4 rejtett ok a hiperaktivitás mögött

Lehet, hogy az étrenddel van baj

Egyes ételek hozzájárulhatnak a magatartászavar kialakulásához.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyes vélemények szerint minden tizedik gyermek szenved figyelemhiányos, fokozott aktivitási zavarban, azaz ADHD-s.

A tünetek közé tartozik a destruktív viselkedés, a tanulási nehézség, az ügyetlenség, az ingerlékenység és a hiányos szocializáció. Mindezen csak ront a helytelen táplálkozás.

Finomított cukrok az étrendben

Gyakori tapasztalat, hogy az ADHD-s gyermekek cukorfeldolgozásával probléma van, ennek tünetei pedig sokkal kifejezettebbek reggel, amikor a gyermek édes ételt eszik üres gyomorra.

A cukorból a finomítás során eltűnnek az ásványi anyagok, például a króm, amely a cukor feldolgozásához és a vércukorszint szabályozásához elengedhetetlen lenne. Ez a hiány pedig hipoglikémás - az alacsony vércukorszinttel járó - rohamot idézhet elő, ami viszont agresszív kirohanásokban juthat kifejezésre. A finomított cukrok helyett adj gyermekednek természetes édesítőszereket, például nádcukrot vagy sztíviát.

A cink, a kalcium és a magnézium hiánya

A cink, a kalcium és a magnézium hiánya nyugtalanságot, figyelmetlenséget, tanulási nehézséget válthat ki, illetve a feltételezések szerint szoros összefüggésben áll az ADHD-s tüneteket intenzitásával.

Érdemes tehát olyan ételeket adnod a gyerkőcnek, melyek gazdagok a fenti tápanyagokban. Ezek a következők:

Cink: hús, hal, spenót, zöldbab, alma, banán, gabonapelyhek, búzacsíra, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, joghurt, sajt, camembert.

Kalcium: tej, leveles zöldségek, zeller, avokádó, karfiol, zöldbab, hagyma, mandula, mogyoró, csicseriborsó, tofu, szezámmag.

Magnézium: tengeri halak, fehérbab, banán, hüvelyesek, csírák, teljes kiőrlésű gabonák, korpa, tengeri halak.

Az esszenciális zsírsavak hiánya

Életbevágó jelentőséggel bírnak az esszenciális zsírsavak, különös tekintettel az omega-3 zsírsavakra. Számos tanulmány bizonyítja, hogy ezek hiánya viselkedési problémát és tanulási nehézséget okozhat, továbbá, hogy az ADHD-s gyerekeknél ezek szintje lényegesen alacsonyabb az egészségesnél.

Bizonyítást nyert az is, hogy a kisfiúknál súlyosabb zsírsavhiány fordul elő, az olvasási és helyesírási készségek gyengébbek. Egy, a közelmúltban végzett vizsgálat a depresszió és a hangulatingadozások, valamint az omega-3 zsírsavak hiánya között fedezett fel összefüggést. A kutatók azt találták, hogy ezek a zsírsavak képesek lehetnek elnyomni a hirtelen hangulatváltozásokat kiváltó ingereket. Ha az étrenddel, illetve gondosan adagolt táplálékkiegészítőkkel nagyobb mennyiségben sikerült bejuttatni őket a szervezetbe, láthatóan javult az agy metabolizmusa, és enyhültek az ADHD-s tünetek is. Az omega-3 zsírsavak kiváló forrásai a dió, a repcemagolaj és a lenmagolaj és a szójabab.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tiamin hiánya

A tiamin, azaz a B1-vitamin hiánya szintén összefügg az agresszív, impulzív, kiszámíthatatlan viselkedéssel - fontos tehát, hogy a nagyobb bajt megelőzendő minél többet fogyasszon belőle a gyerek. Sok B1-vitamin található a burgonyában, a teljes értékű gabonákban, a mogyorófélékben, a magvakban, a tojásban, a húsban, a zöldségekben, valamint a barna rizsben.

Cikkünk Nicola Graimes Agyturbó című könyvének segítségével készült.

A bizonyos élelmiszerekben gazdag, egészséges táplálkozás segíti a gyermek emlékezetének, figyelmének, tanulási képességeinek és szellemi energiáinak fejlődését. Ha viszont egyes tápanyagok nem jutnak be a szervezetbe, az ronthatja az agy működését. Mindezek ellenére sok szülő küszködik, hogy mit is főzzön gyermekének, így gyakran a kereskedelemben kapható ételekre hagyatkozik, amelyek viszont dugig vannak cukorra, sóval és nemkívánatos adalékokkal. Az Agyturbóval könnyen javíthatják a szülők gyermekük szellemi képességeit.

Kiadja a Hajja és Fiai Könyvkiadó.
A könyv ára 2000 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük