Többször influenzásak a D-vitamin-hiányos gyermekek - Előzd meg a bajt!
A gyakoriságot és súlyosságot is befolyásolja a napfényvitamin.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az influenzajárványban veszélyeztetettebbek a D-vitamin-hiányban szenvedő gyermekek. Kutatások bizonyítják, hogy a napfényvitamin igazoltan befolyásolja a szervezet védekezőképességét, és a vírusfertőzések esetében az ellenanyag termelését.

Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az egyes típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre és az asztmára is.

A legkisebbeket nem védi vakcina

Országos méretűre nőtt az influenzajárvány Magyarországon. A legveszélyeztetettebb csoportok közül az idősek és a várandós anyák számára megoldást jelent az oltás, a legkisebb, egy és három év közötti korosztályt ugyanakkor az influenza elleni vakcinával még nem védik.

Ezért is kiemelten fontos az anyatejes táplálásról leváló kisgyermekek D-vitamin-pótlása. A napfényvitamin ugyanis meghatározó szerepet játszik a sejtképzésben, az immunrendszer védekezőképességének fenntartásában, illetve a fertőzés ellenanyagának termelésében is.

Akik megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkeznek, kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, de ha megkapták, általában könnyebben is vészelik át a betegségeket.

A kicsik 40%-a D-vitamin-hiányos

A budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikán évek óta mérik az ott megforduló gyermekek D-vitamin-szintjét. A vizsgálatok szerint éves átlagban a kisgyerekek legalább 40%-a szenved D-vitamin-hiányban, míg 15%-uknál a hiányszint kritikus. Dr. Szabó András professzor, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója elmondta: a D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezet. A klinikai vizsgálatok kimutatták azt is, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a D-vitamin-hiány jóval gyakoribb az átlagosnál. A D-vitamin pótlása tehát a téli fertőzések mellett a gyermekek egészséges fejlődése miatt is rendkívül fontos lenne - figyelmeztet a szakember.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ilyen betegségekhez vezethet a hiány

Finnországban kutatók nagy dózisú D-vitamin adása mellett az egyes típusú cukorbetegség kockázatának 78%-os csökkenését figyelték meg. Egy, a Massachusetts General Hospital vezető kutatója által végzett amerikai vizsgálat pedig arra jutott, hogy az újszülöttek D-vitamin-szintje befolyásolja a gyermekkori légzőrendszeri megbetegedések valószínűségét és a kora gyermekkori asztmás légzés megjelenésének gyakoriságát. D-vitamin-hiány esetén a fertőzéses légúti megbetegedések lényegesen gyakoribbak.

A D-vitamin-hiány káros következményei 10-20 év múlva is jelentkezhetnek az izom-, csont-, légző- vagy idegrendszeri problémák képében. Márpedig a szakemberek becslése szerint Magyarországon a gyermekek normál étkezésük során az ajánlott D-vitamin alig 2-4%-ához jutnak hozzá. Miközben télen a D-vitamin másik, alapvető forrása, a napfény, elégtelen a D-vitamin termeléséhez.

Így pótold!

Önmagában tehát a helyes táplálkozással a megfelelő napi D-vitamin-szint télen nem biztosítható. Dr. Szabó András a magas D-vitamin-tartalmú ételek - tengeri halfélék, máj, tojás, gomba - mellett vitaminkészítmények, illetve hozzáadott D-vitamint tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztását javasolja.

Forrás: Magyar Prevenciós Orvosi Társaság

Ezt is szeretjük