7 étel, amiről azt hinnéd, egészséges, közben árt a csontoknak: gátolják a kalciumfelszívódást

Nem ér annyit a spenót, hogy közelharcot vívjatok az asztalnál.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kalcium elsősorban a csontok erősségéért és sűrűségéért felel. Hiánya esetén felnőtteknél csontlágyulás és csontritkulás, gyermekeknél csontfejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Emellett ez az ásványi anyag számos más, a szervezetben lejátszódó folyamatban részt vesz, így például a véralvadásban vagy az enzimaktivitásban, illetve befolyással van a vérkeringésre, a szívműködésre, az izmok és az idegek állapotára is - ha tehát nem jut belőle elegendő a szervezetbe, akár további betegségek megjelenésére is számítani lehet.

Megfelelő étrenddel biztonsággal megadható a gyerkőcnek a szükséges kalciummennyiség. Ám akadnak olyan, egyébként egészségesnek hitt táplálékok - köztük néhány zöldség -is, amelyek gátolják annak felszívódását.
Ismerd meg őket, és ha lehet, ne kerüljenek túl gyakran az asztalra.

A spenót nem az a tipikus gyerekkedvenc, amit sok szülő sajnál, hiszen ebben a zöldségben számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem fedezhető fel. Ugyanakkor oxálsavtartalma is magas, ez a vegyület pedig oldhatatlan komplexet képez a kalciummal, gátolva annak felszívódását. Nem kell tehát tragikusan megélned, ha csemetéd nem kíván Popej nyomdokaiba lépni. Hasonló a helyzet a C-vitamin-bombaként is emlegetett sóskával.

A rebarbara szintén kiváló C-vitamin-forrás, amely süteménytöltelékként és szószként egyaránt megállja a helyét - a gyerkőcök valamiért mégis ódzkodnak tőle. Ha a tiéddel is ez a helyzet, nem érdemes vele közelharcot vívnod egy-egy falat miatt, ugyanis a rebarbarában is bőségesen található oxálsav.

Egy másik főkolompos a fitinsav - a foszfor raktározási formája -, amelyből figyelemre méltó mennyiség található a babfélékben - a gyerkőcök többsége szintén nem különösebben sajnálja, ha ritkábban kell ilyet ennie.

A jó minőségű csokoládéfélék fogyasztása magas antioxidáns-tartalmuk miatt ajánlott, de mértékkel - és nemcsak azért, mert a kalóriatartalmuk figyelemre méltó, hanem a bennük fellelhető foszfor miatt is, amely az oxálsavhoz és a fitinsavhoz hasonlóan bánik el a kalciummal. A csokit akár ki is válhatod valamilyen hasonlóan finom, ám számos kedvező élettani hatással járó alternatívával: aszalványokkal, magvakkal, illetve turmixokkal, amelyek kellő sűrűségűre készítve, esetleg egy kis avokádóval feldúsítva nyers pudingként is funkcionálhatnak.

Mindenki tudja, hogy a félkész és készételek sok olyasmit tartalmaznak, ami csak nagy jóindulattal nevezhető emberi fogyasztásra alkalmasnak. Sajnos a fentieken túl nem szűkölködnek foszforban sem - már csak ezért is érdemes tehát kiiktatnod őket a gyerkőc - meg az egész család - étrendjéből.

Sokan rutinszerűen adnak reggelire vagy vacsorára, illetve csomagolnak tízóraira különféle húskészítményeket, a gyerek fehérjebevitelét biztosítandó - pedig ezek sem mentesek a foszfortól. A fehérjét számos más - növényi - formában is be lehet juttatni a szervezetbe, anélkül, hogy csontfejlődési problémáktól kellene tartani.

A tejtermékek sem javallottak - ugyan nem elhanyagolható kalciumtartalommal bírnak, ám a csontanyagcseréhez szükséges egyéb komponensek nem lelhetőek fel bennük. Közülük pedig kifejezetten tiltólistásak az ömlesztett sajtok, amelyek túl azon, hogy szintén gátolják a kalcium felszívódását, jellemzően gyártási maradékokból készülnek, sok-sok vegyszer alkalmazásával.

12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon káros

A köztudatban fontos táplálékként élnek, ám többet árthatnak, mint amennyit használnak.

12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon káros

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük