Több arzén lehet a húslevesben, mint a csapvízben

Kismamáknak, gyerekeknek szűrni kell

A forralás csak árthat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem elég, ha a határérték feletti arzéntartalmú csapvíz helyett tisztított vizet vagy ásványvizet iszunk. Főzni sem volna szabad vele, mert forralással csak nőhet az arzén koncentrációja.

Így például egy tányér húslevesben több lehet az arzén, mint ugyanannyi csapvízben - hangzott el a Szegedi Tudományegyetemen megrendezett, családok egészségével foglalkozó konferencián.

Több száz település érintett

Dr. Szabó László, a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa szerint erre különösen a várandósok és a hat év alatti gyermekek esetében kell fokozottan odafigyelni.

Magyarország több száz településén határérték feletti a vezetékes csapvíz arzéntartalma. A megengedett szintnél magasabb arzéntartalom különösen az Alföldön probléma, ezért a jótékonysági akció Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zajlott.

Az ivóvízminőség-javító beruházások megvalósulásáig az önkormányzatok mindenütt igyekeznek átmeneti megoldást találni arra, hogy a lakosság egészséges ivóvízhez jusson. Akik igénybe veszik a központi vízosztási szolgáltatásokat, azok máris sokat tettek egészségükért.

A 11 legjobb immunerősítő kora tavasszal a gyereknek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Főzéshez is arzénmentesített víz kell!

Az ArzénStop program tavalyi felméréséből kiderült, hogy az érintett településeken élők 37%-a forralást követően szívesen ad a csapvízből a gyerekeknek. Pedig az arzén forralással sem távolítható el az ivóvízből, így a főtt ételekben is benne marad.

- Forraláskor a vízmolekulák egy része elpárolog, az arzén pedig ott marad a fazékban. Így fordulhat elő, hogy egy tányér finom húslevesben nagyobb az arzén koncentrációja, mint a csapvízben - magyarázta dr. Szabó László gyermekgyógyász.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Várandósoknak és gyermekeknek szűrjék!

A várandósok és a hat év alatti gyermekek esetében erre fokozottan oda kellene figyelni. Az ÁNTSZ tájékoztatója szerint a gyermekek szervezete - különösen a fejlődő központi idegrendszer - érzékenyebb az arzén hatására. Emellett a gyermekek testtömegükhöz képest több vizet - és így több arzént is - fogyasztanak, mint a felnőttek. Az arzén átjut a méhlepényen, és befolyásolhatja a magzat egészséges fejlődését, továbbá megnöveli a spontán vetélés kockázatát.

Szűrheted otthon is - kancsó is van

A háztartások maguk is szűrhetnék a főzéshez használt arzénes csapvizet. Az ArzénStop program felméréséből ugyanakkor az derült ki, hogy az érintett településeken élők 86%-a semmiféle víztisztító berendezést nem használ. Közel egyharmaduk pedig tévesen azt gondolja, hogy csak nagyon drága berendezéssel lehetne házilag arzénmentesíteni. Pedig létezik kifejezetten arzén eltávolítására kifejlesztett arzénszűrő kancsó. Figyelni kell azonban, hogy mit veszünk, mert a hagyományos asztali szűrőkancsók nem képesek eltávolítani az arzént - hívta fel a figyelmet a szakember.

További segítség

2012 őszén a BWT Hungária Kft. a Magyar Vöröskereszt aktív támogatásával arra hívta fel az érintett településeken élő emberek figyelmét, hogy önmaguk is arzénmentesíthetik a vizet. Az ArzénStop program keretében a BWT adományaként 4 millió forint értékben több mint ötszáz darab arzénszűrő kancsót osztottak szét 24 érintett település lakói között. A vízszakértő cég kifejezetten a hazai viszonyokra fejlesztette ki az arzénszűrő-betétet, amely hatékonyan távolítja el és csökkenti a határérték alá a csapvízben oldott arzént.

Forrás: Próbakő Kommunikáció

Ezt is szeretjük