Ezek nélkül nem fejlődik jól a gyerek

10 étel, amiről sok szülő megfeledkezik

Olcsók, bárhol kaphatók, mégsem ezek jutnak először eszünkbe.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az szülők hajlamosak azt hinni, hogy ha igazán jó minőségű ételeket akarnak adni a gyereknek, mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk - ezt pedig manapság sajnos egyre kevesebben tehetik meg.

Ám a gyerkőc fejlődéséhez nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket olyan élelmiszerek is tartalmazzák, amelyek még a tél végi-kora tavaszi időszakban sem kerülnek túl sokba - legalábbis fellelhető belőlük olcsóbb, de ugyanolyan értékes verzió is a boltok polcain és a piaci standokon. És talán éppen azért, mert már-már banálisnak számítanak, az anyukák könnyen megfeledkeznek róluk.

A sütőtök húsa igen gazdag karotinoidokban és C-vitaminokban, melyek antioxidánsként védelmet nyújtanak a szervezetnek. Emellett kiváló és B-vitamin-forrás is. Mivel könnyen emészthető, már a csecsemőknek is adható.

A csicseriborsó jelentős fehérjetartalommal bír, szénhidrát-összetétele - élelmi rost és keményítő - miatt is érdemes beillesztened a gyerek étrendjébe. Közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint.

 

A sárgarépa jó hírét ásványianyag-tartalmának - kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium - köszönheti, és jó karotinforrás. Testvére, a fehérrépa nem bővelkedik vitaminokban, ám foszfor-, vas-, káliumtartalma kiemelkedő.

A cékla a szervezet számára a legoptimálisabban hasznosítható formában tartalmaz vasat, megelőzve a vérszegénységet. Kálium- és kalciumtartalmából adódóan erősíti az izmokat és a csontokat. Gazdag B- és C-vitaminban.

A zeller bővelkedik káliumban, emellett kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort tartalmaz. Fellelhető még benne az A-, B1-, B2-, B6, C-, E- és K-vitamin, miközben némi szénhidráttartalommal is bír.

A paszternák beltartalmi értékei miatt talán még fontosabb, mint a többi gyökérzöldség. Különösen a viszonylag nagy fehérje- és ásványisó-tartalma miatt érdemel említést, de a benne található C-vitamin mennyisége is figyelemre méltó.

A kelbimbóban jelentős mennyiségben található karotin, B1-, B2-vitamin-tartalma háromszorosa a fejes káposztáénak. C-vitamin-tartalma is igen jelentős, gazdag továbbá vasban és káliumban.

A lencsében kiemelkedően sok magnézium, vas, cink, mangán, réz, króm, valamint B-vitamin van. Bár igen tápláló, magas rosttartalmának köszönhetően nem telíti el a gyereket, sőt, megkönnyíti az emésztést.

A gabonák királyaként is emlegetett barna rizs 12 féle fehérjeépítő esszenciális aminosavat tartalmaz. Gazdag E-vitaminban, továbbá B-vitaminokban - ez utóbbiak az idegrendszert is nagymértékben erősítik.

Az egyik legütősebb C-vitamin-forrás a méltatlanul mellőzött savanyú káposzta. Csalamádé formájában is megpróbálhatod becsempészni gyermeked étrendjébe.

8 különösen ártalmas étel, amivel a gyerek naponta találkozik

Néhány hétköznapi, ártalmatlannak tűnő étel sokkal károsabb az egészségre, mint hinnéd. Ráadásul ezek többségét a gyerekek is majdnem minden nap fogyasztják, ezért jobb, ha megismered őket, és ezután jobban mérlegeled, mi kerüljön az asztalra. Íme, nyolc igazán ártalmas étel!

8 különösen ártalmas étel, amivel a legtöbb gyerek naponta találkozik

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük