Nevetségesen könnyen elkészíthető ételek - Hozzátáplálás természetesen
Könnyebb, mint hinnéd, és a baba megszereti a természetes ízeket.
Akár anyatejjel, akár tápszerrel táplálod a kicsidet, féléves kora körül eljön a pillanat, amikor megérik más táplálékra. A hozzátáplálás mikéntje azonban hosszú időre meghatározza a baba és a gyermek étkezési szokásait, így egyáltalán nem mindegy, hogyan fogsz hozzá.
A hozzátáplálás lényege nem az, hogy minél gyorsabban minél többfélét egyen a baba, hanem az, hogy az emésztőrendszerét egy számára ismeretlen, újfajta táplálékhoz szoktasd. Emellett az alapanyagok természetes ízének megismerése a cél.
Fő a fokozatosság
A babát fokozatosan ismertesd meg az ízekkel, nem baj, ha hetekig ugyanazt eszi.
Kezdd az almával, répával krumplival - ezek biztosan nem okoznak gondot a babának, és semleges, finom ízük van.
Később az alma mellé tegyél még gyümölcsöt - banánt, barackot -, a répa-krumpli mellé pedig további zöldséget.
Ha a fenti elvet betartod, mindig tudni fogod, hogy puffadás, kiütés kellemetlenség esetén melyik zöldség-gyümölcs volt a hibás.
Az új ételeket mindig tízóraira vagy ebédre add, ha a babának például hasfájást okoz, az már délutánra kiderül, nem az éjszakát keseríti meg.
Készítsd hígra az ételeket!
Kezdetben hígra készítsd az ételeket, hiszen ehhez szokott hozzá. A bébiételeket utazásra és vészhelyzetekre tartogasd: hiába jó minőségűek, az ízük meglehetősen egyforma, így ehhez szokik hozzá a baba, a házilag készült ételek szokatlanok lehetnek neki.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Cukor, só, fűszerek
Cukrot és sót nem kell tenni a főzelékbe: amellett, hogy a babának semmi szüksége rá, elnyomják az alapanyagok természetes ízét, így később is a nagyon sós és nagyon édes ízeket fogja keresni - ami szintén távol áll az egészséges táplálástól.
Fűszerezésre használj zöld fűszernövényeket, fokhagymát, hagymát. Ezek kiemelik az ételek ízét, és egészségesek is.
Ne adj a babának cukrozott teákat, gyümölcsleveket: helyettük natúr gyümölcsteát, vizet adj neki. Ez bőven fedezi a folyadékszükségletét.
Ha már húst is eszik
Ha már húst is eszik a baba, készítsd előre nagyobb adaggal: egy-két csirkemellet nagyon enyhén sós vízben főzz puhára, majd a főzővízzel együtt turmixold le. Az így kapott pépet simítsd jégkockatartóba, fagyaszd le, és kezdetben egy-, majd kétkockányi húst tegyél a főzelékébe. Így nem kell külön mindennap pepecselned a hússal.
Megéri az időt!
Ne sajnáld az időt a főzésre! Egy-két krumplit, répát megfőzni, leturmixolni két-három napra előre is lehet, nem tart tovább egy negyedóránál, de a baba szempontjából felbecsülhetetlen érték!
Ha szeretnéd, hogy a konyhai tevékenységed ne terhet, hanem örömöt jelentsen, és egészséges, ám finom ételeket varázsolnál az asztalra, látogasd meg Klári oldalát, vagy kövesd a Facebookon.
OLVASD EL EZT IS!
- táplálkozás
- csecsemő