Új felmérés - A szülők kétharmada nem tudja fizetni a felsőfokú tanulmányokat

Pedig a diploma az egyik legjobb befektetés lehetne.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A középiskolások továbbra is jó befektetésnek tartják a diploma megszerzését, döntő többségük szeretne továbbtanulni.

A szülők kétharmada azonban úgy érzi, hogy csak abban az esetben tudja majd finanszírozni a felsőfokú tanulmányokat, ha a gyermekük az államilag támogatott képzésre nyer felvételt - derül ki a Generali Biztosító sajtótájékoztatón ismertetett felméréséből.

Anyagilag nagyon megterhelő

A biztosító 1200 fős reprezentatív kutatásában a megkérdezett szülők harmada egy félévben átlagosan 250 ezer forint tandíjjal számol, összességében minden második szülő anyagilag nagyon megterhelőnek érzi az egyetemi évek finanszírozását, és a szükséges pénz előteremtéséhez gyermekük iskola melletti munkavállalására, megtakarításaikra és minden harmadik család a diákhitelre támaszkodna.

Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója elmondta: a kutatásban résztvevő szülők 36%-ának van középiskolás gyermeke: döntő többségük szeretne továbbtanulni.

Négyből hárman válaszolták, hogy támogatják a továbbtanulási terveket. A szülők számára ezért az egyik legfontosabb megtakarítási cél ennek biztosítása.

Havi 80-90 ezer forint

Míg egy gyerek havi ellátását 30-40 ezer forintra becsülik a szülők és a gyereket tervezők, ez az összeg 80-90 ezer forintra ugrik egy felsőfokú tanulmányokat folytató hallgató esetén. A középiskolás gyereket nevelő szülők számításai szerint - a tandíj nélkül - a továbbtanulás átlagosan havi 80 ezer forint plusz költséget jelent majd a családnak, ezért az érintett szülők kétharmada most úgy érzi, hogy csak abban az esetben tudják finanszírozni gyermekeik felsőfokú tanulmányait, ha az államilag támogatott képzésre nyer felvételt.

Az egyetemi-főiskolai évek alatt a mindennapi megélhetéshez kapcsolódó költségekkel számolnak a legtöbben - 93%. A lista második helyén az utazási költség - 80% -, a harmadik helyen a felsőoktatási tandíj szerepel - 75%. A gyereket tervezők lényegesen nagyobb arányban számolnak albérleti díjjal és az albérlethez kapcsolódó rezsiköltségekkel, mint a gyermekkel már rendelkező szülők.

A költségek gyorsan megtérülnek

Egy átlagos magyar család számára komoly nehézséget jelenthet a szükséges összegek azonnali előteremtése, ezért érdemes előre felkészülni a jövőre, és már a gyermek születésétől kezdve különböző megtakarítási konstrukciókban gondolkodni, mivel a diploma megszerzése továbbra is az egyik, ha nem a legjobb befektetés - mondta Schaub Erika.

Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke a kutatás kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a továbbtanulás költségei gyorsan megtérülnek. A BGF adatai alapján ismertette: a tandíjmentesen tanulók 27 éves korára, míg a félévenkénti 220 ezer forintos tandíjat fizetők 30 éves korára térül meg a tanulásra fordított befektetése. A megtérülésnél abból indultak ki, a középiskolát végzettek kezdő fizetése havi 97 ezer forint, míg a BGF végzősei 160-180 ezer forintos fizetéssel állnak munkába.

Ezt is szeretjük