Így spórolj ezreket a gyógyszereken - Az influenza nemcsak rossz, de drága is
A gyakran több tízezeres költség néhány ezer forinttal kivédhető.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közeleg az influenzaszezon, mely minden évben családok tízezreit érinti, hiszen a betegség és annak szövődményei nemcsak veszélyesek, de kezelésük komoly terhet jelent a család költségvetésében is.

Abba ritkán gondolunk bele, hogy nem csak a családfenntartók - az apa vagy anya - megbetegedése okozhat problémákat. A gyermekek betegsége ugyanolyan anyagi következményekkel, és ha lehet, még több aggodalommal jár, mint a felnőttek ágynak dőlése. Ráadásul az iskolai időszakban a megbetegedés kockázata is jóval nagyobb.

Az egész családot érinti

Kevés szomorúbb látvány van egy lázasan csillogó szemmel ágyban fekvő kisgyermeknél. Az ő betegségük pedig a családot is érinti, hiszen ilyen esetekben valakinek ugyanúgy otthon kell maradnia, és kiesik a munkából, mintha ő maga betegedett volna meg.

A gyermekek akár több közösségben is megfordulhatnak egyetlen nap folyamán, így ők különösen fontos szerepet töltenek be a betegség terjesztésében. Gyakran ők viszik haza a vírust a szülőknek, nagyszülőknek, kisebb testvéreknek.

Ezért érdemes a gyermekek védelmét kiemelten kezelni. Az iskolai időszak fokozott kockázatot jelent, ezt mutatják a tavalyi influenza szezon adatai is, melyeket az Országos Epidemológiai Központ - OEK - hozott nyilvánosságra.

Az adatsorokból jól látszik, hogy míg az őszi szünet alatt a friss fertőzöttek 10,4%-a volt 14 éven aluli , addig a szünetet megelőző hetekben ez az arány lényegesen magasabb, 15,6 - 16,6% volt.

Több tízezres költség

Ráadásul az influenza esetében nem kizárólag a betegség okozza a munkából való kiesést. A fertőzés nyomán a legyengült immunrendszer lehetőséget teremt a további betegségek kialakulásának, melyek veszélyes szövődményekhez vezethetnek. Ez az oka a gyakori tüdőgyulladásnak, középfülgyulladásnak, melyek előfordulása megnő az influenzás időszakok alatt. A betegség ideje alatt akár több tízezer forintos költségekkel számolhatunk a keresetkiesés és a kezelésre, gyógyszerekre, vitaminokra fordított összegek miatt. Ha valamilyen szövődmény lép fel, akkor akár kórházi kezelés is szükségessé válhat, ami jelentősen növeli a fenti kiadásokat, ugyanakkor ezzel szemben a megelőzés 2-3000 forintból is megoldható.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Megelőzés: sok a tévhit

Az influenza hatékony megelőzésének módszereit tekintve sokakban élnek tévhitek, melyek valószínűleg abból adódnak, hogy még ma is sokan összekeverik, vagy éppen azonosnak tartják a kellemetlen náthát és a nem egyszer halálos kimenetelű influenzát. Ennek megfelelően ezek az emberek arról is meg vannak győződve, hogy a megelőzés módszere is azonos: vitaminok, gyümölcsök, esetleg forró tea. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Ezek a módszerek valóban hatékonyak lehetnek a nátha ellen, mivel erősítik az immunrendszert, és ezáltal megnehezítik a náthát okozó kórokozók szervezetbe jutását. Az influenza megelőzésének legbiztosabb módja viszont a védőoltás, hiszen ezek a vakcinák felkészítik a szervezetet, és amikor a vírus feltűnik, az immunrendszer már könnyedén meg tud birkózni a feladattal. Ráadásul védőoltás már az egészen kicsi, hathónapos babáknak is adható, így az ő védettségükről is gondoskodhatunk . A félévesnél fiatalabb pici babák védelmére az ún. nevezett fészek-immunitás jelent megoldást, amikor minden, a kicsivel érintkező felnőtt megkapja a védőoltást.

Tippek lázcsillapításra

Ha már megtörtént a baj, le kell vinni a gyerek hőjét. Videónkban erre vonatkozóan találhatsz tippeket.

A nyugalom ára: néhány ezer forint

Fontos tudni, hogy több kórokozó is okozhat influenzaszerű tüneteket az őszi-téli időszakban. Ezek ellen a védőoltás nem óv meg bennünket. Az influenza tünetei nagyon változatosak, sokszínűek lehetnek: gyengeség, fejfájás, orrfolyás, köhögés, torokfájás, láz, izom és ízületi fájdalom. A láz hiányozhat is, akár minden ötödik esetben. Az influenzára jellemző a hirtelen kezdet, de ez sem törvényszerű. A fentiekből tehát jól látható, hogy az influenzát nem szabad félvállról venni. Olyan betegségről beszélünk, amely sok bosszúságot és komoly - akár anyagi - problémákat is okozhat a család számára. A megelőzés ugyanakkor egyszerű, és a nyugalom ára csupán néhány ezer forint.

Ezt is szeretjük