7 étel, amit sok szülő nem ad a gyereknek: pedig ezek nélkül hiányt szenved a szervezete

A fejlődő szervezet számára pláne nem játék az étkezés.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor ételt raksz a gyerek elé, mindig jusson eszedbe, hogy nem azért, illetve nem kizárólag azért adsz neki enni, hogy ne legyen éhes. Az étel nem csupán éhségcsillapító dolog, nemcsak egy kellemetlen érzés megszüntetője: az étel tápanyagforrás, és kinek másnak lenne fontosabb a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz való hozzájutás, mint a gyereknek? A kicsik optimális fejlődéséhez a szervezetnek meg kell kapnia a megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és fehérjét.

Szülőként a te felelősséged, mivel eteted gyermeked. Soha ne az ételen spórolj, inkább az áramon - például ne égesd a villanyokat feleslegesen, vagy kapcsold le a tévét, ha épp nem nézitek, és igyekezz változatosan összeállítani a gyerek étrendjét. Az alábbi ételeket sokan kihagyják a gyerekük étrendjéből, pedig ezek nélkül a fejlődő szervezet hiányt szenved.

Sok anyuka lecövekel a felvágottaknál és a müzliknél, pedig a gyerek étrendjét nagyon jól fel lehet dobni a változatosan elkészíthető tojással. Fontos is, hiszen a tojás nagyon jó hatással van a szellemi fejlődésre, és nagyon tápláló: foszfor, vas, cink, kalcium, kálium, nátrium, szelén és magnézium is van benne egyebek mellett.

Szendvicskészítéskor részesítsétek előnyben a teljes kiőrlésű kenyeret a fehérrel szemben! Csak azért, mert ez drágább, vagy szokatlanabb az íze, ne válasszátok az utóbbit. E választásotokkal ugyanis a gyereket sok-sok tápanyagtól és rosttól megfosztjátok. A teljes kiőrlésű pékáruk B-, A-, E-vitamin-, vas- és kalciumtartalma is jóval magasabb a fehér változatokénál.

Csoki és cukor helyett csemegeként nagyon jól beválhat a dió vagy a mogyoró, annak is a só nélküli változata. Sok szülő elfeledkezik róla, milyen egészséges, pedig a dió- és mogyorófélék értékes olajokban, E-vitaminban és omega-3-ban is gazdagok.

Bár a csirke az, amit a legtöbb gyerek a legszívesebben fogyaszt a húsok közül, a halat is érdemes beiktatni a gyerekétrendbe, ugyanis rendkívül tápláló, nagyszerű D-vitamin- és omega-3-forrás. Az utóbbi hatására a szellemi képességek is jól fejlődnek.

A hal mellett még a májról is sokan el szoktak feledkezni, pedig nagyon egészséges étel, így a gyereknek is érdemes adni. D-vitamin-tartalma magas, hasznos a csontozat számára, és amellett, hogy tápláló, jó immunerősítő is.

Arról a szóról, hogy gyümölcs, ne csak az jusson eszedbe, hogy banán. A déligyümölcsöket maximum decemberben érdemes választani, fókuszáljatok inkább a mindig aktuális idénygyümölcsökre! Ősszel például adj almát, körtét, szilvát a gyereknek, valóságos vitaminbombák.

Nemcsak a folyadékbevitel miatt érdemes nem elfeledkezni a levesekről, hanem azért is, mert a bennük főtt zöldség és hús révén nagyon tápanyagdúsak is. Nem véletlen, hogy a betegeknek húslevest főznek! Tévedés, hogy minden jótékony hatását elveszíti főzés közben, ami benne van, készíts levest a családnak minél gyakrabban!

Ártalmas őszi ételek

Bár azt hinnéd, jó ezeket adni a gyereknek, sajnos előfordulhat, hogy ártasz velük neki.

7 étel ősszel, ami megbetegíthet - Sokan a gyereknek is adják

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük