék-gyakorlatokkal ezeket részben vagy akár teljesen is kiküszöbölheted.

Hasonlóan kellemetlen a reggeli rosszullét, mellyel a kismamák nagy része megküzd. Persze már erre is léteznek különféle praktikák, mint például a gyömbér fogyasztása, de a mozgás - természetesen az ésszerűség határain belül - szintén hatásos lehet, nem beszélve a jógalégzés elsajátításáról. Ez utóbbi akár a kísérő tünetként fellépő gyomorégésen is segíteni tud.

Vizesedés és súlygyarapodás

A vizesedés szintén gyakori a várandós anyák körében, ám a végtagokon jelentkező ödéma kialakulását rendszeres mozgással meg lehet előzni. Ugyanez a visszerekre is érvényes, de a testmozgás mellett ügyelj arra is, hogy ne álldogálj sokat egy helyben, és polcod fel a lábad, ha leülsz.

Nagyobb probléma, hogy a pocak növekedésével a gerincoszlop egyre inkább megterhelődik, amiről fájdalom formájában adhat hírt. Már léteznek a fenti panasz enyhítésére kifejlesztett párnák, melyek alkalmazásával kényelmesebben érezheted magad fekvő helyzetben, anélkül, hogy a pocakod zavarna, de a jóga is gyógyírt jelenthet a meggyötört hátizomzatnak.

Meddig csinálhatom?

A kismamajóga mindvégig végezhető a várandósság alatt, bár a kezdéssel érdemes megvárni a 14. hetet. A nyugodt légkör, a harmonikus mozgás és az ösztönösen választott testhelyzetek is pozitív, megnyugtató hatásúak rád nézve, de a testi hatásaik is lényegesek.

A gyakorolt pózok - szakkifejezéssel: ászanák - ugyanis serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és házizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat, illetve jelentősen hozzájárulnak a medencealapi izmok erejének fejlesztéséhez. Különösen hasznos, ha tudatosan összpontosítasz a fenti izmokra, mivel így megtanulhatod befolyásolni a tested működését.

Miért jó?

Várhidi Bea, a naphegyi Oxygen Wellness kismamajóga-oktatója elmondta, hogy foglalkozásokon a klasszikus jógapozíciókat gyakorolják a kismamák, a légzés ritmusával összhangban, így nemcsak önmagukkal kerülhetnek egyensúlyba, hanem a babával is összehangolódhatnak. 

Aranyat érő olaj aranyérre

Az aranyér szövődményei, mint például a fájdalom, viszketés vagy gyulladás képesek a hétköznapokat is beárnyékolni. Fájdalmas az ülés, a járás, nem beszélve a székelésről.

Az Arany olaj erre gyógyír: természetes összetevőinek köszönhetően hatékony segítség a külső aranyeres panaszok esetében. Már néhány használat után érezhetően csökkennek a velejáró kellemetlenségek, de érdemes megelőzésre is használni, mielőtt kialakulna a tünetegyüttes.

Itt olvashatsz bővebben róla.

Promóció

Az órák mindig a szellem lecsendesítésével, majd az aktuális trimeszter mozgásigényéhez és lehetőségeihez igazodva a test teljes átmozgatásával kezdődnek. Ezen kívül olyan speciális légző gyakorlatokat tartalmaznak, amelyek a vajúdás és a szülés folyamán is alkalmazhatóak.

Forrás: Oxygen Wellness

Ezt is szeretjük