Mit jelent, ha a kismamának bekeményedik a hasa?

A nőgyógyászt kérdeztük

Mi okozza a has bekeményedését, és mit tehetsz ellene?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A terhesség során bekeményedő pocak rengeteg kismama számára ijesztő jelenség. Sokat segíthet, ha tisztában vagy vele, milyen folyamatok húzódnak meg ilyenkor a háttérben, és milyen egyszerű, otthon is alkalmazható módszerek segítenek.

Cikkünk megírásában dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Szülészet szülész- nőgyógyász szakorvosa segített.

Mitől keményedik be a pocak?

A bekeményedő has a terhesség utolsó szakaszában, a harmadik trimeszterben válik egyre gyakoribbá, de azt megelőzően is előfordulhat. Fontos tudni, hogy a méh izomzata nem terhes állapotban és a terhesség alatt is naponta többször összehúzódik. Ezek az összehúzódások élettaniak, gyakran nem is lehet észrevenni őket.

A terhesség előrehaladtával azonban az összehúzódások gyakorisága és időtartama is növekedhet. A méh növekedésével ugyanis feszülnek a méhszalagok, és magzatmozgásokra is összehúzódással reagál az anyai szervezet.

Kell félned a koraszüléstől?

- Fontos azonban elkülöníteni, hogy a gyakori keményedések hátterében egy normális méhaktivitás fokozott megélése vagy egy fenyegető koraszülés esete áll-e fenn.

Ez utóbbi együtt jár a méhszáj megrövidülésével és kinyílásával is. Ennek eldöntése szakorvosi vizsgálattal történik - magyarázza dr. Illanitz Elemér.

Mit tehetsz a bekeményedő has ellen?

Gyakori méhkeményedés esetén több pihenésre lesz szükséged. Próbálj lassítani az életmódodon, iktass be kellemes fürdőket, melyek segítenek lazítani a méhizomzatot. A fokozott magnéziumbevitel - amivel oldhatóak az izomgörcsök - ugyancsak lényeges. Kerülnöd kell továbbá a has gyakori simogatását, tapogatását. Pihenésnél pedig a bal oldali fekvés ajánlott, mert a gerinc jobb oldalán fut az alsó fővisszér, mely könnyen nyomás alá kerülhet a terhes méh súlyától, ami a normál vérkeringés felborulását eredményezheti - ezt nevezik vena cava inferior szindrómának.

Mikor kell orvoshoz fordulnod?

Ha a felsoroltak közül mindent bevetettél, ám még mindig további keményedéseket érzel - naponta több mint tíz alkalommal -, esetleg azok szabályos időközönként jelentkeznek, mindenképpen fordulj szakorvoshoz.

Ezt is szeretjük