Anyatejből is megárt a sok? - Dr. Gyarmati Andrea válasza
Sok anyuka féléves korig csak anyatejjel táplálja a kisbabáját. Nem lesz ebből baj?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pici babák még a viszonylag közeli múltban is kaptak gyümölcs- és főzelékkiegészítést, ma már sokan - ha tehetik - féléves koráig kizárólag anyatejjel táplálják gyermeküket. Nem lesz ebből baj? Dr. Gyarmati Andrea olvasói kérdésre írt leveléből megtudhatod.

Kedves Andrea!

Kisfiú unokám öt hónapos, pici korától kezdve nagyon sírós. Az első egy-két hónapban szinte folyamatosan sírt, kivétel ez alól az alvásidő volt.

Még csak anyatejet eszik, mert a védőnő tanácsát megfogadva csak hat hónapos korától fogják mással is etetni a szülei. Nagyon-nagyon tartóztatnom kell magam, hogy ne ellenkezzem a védőnővel.

Megvettem nekik az Ön könyvét, hajthatatlanok. Sem teát, sem vizet nem kap a baba, hiszen az anyatej 70%-a is víz.

Azt veszem észre, hogy az utolsó hónapban tíz dekát hízott. Ez normális. Megjegyzem, 2600 grammal született, és 20 dekát esett vissza. Most 6300 gramm.

Nagyon érdekelne az Ön véleménye az etetéssel kapcsolatban.

Üdvözli: egy aggódó nagyi

Kedves Aggódó Nagyi!

Megtiszteltetés az Önök bizalma és az, hogy lehetőségem a válaszokkal sokak segítségére lenni. Azt írja - és ezzel higgye el, nem kis örömet szerzett nekem -, megvette a könyvemet a fiataloknak. Igaz, a könyvben sincs olyan javaslat, hiszen nem is lehet, hogy a babának öt hónaposan mást kellene kapnia, mint anyatejet, és bár azt írja, a fiatalok hajthatatlanok, azt kell mondanom, helyesen teszik.

A szakmai kollégium ajánlása

Természetesen ezt nemcsak én gondolom, így szól a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlása is. Ők, úgy mondanám, a szakma krémje, akik megszabják az irányvonalakat. A hivatalos állásfoglalás tehát a következő: nulla és hat hónapos kor között kizárólag a szoptatás az, amire a babának szüksége van. A módszertani ajánlás alapját széles kutatások igazolják, és hasonló az állásfoglalása az európai és amerikai szakmai grémiumoknak is.

Az anyatej mennyiségi és minőségi összetételében is a csecsemő legmegfelelőbb tápláléka. Ráadásul a szoptatás során egyes összetevőinek koncentrációja is a csecsemő igényeinek megfelelően változik. Az anyatej nemcsak összetételében, hanem kalóriatartalmában is biztosítja az optimális fejlődést.

Testi-lelki kapocs

A szülés, a születés az első nagy elszakadás, amit mindkét fél, baba és mama más- és másképpen él meg. A szoptatás azonban még hosszú-hosszú ideig egy testi kapocs, aminek beláthatatlan következményei vannak életre szólóan. Az ölelés, az édesanya illata, a szoptatás helyzete és intimitása mind-mind nagyon fontosak, ma már úgy tudjuk, felnőttkorban is. Természetesen nem szeretnék lelkiismeret-furdalást ébreszteni azokban, akiknek ez valamiért nem sikerül. Abban az esetben is létezik olyan megoldás, ami majdnem tökéletes.

Tökéletesen fejlődik

Térjünk tehát vissza ahhoz a szerencsés helyzethez, amiben az Ön kis unokája nevelkedik. Van teje az édesanyjának, és azt - csakis azt - kapja a baba. Az anyatej étel és ital is egyben, tehát valóban nincs szükség egyéb kiegészítésre - még vízre sem.

Tudom, ezt elég nehéz elhinni, hiszen minket még úgy informáltak, kéthetes kortól gyümölcs-, három hónapos kortól főzelékkiegészítést kell adnunk akkor is, ha a babának bőven van mit ennie. Úgy vélem, ez szokott a vita alapja lenni. Az ember, mivel idősebb, és átment hasonló élethelyzeten, néha azt gondolja, jobban tudja, mint a fiatalok. Valószínűleg van ebben is igazság, hiszen a tapasztalat olykor valóban számít, de ez nem a szoptatás kontra pótlás esete. Azok alapján, amit leír - születési súly és mostani mért súly -, a baba tökéletesen jól fejlődik. A 2600 grammos születési súlyhoz képest öt hónapos korban mért 6300 gramm több mint jó.

Ne add fel!

Lehet, hogy a kezdeti időkben gondot okoz a szoptatás, de ne add fel. Videónk segít.

Sokfélék vagyunk

Azt is írja, a baba az első két hónapban nagyon sokat sírt. Ennek sok oka lehet. Részint a kisebb születési súly - 3500 gramm az átlagos -, de nem kisebb mértékben az, amit már sokszor írtam. Sokfélék vagyunk, és ez bizony, bármilyen hihetetlen is, már újszülöttkorban is megnyilvánulhat. Van, aki boldogan jön erre a világra, és van olyan, aki nehezen szokja meg, hogy itt kell lennie.

Kedves Nagymama! Még egy apró személyes hozzáfűznivalóm lenne. Nem tudom, én, ha eljutunk odáig, képes leszek-e rá, de tanácsként azt mondanám, bízzon a fiatalokban.

A teljes választ elolvashatod dr. Gyarmati Andrea oldalán. Ugyanitt további hasznos, a csecsemőgondozással és gyermekneveléssel kapcsolatos tanácsot találsz, és ha kérdésed lenne, felteheted a doktornőnek.

Ezt is szeretjük