Több arzén lehet a húslevesben, mint a csapvízben
Kismamáknak, gyerekeknek szűrni kell
A forralás csak árthat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem elég, ha a határérték feletti arzéntartalmú csapvíz helyett tisztított vizet vagy ásványvizet iszunk. Főzni sem volna szabad vele, mert forralással csak nőhet az arzén koncentrációja.

Így például egy tányér húslevesben több lehet az arzén, mint ugyanannyi csapvízben - hangzott el a Szegedi Tudományegyetemen megrendezett, családok egészségével foglalkozó konferencián.

Több száz település érintett

Dr. Szabó László, a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa szerint erre különösen a várandósok és a hat év alatti gyermekek esetében kell fokozottan odafigyelni.

Magyarország több száz településén határérték feletti a vezetékes csapvíz arzéntartalma. A megengedett szintnél magasabb arzéntartalom különösen az Alföldön probléma, ezért a jótékonysági akció Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zajlott.

Az ivóvízminőség-javító beruházások megvalósulásáig az önkormányzatok mindenütt igyekeznek átmeneti megoldást találni arra, hogy a lakosság egészséges ivóvízhez jusson. Akik igénybe veszik a központi vízosztási szolgáltatásokat, azok máris sokat tettek egészségükért.

Főzéshez is arzénmentesített víz kell!

Az ArzénStop program tavalyi felméréséből kiderült, hogy az érintett településeken élők 37%-a forralást követően szívesen ad a csapvízből a gyerekeknek. Pedig az arzén forralással sem távolítható el az ivóvízből, így a főtt ételekben is benne marad.

- Forraláskor a vízmolekulák egy része elpárolog, az arzén pedig ott marad a fazékban. Így fordulhat elő, hogy egy tányér finom húslevesben nagyobb az arzén koncentrációja, mint a csapvízben - magyarázta dr. Szabó László gyermekgyógyász.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Várandósoknak és gyermekeknek szűrjék!

A várandósok és a hat év alatti gyermekek esetében erre fokozottan oda kellene figyelni. Az ÁNTSZ tájékoztatója szerint a gyermekek szervezete - különösen a fejlődő központi idegrendszer - érzékenyebb az arzén hatására. Emellett a gyermekek testtömegükhöz képest több vizet - és így több arzént is - fogyasztanak, mint a felnőttek. Az arzén átjut a méhlepényen, és befolyásolhatja a magzat egészséges fejlődését, továbbá megnöveli a spontán vetélés kockázatát.

Szűrheted otthon is - kancsó is van

A háztartások maguk is szűrhetnék a főzéshez használt arzénes csapvizet. Az ArzénStop program felméréséből ugyanakkor az derült ki, hogy az érintett településeken élők 86%-a semmiféle víztisztító berendezést nem használ. Közel egyharmaduk pedig tévesen azt gondolja, hogy csak nagyon drága berendezéssel lehetne házilag arzénmentesíteni. Pedig létezik kifejezetten arzén eltávolítására kifejlesztett arzénszűrő kancsó. Figyelni kell azonban, hogy mit veszünk, mert a hagyományos asztali szűrőkancsók nem képesek eltávolítani az arzént - hívta fel a figyelmet a szakember.

További segítség

2012 őszén a BWT Hungária Kft. a Magyar Vöröskereszt aktív támogatásával arra hívta fel az érintett településeken élő emberek figyelmét, hogy önmaguk is arzénmentesíthetik a vizet. Az ArzénStop program keretében a BWT adományaként 4 millió forint értékben több mint ötszáz darab arzénszűrő kancsót osztottak szét 24 érintett település lakói között. A vízszakértő cég kifejezetten a hazai viszonyokra fejlesztette ki az arzénszűrő-betétet, amely hatékonyan távolítja el és csökkenti a határérték alá a csapvízben oldott arzént.

Forrás: Próbakő Kommunikáció

Ezt is szeretjük