Paleolit étrend - Tényleg biztonságos a gyerek számára?

Sokak gyanakvással tekintenek a paleolit konyhára. A műkajáktól nem félnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A paleo étkezés alapanyagaihoz a mai ember kialakulását megelőző két és fél millió éves evolúciós folyamat során jól alkalmazkodtunk. Ha étrendünkből elhagyjuk az alig 10-20 ezer éve fogyasztott tejtermékeket, gabonákat és hüvelyeseket, valamint minden gyorsan felszívódó szénhidrátot, jelentős közérzeti javulásra számíthatunk - olvasható Mezei Elmira gasztroszakértő blogján.

Sokak azonban kétkedéssel tekintenek a paleo konyhára, különösen, ha gyermekeik táplálásáról van szó. Vajon biztonságos ez a gyereknek? A szakértő elárulja.

Biztonságos a paleolit étrend?

Gyakran elhangzik a kérés, hogy a paleolit étrend biztonságos-e gyerekek számára.

Meglátásom szerint annak a kérdésfeltevésnek sokkal inkább lenne jogosultsága, hogy vajon a nyugati étrend, amelyben döntő többségben vannak azok az élelmi anyagok, amelyek evolúciós szempontból nem az ember számára terveztettek, biztonságos-e gyerekeinknek.

Azok a szülők, akik úgy döntenek, hogy az árral szemben úsznak, bizony nem kis feladatra vállalkoznak, hiszen az egészségügyi szakemberek és intézményvezeték többségétől, és néha a tágabb család részéről sem sok támogatást remélhetnek.

Ezt lehetne szépíteni, de nem érdemes, mert azt a realitást tükrözi, amellyel a paleo szülő nap mint nap szembesül.

Ezért fontos a szakirodalommal ismerkedni, paleo szakemberekkel konzultálni, az ismeretek folyamatosan bővíteni, hiszen sok fórumon kell érvelnünk konkrét tényekkel. A tét nagyon nagy: gyermekünk egészséges fejlődése.

Nemcsak erős, okos is lesz a gyerek - 7 szuper étel, aminek most van a szezonja

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az ázsiai gyerekek tej nélkül is egészségesek

Szerencsésnek mondhatom magam, mert két évet tölthettem el Délkelet-Ázsiában, ahol közvetlenül tapasztaltam, hogy a világon sok millió gyerek nő fel erőben, egészségben, erős csontozattal és jó kedéllyel, anélkül, hogy tejet, kenyeret vagy finomított cukrot látott volna életében. Ez a tény már önmagában megrengeti a hivatalos nyugati táplálkozási ajánlások tartópilléreit. Az emberi evolúció hosszú folyamatában kiérlelt bölcsesség, valamint a ma élő természeti népek életmódjának vizsgálati eredményei is ugyanezt a tudást kínálják nekünk.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A csecsemők és kisgyerekek bélrendszere érzékenyebb, mint a felnőtteké, mert a bélfaluk részben még áteresztő. Ezért ebben a korban különösen fontos, hogy a szervezetüket ne terheljük meg azokkal a táplálék-összetevőkkel, amelyekkel az emberi szervezet évmilliókig nem találkozott, és amelyek emésztéséhez nem adaptálódott megfelelően. Ilyen például a kenyérgabonákban található glutén és a lektinek, illetve a tejfehérje. A paleo életmód követése ideális esetben már a várandósság alatt elkezdődhet, és mindent biztosít, ami az egészséges testi-lelki-szellemi fejlődéshez szükséges.

Mi lehet készíteni a paleo alapanyagokból?

A gyerekek speciális szükségleteit szem előtt tartó receptek sokasága áll rendelkezésre, az uzsonnadoboz tartalmától egészen a születésnapi zsúrok menüjéig. Nem maradhatnak el a klasszikus kedvencek, a palacsinták sem. A főételek között sok olyan van, amelyek egy ételen belül tartalmazzák a megfelelő fehérje-, zsír-, szénhidrát-, mikrotápanyag- és rostmennyiséget. Ne felejtsük el, hogy a paleolit étrend nem egyenlő az alacsony szénhidráttartalmú étrenddel! Az egészséges, fejlődésben lévő, örökmozgó gyerekek nyugodtan fogyaszthatnak több paleo alapanyagból álló szénhidrátot és zsírt.

Cikkünk Mezei Elmira Paleolit finomságok gyerekeknek című könyvének segítségével készült.

Mezei Elmira régóta várt, új szakácskönyve változatos, ötletes és egyszerű receptekkel segít a paleo iránt elkötelezett szülőknek összeállítani az ideális étrendet gyermekük számára.

Ez a kifejezetten gyermekek számára összeállított, hiánypótló receptkönyv segítséget nyújt a paleolit étrend híveinek, hogy minél egészségesebb és finomabb ételek kerüljenek gyermekeink asztalára, és azok is tanácsot, útmutatást kapnak, akik szeretnék már gyermekkorban megalapozni a természetes ízek és ételek szeretetét.

A receptkönyvben a legapróbbaktól a tizenévesekig minden korosztály megtalálhatja a neki való finom és tápláló paleolit ételeket, melyeknek tápanyagtartalma hozzájárul a gyermekek egészséges fejlődéséhez.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
A könyv ára 3192 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük