Nevetségesen könnyen elkészíthető ételek - Hozzátáplálás természetesen

Könnyebb, mint hinnéd, és a baba megszereti a természetes ízeket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár anyatejjel, akár tápszerrel táplálod a kicsidet, féléves kora körül eljön a pillanat, amikor megérik más táplálékra. A hozzátáplálás mikéntje azonban hosszú időre meghatározza a baba és a gyermek étkezési szokásait, így egyáltalán nem mindegy, hogyan fogsz hozzá.

A hozzátáplálás lényege nem az, hogy minél gyorsabban minél többfélét egyen a baba, hanem az, hogy az emésztőrendszerét egy számára ismeretlen, újfajta táplálékhoz szoktasd. Emellett az alapanyagok természetes ízének megismerése a cél.

Fő a fokozatosság

A babát fokozatosan ismertesd meg az ízekkel, nem baj, ha hetekig ugyanazt eszi.

Kezdd az almával, répával krumplival - ezek biztosan nem okoznak gondot a babának, és semleges, finom ízük van.

Később az alma mellé tegyél még gyümölcsöt - banánt, barackot -, a répa-krumpli mellé pedig további zöldséget.

Ha a fenti elvet betartod, mindig tudni fogod, hogy puffadás, kiütés kellemetlenség esetén melyik zöldség-gyümölcs volt a hibás.

Az új ételeket mindig tízóraira vagy ebédre add, ha a babának például hasfájást okoz, az már délutánra kiderül, nem az éjszakát keseríti meg.

A 7 legveszélyesebb allergén étel a szezonban, amit ne adj a gyereknek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Készítsd hígra az ételeket!

Kezdetben hígra készítsd az ételeket, hiszen ehhez szokott hozzá. A bébiételeket utazásra és vészhelyzetekre tartogasd: hiába jó minőségűek, az ízük meglehetősen egyforma, így ehhez szokik hozzá a baba, a házilag készült ételek szokatlanok lehetnek neki.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Cukor, só, fűszerek

Cukrot és sót nem kell tenni a főzelékbe: amellett, hogy a babának semmi szüksége rá, elnyomják az alapanyagok természetes ízét, így később is a nagyon sós és nagyon édes ízeket fogja keresni - ami szintén távol áll az egészséges táplálástól.

Fűszerezésre használj zöld fűszernövényeket, fokhagymát, hagymát. Ezek kiemelik az ételek ízét, és egészségesek is.

Ne adj a babának cukrozott teákat, gyümölcsleveket: helyettük natúr gyümölcsteát, vizet adj neki. Ez bőven fedezi a folyadékszükségletét.

Ha már húst is eszik

Ha már húst is eszik a baba, készítsd előre nagyobb adaggal: egy-két csirkemellet nagyon enyhén sós vízben főzz puhára, majd a főzővízzel együtt turmixold le. Az így kapott pépet simítsd jégkockatartóba, fagyaszd le, és kezdetben egy-, majd kétkockányi húst tegyél a főzelékébe. Így nem kell külön mindennap pepecselned a hússal.

Megéri az időt!

Ne sajnáld az időt a főzésre! Egy-két krumplit, répát megfőzni, leturmixolni két-három napra előre is lehet, nem tart tovább egy negyedóránál, de a baba szempontjából felbecsülhetetlen érték!

Ganter Klári gasztroszakértőként dolgozik. Amellett, hogy recepteket ír, háziasszonyoknak segít a főzés rejtelmeiben eligazodni úgy, hogy a főzést ne munkának, hanem egy kreatív folyamatnak éljék meg. Ételeiben csupa természetes alapanyagot és ízt használ, alapelve, hogy a legegyszerűbb dolgokból lehet a legjobbat alkotni. Három kislány édesanyjaként a mindennapokban is aktívan gyakorolja az ételek megismertetését gyerekekkel.

Ha szeretnéd, hogy a konyhai tevékenységed ne terhet, hanem örömöt jelentsen, és egészséges, ám finom ételeket varázsolnál az asztalra, látogasd meg Klári oldalát, vagy kövesd a Facebookon.
Ezt is szeretjük