Okos a gyerek, de nehezen barátkozik? Asperger-szindrómás is lehet

Lehet, hogy sikeresebb lesz az életben, mint átlagos társai.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Asperger-szindróma az autizmus egyik formája, a másokkal való kommunikációt és kapcsolattartást befolyásolja. 

A jelenség gyakoribb, mint gondolnánk, ám ha időben felismerik és kezelik, korántsem törvényszerű, hogy rányomja bélyegét a gyerek életére, sőt.Az Asperger-szindrómások közül sokan sikeresebbé válnak, mint a nagy átlag.

Általános jellemzők

Mivel az Asperger-szindrómának nincsenek olyan markáns tünetei, mint a klasszikus autizmusnak, a rendellenesség sokáig rejtve maradhat. Az alábbi támpontok segítségével azonban időben felismerheted a bajt.

Probléma a társas kapcsolatokban

A klasszikus autistával szemben, aki sokszor közömbös a külvilág iránt, az Asperger-szindrómások többnyire szeretnek barátkozni, és élvezik az emberi érintkezést - ám nehezen értik meg a nem nyelvi jeleket.

Kommunikációs nehézségek

Az Asperger-szindrómások folyékonyan és szépen beszélnek, de nem igazán veszik észre azok reakcióit, akik hallgatják őket.

Hajlamosak lehetnek olyannyira belebonyolódik aktuális eszmefuttatásukba, hogy csak utólag döbbennek rá, mindez mennyire felkavarja a körülöttük lévőket - ekkor persze nagyon sajnálják a történteket, hiszen senkinek nem akarnak fájdalmat okozni, egyszerűen csak ilyenek.

Bizonyos fokú földhözragadtság is megfigyelhető az Asperger-szindrómásoknál. Ugyan jók a nyelvi képességeik, de túlzottan precízen beszélnek, és mindent szó szerint értenek. Nem igazán veszik a lapot akkor sem, ha valaki tréfálkozni próbál velük, ők maguk pedig a legritkább esetben kezdeményeznek ilyesmit.

Kiemelkedő értelmi képességek

Az Asperger-szindrómások kiemelkedők lehetnek a tények és az adatok megtanulásában, így leginkább a matematikában és a természettudományokban jeleskedhetnek.

Különleges érdeklődés

Az Asperger-szindrómások gyakran szinte mániákusan érdeklődnek a hobbijuk iránt. Ha megérted ezt a szenvedélyt és adományt, akkor a tanulás és a munka nem fog gondot okozni gyermekednek.

Így kezeld!

Jelenleg nincs gyógyszer, amely meggyógyítaná az Asperger-szindrómát. Türelemmel és idővel azonban meg lehet tanítani a gyereket a megfelelő kommunikációra, a változások kezelésére és a beilleszkedésre.

Tájékoztasd az iskolát gyermeked diagnózisáról! Mivel a rendellenesség tünetei nem olyan nyilvánvalóak, mint az autizmusé, gyermeked könnyű célpontja lehet a heccelésnek és az agressziónak. Ha viszont tanárai tudnak a problémáról, felkészíthetik a többieket, és kialakíthatják a szükséges toleranciát és megértést.

Kommunikálj egyértelműen! Használj rövid mondatokat - légy világos és egyértelmű. Beszélgess el gyermeked kommunikációs igényeiről a testvéreivel, a többi családtaggal és a pedagógusokkal.

Írd le, ha valami változik! Az Asperger-szindrómások többnyire ragaszkodnak a szervezettséghez és a rendezettséghez, a napirenden bekövetkező változások pedig kiborítják őket. Sokat segít, ha leírod, mi változik - egy üzenőfalra vagy akár csak egy cetlire.

Az igényeiknek megfelelően - no és persze sok szeretettel - nevelt Asperger-szindrómás gyerekek gyakran kiemelkedően sikeresesnek bizonyulnak az élet számos területén - és végső soron boldogabbak, mint számos társuk, akiket a sors megkímélt ettől a fajta fejlődési rendellenességtől.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő című könyve alapján készült, amely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük