4 rendellenesség, amit soha nem nő ki a gyerek - Sok szülő nem tudja

Hasznos évek mennek el, pedig a korai felismerés és megfelelő terápia sokat segíthetne.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ugye, kinövi? - gyakran elhangzó kérdés szülők részéről, ha gyermeküknél olyan betegség vagy rendellenesség mutatkozik, ami azonnal nem gyógyítható, nem korrigálható. Jön is rá a válasz: ugyan, majd kinövi.

Kérdés és állítás. A kérdésben aggodalom és remény, az állításban inkább valami laza felületesség rejlik. Éppen ezért adódik a kérdés, vajon jogos és ésszerű-e ma, az orvostudomány, a gyermekgyógyászati diagnosztika és terápia fejlettsége mellett akár az egyik, akár a másik?

Csak lehetőség, nem biztos állítás

- A köznyelv valóban ismeri és előszeretettel alkalmazza a fenti kifejezéseket, és mivel csecsemő- és gyermekkorú páciensekről van szó, valóban szó szerint a növekedéssel, tehát a méretváltozással hozzák összefüggésbe a különféle kórok kinövési esélyeit - mondja Szabó András, a II. számú Gyermekklinika professzor igazgatója.

- Csakhogy egyrészt nagy hiba az általánosítás, mert bár az orvostudomány ismer több kinőhető betegséget, a magyar nyelv árnyaltan, feltételesen fogalmazza meg, mikor csak lehetőségként, és semmiképpen nem biztos állításként ígéri, hogy valóban ki is növi a gyerek a jelzett kórt. Vagyis mindenképpen kétesélyes dologról van szó: vagy kinövi, vagy nem.

Görcsös kapaszkodás

A professzor szerint ezeknek a betegségeknek a valóságban nem sok közük van a növekedéshez, sokkal inkább az idő az, ami meghozza a gyógyulást. Ugyanis egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos krónikus betegségek esetében hosszabb időre van szükség a gyógyuláshoz.

A szülők görcsös kapaszkodása a kinőhetőségbe érthető, hiszen ha az orvos nyíltan megmondja, hogy azonnali segítséget nem tud nyújtani, akkor marad a türelem, a várakozás és a remény. Sok szülő azonban olyan betegségeket, egészségügyi rendellenességeket is hajlamos elhanyagolni, önkényesen ebbe a kategóriába sorolni, amelyek semmiképpen nem tartoznak a kinőhetők közé.

Az idő jelentős faktor, de nem mindenható

- Vannak kinőhető betegségek - húzza alá Szabó András -, de minden esetben egyéni vizsgálat, elbírálás dönthet, hogy kell-e, érdemes-e várni, versenyt futni az idővel, vagy adódik más lehetőség is.

A kinőhető betegségek közül az egyik tipikus eset a csecsemőkori orrmanduláé, amelynek nagysága idővel megváltozik, jó esetben teljesen eltűnik, elsorvad. Tehát a nehézlégzéssel, szuszogással kísért kezdeti tünetek beavatkozás nélkül elmúlnak.
Általában a különféle allergiák, táplálékérzékenység, ekcéma, bőrkiütések bizonyos fajtái kerülnek kinőhető listára.

A csecsemőkori asztma, a korai szívzörejek bizonyos fajtái, a vírus okozta krupp, bizonyos epilepsziafajták, a gyerekkori elhízás is megszűnhet idővel, de ez nem azt jelenti, hogy nem is kell vele törődni. A kinőhető betegségek esetében is fontos olykor a gyógyszeres kezelés és az orvosi kontroll.

Az idő jelentős faktor, de nem mindenható. Amikor az orvos azt mondja, hogy bizonyos immunbetegségek is lecsendesedhetnek, elmúlhatnak idővel, akkor ő maga is reménykedik, mert abban a pillanatban nem tud hathatós segítséget nyújtani.

Amit nem lehet kinőni

A professzor szerint sok szülő tévesen ítéli meg a kinőhetőség reményt nyújtó esélyét. A kinőhető betegségek körébe semmiképpen nem tartoznak a következő betegségek.

A remény mindig fontos a gyógyításban, a gyógyulásban, de a vak hit ártalmas, mert hasznos évek mennek el, miközben a korai felismerés és megfelelő terápia esetleg sokat javíthatna a beteg állapotán. Mint minden betegség, a várhatóan valóban kinőhető is megköveteli a szülő, gyermek, orvos szoros együttműködését az idő, az évek múlása, a türelmes várakozás mellett.

Ezt is szeretjük