2 allergénnek hitt étel, amely valójában véd az asztmától
A mogyorót, diót evő kismamák gyerekei védettebbek.
- Így mutat ugyanaz a bőrhatású nadrág különböző stílusú szettekben: elképesztő, mennyi lehetőség rejlik benne »
- 4 nőies stílusvariáció a hullámos frizurára, ami most nagyon divatos: így készítheted el a csodás loknikat »
- Palvin Barbival az élen ők azok, akik sokak öltözködését inspirálják: 8 gyönyörű nő, aki fiatalon lett népszerű stílusikon »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- 3 európai ország, ahova kevés magyar utazik, pedig érdemes lenne: igazi gyöngyszemek
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Fontos változás jön a magyarországi utakon: komoly büntetést kaphat, aki nem tud róla
A mogyorót, diót evő várandós nők gyerekeinél egyharmaddal ritkábban jelentkezik hétéves korukra asztma vagy allergia azokhoz a gyerekekhez képest, akiknek anyja állapotosan kerülte az olajos magvak fogyasztását - derült ki egy dán tanulmányból.
Erre csörög
Évekig azt tanácsolták a várandós nőknek, hogy ne egyenek mogyorót vagy dióféléket, abban a reményben, hogy így elkerülhetik a születendő gyereknél a későbbi allergiát. Dán kutatóknak a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban közzétett tanulmánya azonban ennek éppen az ellenkezőjét sugallja, az állapotos anya diófogyasztása éppenséggel védőhatású lehet.
A koppenhágai Statens Serum Intézet munkatársai több mint 60 ezer anya és gyerekeik adatait elemezték, a korai terhességtől egészen a gyerekek hétéves koráig követték nyomon az utódok egészségét.
Az eredmények azt mutatták, hogy a várandósság alatti mogyoró- vagy dióevés negyedével csökkentette annak esélyét a gyerekek 18 hónapos korában, hogy asztmásként diagnosztizálják őket, hétéves korukban pedig egyharmaddal volt kisebb a kockázatuk.
- Úgy találtuk, hogy az anya terhesség alatti heti egyszeri vagy többszöri mogyoró- vagy diófogyasztása csökkenti a gyerekkori allergiás megbetegedések kockázatát. Ezek az eredmények nem támogatják, hogy a várandósság alatt kerülni kellene a dióféléket - idézte Ekaterina Maslova kutatásvezetőt a The Daily Telegraph című brit napilap.
A tejtermék is fontos
Egy új japán vizsgálat tanúsága szerint a gyermekkori fogszuvasodás elleni küzdelem szempontjából is fontos szempont a helyes táplálkozás. Tanaka Keiko közegészségügyi professzor a különböző betegségek megelőzésével foglalkozik. Munkatársaival azt vizsgálták meg, hogy kimutatható-e valamilyen összefüggés a gyerekek fogának romlása és édesanyjuknak a terhesség időszakában elfogyasztott tejtermékek, kalciumkészítmények mennyisége között.
Mint kiderült, a tej és tejtermékek, a joghurt és a kalcium anyai fogyasztása védő hatású volt a gyermekek későbbi fogszuvasodásának gyakorisága szempontjából, de ez általánosságban csak határérték szintjén volt igaz.
A tapasztalatok szerint leginkább a sajtfogyasztás számít: egyértelmű, statisztikailag jelentős összefüggés mutatható ki a várandós időszakban elfogyasztott sajt mennyisége és a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága között: ha a terhes asszony sok sajtot evett, gyermekének ritkán romlott a foga. Ha többet szeretnél megtudni a témáról, kattints korábbi cikkünkre.
OLVASD EL EZT IS!