Szükséges a gyereknek étrend-kiegészítőt szednie?

Dietetikust kérdeztünk meg

A te gyerkőcöd kap étrend-kiegészítő tablettát?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Televíziónézés közben nem egy és nem is kettő gyermekeknek való étrend-kiegészítő tabletta reklámjával találkozni, és szülőként ezek hatására késztetés ébredhet az emberben, hogy csemetéjének beszerezze a nélkülözhetetlenként bemutatott csodavitaminokat.

De vajon érdemes a reklámoknak bedőlni, és hinni abban, hogy egy gyereknek szükséglete, hogy étrend-kiegészítő tablettát szedjen, vagy valójában nem is lenne fontos, és egyáltalán nem hátrány a gyereknek, ha nem kap ilyet? Henter Izabella dietetikust kérdeztük a témában.

Hátrányt jelent, ha nem kap ilyet a gyerek?

Henter Izabella véleménye szerint nem jelent hátrányt, ha egy gyerek nem szed étrend-kiegészítő tablettát. Ha ugyanis megfelelően táplálják, egészséges, tápanyagban gazdag ételeket kap, akkor erre tulajdonképpen normál esetben nincsen szükség. Ételek formájában ráadásul jobban is hasznosulnak a vitaminok és különféle tápanyagok, mint tablettaként bevéve.

Szükséges az étrend-kiegészítő tabletta?

A dietetikus véleménye szerint ez sok mindennek a függvénye lehet, így igennel vagy nemmel nem lehet kategorikusan válaszolni. Vannak ugyanis esetek, amikor ez nem indokolt, vannak, amikor viszont igen. Ha egy gyermeket változatosan, egészségesen táplálnak, és mindent megeszik, amit a tányérjára raknak, a vitaminkészítmény nem szükséges. Akkor azonban, ha betegség utáni leromlott állapot áll fenn, vagy felfedeznek valamilyen hiányt a vérében - például vashiányt -, melyet ételekkel nem lenne könnyű visszapótolni, indokolt az étrend-kiegészítő szedése.

Minden esetben, mielőtt a gyereknek elkezdené adni a szülő az étrend-kiegészítő tablettát, konzultálni kell a védőnővel, dietetikusssal, akik ismerik a család étkezési szokásait, lehetőségeit. Felmerülhet laborvizsgálat, melyből fény derül arra, milyen hiány áll fenn, ha fennáll, indokolt-e az értend-kiegészítő, abból milyen, mennyi, meddig javasolt.

Otthon is veszélyben a gyerek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hány éves kortól adható étrend-kiegészítő a gyereknek?

Valójában már kisbabakortól kapnak vitaminpótlást a gyerekek, hiszen a kórházból hazamenvén K- és D-vitamint kell kötelezően kapnia minden babának. Így aztán az étrend-kiegészítő szedésének nincs alsó korhatára, egy-két-három éves korban, illetve attól felfelé adhatóak az étrend-kiegészítők - mondja a dietetikus.

Az étrend-kiegészítők veszélyei

Henter Izabella szerint három dolgot mindenképpen érdemes szülőként elraktározni a fejben, ha a gyermekek étrend-kiegészítő tablettáiról van szó. Az első, hogy soha nem szabad olyan étrend-kiegészítőt adni egy gyereknek, ami felnőtteknek való. Bár rövid távon nem biztos, hogy bajt okoz, ha huzamosabb ideig kap a szükséges beviteli mennyiségnél többet valamilyen mikrotápanyagból, az árthat a gyereknek. Minden korosztálynak megvan a napi beviteli szükséglete, ami szerint az étrend-kiegészítőt meg kell választani.

10 közkedvelt élelmiszer, ami pszichés zavarokat okoz, és nem is gondolnád

Nézegess képeket!

Elolvasom

A másik fontos dolog, hogy körültekintően kell választani, ugyanis az étrend-kiegészítőket nem úgy vizsgálják be, mint a régen, amióta EU-tagállam vagyunk. Manapság az, aki étrend-kiegészítőt gyárt, bead egy nyilatkozatot, melyben leírja, mit tartalmaz a készítmény, majd piacra dobja. Később szúrópróbaszerű ellenőrzéseken bukhat le, hogy mégsem az van a készítményben, amit a gyártó állított, ilyenkor súlyos büntetés jár. A gyerekvitamint tehát felelősségteljesen, inkább neves gyártótól érdemes beszerezni.

Végül pedig, ügyeljünk arra, hogy gyermekünk a kellemes ízű rágótablettát, szirupot ne finomságnak tekintse, nehogy egy óvatlan pillanatban többet vegyen be a kelleténél! Válasszuk meg körültekintően a készítmény fomáját és a beadás módját - tanácsolja a dietetikus.

Ezt is szeretjük