Többször influenzásak a D-vitamin-hiányos gyermekek - Előzd meg a bajt!
A gyakoriságot és súlyosságot is befolyásolja a napfényvitamin.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az influenzajárványban veszélyeztetettebbek a D-vitamin-hiányban szenvedő gyermekek. Kutatások bizonyítják, hogy a napfényvitamin igazoltan befolyásolja a szervezet védekezőképességét, és a vírusfertőzések esetében az ellenanyag termelését.

Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az egyes típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre és az asztmára is.

A legkisebbeket nem védi vakcina

Országos méretűre nőtt az influenzajárvány Magyarországon. A legveszélyeztetettebb csoportok közül az idősek és a várandós anyák számára megoldást jelent az oltás, a legkisebb, egy és három év közötti korosztályt ugyanakkor az influenza elleni vakcinával még nem védik.

Ezért is kiemelten fontos az anyatejes táplálásról leváló kisgyermekek D-vitamin-pótlása. A napfényvitamin ugyanis meghatározó szerepet játszik a sejtképzésben, az immunrendszer védekezőképességének fenntartásában, illetve a fertőzés ellenanyagának termelésében is.

Akik megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkeznek, kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, de ha megkapták, általában könnyebben is vészelik át a betegségeket.

A kicsik 40%-a D-vitamin-hiányos

A budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikán évek óta mérik az ott megforduló gyermekek D-vitamin-szintjét. A vizsgálatok szerint éves átlagban a kisgyerekek legalább 40%-a szenved D-vitamin-hiányban, míg 15%-uknál a hiányszint kritikus. Dr. Szabó András professzor, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója elmondta: a D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezet. A klinikai vizsgálatok kimutatták azt is, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a D-vitamin-hiány jóval gyakoribb az átlagosnál. A D-vitamin pótlása tehát a téli fertőzések mellett a gyermekek egészséges fejlődése miatt is rendkívül fontos lenne - figyelmeztet a szakember.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ilyen betegségekhez vezethet a hiány

Finnországban kutatók nagy dózisú D-vitamin adása mellett az egyes típusú cukorbetegség kockázatának 78%-os csökkenését figyelték meg. Egy, a Massachusetts General Hospital vezető kutatója által végzett amerikai vizsgálat pedig arra jutott, hogy az újszülöttek D-vitamin-szintje befolyásolja a gyermekkori légzőrendszeri megbetegedések valószínűségét és a kora gyermekkori asztmás légzés megjelenésének gyakoriságát. D-vitamin-hiány esetén a fertőzéses légúti megbetegedések lényegesen gyakoribbak.

A D-vitamin-hiány káros következményei 10-20 év múlva is jelentkezhetnek az izom-, csont-, légző- vagy idegrendszeri problémák képében. Márpedig a szakemberek becslése szerint Magyarországon a gyermekek normál étkezésük során az ajánlott D-vitamin alig 2-4%-ához jutnak hozzá. Miközben télen a D-vitamin másik, alapvető forrása, a napfény, elégtelen a D-vitamin termeléséhez.

Így pótold!

Önmagában tehát a helyes táplálkozással a megfelelő napi D-vitamin-szint télen nem biztosítható. Dr. Szabó András a magas D-vitamin-tartalmú ételek - tengeri halfélék, máj, tojás, gomba - mellett vitaminkészítmények, illetve hozzáadott D-vitamint tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztását javasolja.

Forrás: Magyar Prevenciós Orvosi Társaság

Ezt is szeretjük