Halálos lehet, ha nem veszed észre - Az agyhártyagyulladás jelei
A tünetek nem mindig könnyen behatárolhatóak. Tudd meg, mire kell figyelni!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az agyhártyagyulladás nem túl gyakori, ám annál veszélyesebb betegség, melyet mielőbb diagnosztizálni és kezelni kell. Minden életkorban előfordulhat, de leggyakrabban az iskoláskor előtti gyerekeknél jelentkezik.

Többféle vírus és baktérium okozhatja. Lefolyása lehet annyira enyhe is, hogy a fertőzés néhány nap alatt magától elmúlik, de lehet súlyos, sőt, halálos is.

Tünetek

Idősebb gyereknél ezek a következő tünetek alakulhatnak ki, akár néhány óra leforgása alatt:

 • Láz.
 • Nyakmerevség - a kicsi nehezen tudja előrehajtani a fejét, és fájdalmat érez ilyenkor.
 • Gyakran súlyos fejfájás.
 • Fényérzékenység.
 • Hányás.
 • Szédülés.
 • Bármely testtájon kiütés, amely nyomásra nem halványodik.

Csecsemőknél és kicsi gyerekeknél az agyhártyagyulladás korai tünetei nehezen körülhatárolhatók. Az alábbiak esetén fogj gyanút:

 • Láz.
 • Ingerlékenység - a gyerek nem tűri, ha megöleled.
 • Étvágytalanság.
 • Hányás.
 • Szokatlan levertség vagy aluszékonyság.
 • A fejét mereven tartja, nehezen mozgatja a nyakát.

Ha a gyereknél bármelyik tünetet tapasztalod, azonnal hívd a mentőket. Rendkívül fontos, hogy azonnal orvosi ellátást kapjon.

Kezelés

A bakteriális eredetű agyhártyagyulladást közvetlenül a vénába adott antibiotikummal kezelik. A gyerek általában infúziót is kap a kiszáradás megelőzésére. Vírusos agyhártyagyulladás esetén az antibiotikumok nem használnak, sok folyadékot és fájdalomcsillapítót, például paracetamolt és ibuprofént adnak a kórházban, és vírus elleni gyógyszerre is szükség lehet. A legfontosabb azonban az, hogy ne ess pánikba. Ijesztő lehet azt látni, mennyire beteg a gyereked, de erősnek kell lenned. Ha látja, hogy megijedtél, ő is megijed.

Megelőzés

Bár nem kötelező, érdemes beoltatni a gyereket pneumococcus, illetve meningococcus ellen, hiszen ez jelentősen csökkenti a megbetegedés esélyét. A veszély azonban nem szűnik meg teljesen, ezért ismerned kell a tüneteket, és légy nagyon óvatos. Az agyhártyagyulladás nem terjed hétköznapi érintkezéssel, a baktérium nem él sokáig a szervezeten kívül, elkapható azonban, ha a gyerekek egymás poharából vagy kulacsából isznak, vagy egymás játékait a szájukba veszik. Legyen a gyerek keze mindig tiszta, sohase használja más zsebkendőjét, és mindig a saját ételéből egyen a saját evőeszközével.

Így mérd meg a rúgkapáló gyerek lázát!

A hőmérőzésért egyik gyerek sem lelkesedik különösebben, hogy finoman fogalmazzunk. Videónk segítségével kicselezheted a kis beteget.

Cikkünk Jo Frost A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvének segítségével készült.

Jo Frost, az Egyesült Királyság legmegbízhatóbb és legelismertebb gyereknevelési szakértője a magyar szülők körében is népszerű Szuperdada 1-2. után olyan könyvet írt, mely kizárólag a kisgyerekkorra koncentrál.

Új eszközöket és módszereket tanít, hogy szülőként jobban megértsd gyermeked érzelmeit és gondolkodásmódját, miközben a szülőkről sem feledkezik meg.

Számos jó tanáccsal szolgál arra nézve, hogyan érezheted magad egy kicsit jobban a bőrödben ebben, a gyermek fejlődése szempontjából oly fontos időszakban, mely néha meglehetősen frusztrálónak és idegtépőnek tűnik. A konkrét tanácsok és ötletek mellett ezúttal mesekönyveket, játékokat és mondókákat is ajánl, amelyek még színesebbé és hasznosabbá, már-már nélkülözhetetlen kézikönyvvé teszik munkáját.

Kiadja a Park Könyvkiadó.
A könyv ára 3920 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük