Dohányzásellenes törvény: csökkent az asztmás gyerekek száma
A szülők otthon is kevesebbet cigiznek
Látványos az eredmény.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzásellenes törvény hatályba lépése óta jelentősen visszaesett a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma Nagy-Britanniában - állapították meg a szakemberek, akik szerint egyre több bizonyíték támasztja alá azt is, hogy sokan már az otthonukban is alkalmazzák a cigarettatilalmat.

Látványos javulás egy év alatt

A Paediatrics című folyóiratban közölt tanulmány szerint a zárt légterű nyilvános helyeken való dohányzás betiltása utáni első évben 12%-kal esett vissza a súlyos asztmás roham miatti kórházi felvételek száma.

A londoni Imperial College kutatói 2002 áprilisáig visszamenőleg tanulmányozták a brit nemzeti egészségügyi szolgálat - NHS - adatait.

Az eredmények szerint a dohányzásellenes törvény 2007. júliusi bevezetése előtt a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma évente több mint 2%-kal növekedett.

Ezen adat figyelembe vételével a szakemberek kiszámították, hogy a hatályba lépést követő 12 hónapon belül 12%-kal, majd a következő két évben 3-3%-kal esett vissza az asztmás roham miatti betegfelvételek száma.

Ez számszerűsítve nagyjából 6800-zal kevesebb esetet jelent - adta hírül a BBC News.

Otthon is kevesebbet cigiznek

A csökkenés minden korosztályra és nemre, életkörülményektől függetlenül érvényes volt - húzták alá a kutatók. A dohányzásellenes törvény hatályba lépését megelőző viták többsége arról szólt, hogy a zárt légterű, nyilvános helyek alkalmazottait meg kell védeni a passzív dohányzás ártalmaitól. A kritikusok egy része akkor azzal érvelt, hogy a törvény bevezetése után a dohányosok többet gyújtanak rá otthon, ezzel veszélyeztetve családtagjaik egészségét.

A mostani tanulmány készítői szerint azonban egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy sokan már az otthonukban is ragaszkodnak a dohányfüstmentességhez. Ahogy arra a kutatást vezető Christopher Millett rámutatott, az emberek a nyilvános helyeken tapasztalják meg a korlátozás előnyeit, és ennek hatására döntenek úgy, hogy a saját otthonukban is alkalmazzák a tilalmat. - Mindebből a gyerekek is profitálnak, hiszen kevésbé vannak kitéve a passzív dohányzás ártalmainak - hangsúlyozta a szakember.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Máshol is hasonlót tapasztaltak

Az eredmények megerősítik azon észak-amerikai és skót tanulmányokat, melyek a dohányzásellenes törvények jótékony hatásait taglalják. Skóciában szintén visszaesett a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma a tilalom bevezetése után. Nagy-Britanniában pedig a szívroham miatti kórházi felvételek aránya is csökkent a törvény hatályba lépését követően

Mérgezést okozó növények

Nemcsak az allergének jelentenek veszélyt a gyerekre - sok otthonban van olyan szobanövény, mely súlyos mérgezést okozhat. Videónkból megtudhatod, melyek ezek.

Ezt is szeretjük