A szükség nagy úr - Az önköltséges diákok közel 56%-a dolgozik
Meglepő eredménnyel zárult Budapesti Gazdasági Főiskola felmérése.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Felsőoktatási tanulmányai mellett a Budapesti Gazdasági Főiskola - BGF - hallgatóinak 39%-a dolgozik, egyrészt pénzkereseti forráshoz jutva, másrészt gyakorlati tapasztalatot szerezve a diákévek alatt - közölte saját felmérésére hivatkozva a BGF az MTI-vel.

A közlemény szerint 941 hallgató bevonásával folytatott széleskörű kutatást a Budapesti Gazdasági Főiskola Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében, hogy feltérképezze a hallgatók munkavállalási szokásait, lehetőségeiket.

Diákmunka vagy gyakornoki munka

A felmérés szerint a munkát vállalók 43%-a állandó jellegű, határozatlan időtartamú munkaszerződéssel rendelkezik, de közel ugyanilyen arányban vannak jelen azok a BGF-es hallgatók is, akik diákmunka vagy gyakornoki munka keretében dolgoznak.

A közleményből kiderült: a nappali munkarendű hallgatók mintegy harmada vállal munkát a tanulás mellett, míg a levelező és távoktatásos képzési rendben részt vevők közel 90%-a dolgozik.

Bár a nappali hallgatók esetében gyakoribb az alkalmi, vagy határozott időtartamra szóló munkavállalás - 52% -, több mint ötödük helyezkedik el teljes állásban már a felsőoktatási tanulmányok alatt. A levelező és távoktatásos munkarendben tanuló hallgatóknál ez az arány jóval magasabb, 90% feletti.

Nem mindegy, kell-e fizetni a tanulásért

A közlemény szerint nagymértékben befolyásolja a munkavállalást az is, hogy a hallgatóknak fizetniük kell-e a tanulmányaikért: az önköltséges finanszírozási rendben tanulók közül ugyanis 56% dolgozik tanulmányai mellett, míg az állami ösztöndíjas képzési rend esetén ez az arány 31%. Azok, akik önköltséget fizetnek tanulmányaikért, nagyobb eséllyel helyezkednek el főállásban - 68% -, míg az állami finanszírozású helyeken tanulók között népszerűbb a diák- vagy gyakornoki munka - 52%.

A munkavállalási hajlandóság és a munkavégzés jellege erős összefüggést mutat a hallgatók életkorával: minél idősebb a hallgató, annál nagyobb hangsúlyt kap az állandó jellegű, határozatlan idejű munkaviszony, míg ezzel párhuzamosan a diákmunka egyre kisebb szerephez jut. A hallgatók többsége a saját szakterületén - 17% -, vagy ahhoz közeli területen - 50% -vállal munkát, az egyéb területeken többnyire alkalmi jellegű munkákat végeznek.

A BGF mintegy 20 ezer hallgatót képez, a főiskola 2000. január elsején a három jogelőd intézmény - a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola - összevonásával alakult meg.

Ezt is szeretjük