Az autizmus 10 nehezen felismerhető jele kisgyerekkorban
Vedd észre időben!
Az autizmust diagnosztizálni nem egyszerű, ám vannak tipikus jelei.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az autizmus százezer gyerekből négyet, azok közül is általában fiúkat érint. Sok éven át fejlődési rendellenességnek hitték, ám valódi oka ismeretlen, a kialakulásában feltehetően genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak.

Az elmúlt években egyre több esetet diagnosztizáltak. Ez nem jelenti azt, hogy valóban egyre több lenne az autista gyermek, csak a diagnosztikai módszerek lettek fejlettebbek.

Az autizmus lehetséges okai

Az autizmus kialakulásának pontos oka nem ismert, a kutatások szerint több tényezőre vezethető vissza. A háttérben egészen sok ok állhat, például genetikai, neurobiológiai vagy pszichológiai tényezők. Nem egészen tíz génről vélik úgy, hogy szerepe lehet az autizmus öröklődésében, ezenkívül az X-kromoszóma törékenységére és egyéb génhibákra is gyanakodnak. Egyes ingerátvivő anyagokkal, elsősorban a szerotonin mennyiségével kapcsolatos rendellenességek is felelősek lehetnek az agyműködés megváltozásáért. Ugyanakkor számos elmélet szerint a betegség társas-érzelmi, kognitív vagy kognitív-érzelmi eredetű.

Az autizmus diagnosztizálása

Az autista gyermek csecsemőként nem különbözik a többiektől. Elképzelhető, hogy az első életévben nem jelentkeznek szokatlan tünetek, a másodikban viszont már lemaradhat a beszéd és a beszédértés fejlődésében, vagy elfelejthet már elsajátított készségeket. Leggyakrabban kétéves kor körül, általában a gyermek viselkedésének megfigyelésével diagnosztizálják, amihez kiterjedt szakmai és módszertani hozzáértés szükséges. A szülő hajlamos lehet elsiklani az első furcsaságok fölött - például a környezet rovására írják, vagy azt gondolják, majd kinövi őket a gyerek -, ám fogj gyanút, ha az alábbiakat tapasztalod.

Az autizmus jelei

  • A gyerek elzárkózik az emberi kapcsolatoktól, kerüli a szemkontaktust.
  • Túlérzékeny a hanghatásokra, vagy közönyösen viselkedik velük szemben.
  • Nem beszél, vagy helytelenül használja a nyelvet, és gépiesen megismétli, amit mások mondanak.
  • Ugyanazokat a mozdulatokat ismételgeti, előre-hátra hintázik, ritmikusan a falba ütögeti a fejét.
  • Hosszasan bámulja a tárgyak részleteit, például egy játékautó kerekét.
  • Nem tudja értelmezni a testbeszédet, a gesztusokat és a mimikát.
  • Nem hajlandó szerepjátékokat játszani.
  • Aggodalmasan őrködik a rend és a napirendje szabályossága felett.
  • Arca kifejezéstelen, a hangja monoton.
  • Önsebző magatartás jellemzi, hiányzik a veszélyérzete.

Együtt élni az autizmussal

A betegség gyógyíthatatlan, de, mivel a kiváltó okok egy részére fény derült, a megelőzésért már te magad is tehetsz.

Az autizmussal kapcsolatos gyakori betegségek - álmatlanság, hiperaktivitás, görcsrohamok, agresszív viselkedés - gyógyszerrel kezelhetők. A kezelésben használatos még a behaviorista viselkedésterápia, melynek során a gyermeket vagy a bemutatott viselkedés utánzására próbálják rávenni, vagy megerősítéssel sulykolják belé a kívánt magatartást. Más foglalkozásokon koncentrációs és válaszadási készségeit fejlesztik, és kommunikációs szokásait csiszolják. Így igyekeznek elősegíteni a társadalmi beilleszkedését, illetve javítani az életminőségén.

Ha a te gyermeked is küzd a betegséggel, akkor neked is el kell sajátítanod azokat a módszereket, melyek javíthatnak az életminőségén. Ezeket tréningeken megtanulhatod, emellett azt is megtudhatod, hogyan változtasd meg a lakás vagy a ház berendezését, hogy az megfeleljen az autista gyermek igényeinek. Lehetőséget kapsz arra is, hogy találkozz a többi hasonló helyzetben lévő szülővel, és érzelmi támogatást nyújtsatok egymásnak.

Cikkünk megírásában a Gyermekeink egészsége című könyv segített, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük