30 kilós fogyása után formás, izmos testet gyúrt magának Adrienn: csinos fitneszmodell lett
Adriennek a betegsége miatt a babavárás is roppant nehéz volt.

cover-ok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Végh Adrienn egy 35 éves édesanya, aki tinédzser korától számos nehézségen ment keresztül. Még iskolás volt, amikor autoimmun betegséget diagnosztizáltak nála. Ennek lényege, hogy a téves immunválasz miatt a szervezet önmagát támadja meg, Adrienn esetében ízületi, kötőszöveti, nőgyógyászati és egyéb problémákat okozva ezzel. 


Az egykor sportolóként kiemelkedő sikereket elérő édesanyának újra kellett terveznie az életét, és számos műtét, valamint egy nehéz terhesség után teljes életmódváltásba kezdett. Azóta teljesen megváltozott az élete, új célokat tűzött ki maga elé, és több megmérettetésen is indult. 30 kilós fogyása után idén ő nyerte a  BioTechUSA Fittest Mom címet, történetén keresztül hitet és inspirációt szeretne adni másoknak. 

"A fájdalomtól a napi dolgok is nehezemre estek"

Adrienn sportos múltat tudhat a háta mögött: az ikrényi röplabdacsapatban volt igazolt játékos, de 1999-ben díjugratás szakágban is elkezdett versenyezni, ahol kiemelkedő eredményeket ért el, majd lovasedző lett. Autoimmun betegsége azonban beárnyékolta profi sportolói karrierjét. Nehéz út vezetett ahhoz, hogy Adrienn elfogadja állapotát, és életmódváltással könnyebbé tegye életét, de ma a már olyan életet tudott kialakítani magának, amellyel maximálisan elégedett.  

Díjugratóként.
Díjugratóként.
Fotó: Hungary Photo

- Tinédzserkoromban derült ki az autoimmun betegségem, ami miatt sok mindenben változtatnom kellett. A betegségemet a mai napig vizsgálják, sajnos nem tudják gyógyítani, ez szinte mindenemet érinti, nem csak az ízületeimet. Először nem nagyon akartam elfogadni, hogy nem versenyezhetek olyan szinten díjugratásban, ahogy én szeretnék, nem röplabdázhatok, nem tehetem azt, amit egy normális tini. Amikor sikerült ezt feldolgozni, a lovastanítványok oktatására összpontosítottam, jobban vigyáztam magamra, hiszen az embernek csak egy élete van. Beletörődtem, hogy nekem nem szabad olyan szintű terhelésnek kitennem magam, ami az élsporthoz szükséges, hiszen a fájdalomtól a napi dolgok is nehezemre estek - kezdi történetét Adrienn, akinek a betegsége miatt a babavárás is roppant nehéz volt. 

Amikor megtudtam, hogy babát várok, egyszerre éreztem félelmet és örömet, az orvosok sem biztattak. Számos ízületi, kötőszöveti, nőgyógyászati műtéten estem át, azt mondták, ne vállaljam, mert az életemet kockáztatom, ha egyáltalán életben marad a baba, mert semmi sem volt biztos. Szorongva mentem a hathetes ultrahangra, de belül titkon bizakodtam. Mikor azt mondta az orvos, hogy dobog a baba szíve, döntöttem: megcsináljuk együtt, életem! A terhesség alatt sok megpróbáltatásban volt részünk, azt mondták az orvosok, hogy a kisfiam koraszülött lesz. Minden este beszéltem hozzá, imádkoztunk, és bíztunk benne, hogy együtt megcsináljuk. Emiatt rengeteget feküdtem, minden betöltött hét egy ünnep volt számomra. Sokat híztam, mivel keveset mertem mozogni, de a 38. héten egészségesen született meg a kisfiam. A világ legnagyobb sikere volt számomra, egy csoda az életemben! Amikor megpillantottam, és valósággá vált, hogy anya lettem, még jobban harcoltam, hogy jól legyek, mert egy csöppnyi életért lettem felelős. Ezután sokkal jobban figyeltem magamra, a lovaglás is inkább rehabilitációs jellegű lett számomra. Inkább a megfelelő táplálkozásra és a kardio- - szobabiciklis - edzésekre összpontosítottam, hogy fogyjak, illetve az izmaimat szabad súlyokkal erősítettem otthon. Sajnos azóta is volt több problémám, kórházban is voltam, de a gyógytornászok és a fizioterápia sokat segít.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Adrienn a terhessége során nagyon meghízott, mivel veszélyeztetett terhes volt, így sokat kellett a kórházban és otthon feküdnie. Mikor megszületett a kisfia, hat hét múlva óvatosan, de lóra ült, és le szeretett volna fogyni, mert az ízületei nem bírták volna a terhelést. Közel 30 kilótól szabadult meg a lovaglás, majd később a kardió, a súlyzós edzések és az étrend segítségével.

- Nagyjából 25-30 kilót adtam le a szülés után, ami a gyors anyagcserémnek is köszönhető. Sajnos az autoimmun betegségem is hozzájárult ehhez a fogyáshoz. Kaptam olyan megjegyzést, hogy "neked milyen könnyű, és jó a genetikád", pedig ez nem így van, mert a szervezetem nem egészséges, emiatt nem akar épülni, hanem pont ellenkezőleg: magát építi le. Nehezen tudok izmot építeni, és a szervezetem sokszor tiltakozik a tiszta táplálékok ellen. A terhességem végén körülbelül 90 kilogramm voltam, most 55 kilogramm vagyok, és büszkén mondhatom, hogy az utóbbi időben sikerült sok izmot építenem.

2021-ben a ő lett a legfittebb édesanya.
2021-ben a ő lett a legfittebb édesanya.
Fotó: BioTechUSA/Szilveszter Zoltán

Ő lett a legfittebb édesanya

Adrienn kitartásának és erejének köszönhetően nem egy fitneszversenyen indult, ahol számos sikert ért el. A Lifestyle Day után az INBA Elit&Tour versenyen Bikini Díva 35+ kategóriában 4., Bikini Mamas kategóriában pedig 2. helyen végzett, a BodySport-kupa fitt anyuka +43 kategóriában az első helyet és a bajnoki címet is megszerezte. 2021-ben a BioTechUSA Lifestyle Dayen őt választották a FittMom kategória győztesének. 

- A BioTechUSA Lifestyle Day verseny előtt ismertem meg Elblinger Áprilt, aki segített felkészülni a versenyre, és sok hasznos tippet adott a súlyzós edzésekhez is. Véletlenszerű volt a találkozásunk, nagyon hálás vagyok neki, mert ő volt az egyetlen edző, aki elvállalt. Ma már nem csak edző, hanem igazi barát, az életünk része. Összeállítja az edzéseimet, az étrendemet, mindent összefog, és ha valamit kockázatosnak talál, azonnal módosít. Nagyon örülök a közös munkának, mert nélküle nem tartanék itt, hiszen számomra az egészség a legfontosabb. 

IMG 20211009 203923
Fotó: Végh Adrienn

A versenyétrendem napi öt-hat tiszta étkezés volt, de a szénhidrátokat nem hagyhattam el. Érdekes, de nem hiányoztak a cukrok vagy nasik, mert sok receptet alakítottam az étkezésemhez, és így bátran ehettem saját magam által készített sütiket is. Az utóbbi 16 hétben heti öt alkalommal edzettem, leginkább szabad súlyokkal, lovagoltam, és szobabiciklin kardióztam is. A gyaloglást ki kellett hagynom, mert a térdem és a csípőm nem bírja ezt a fajta terhelést. A versenyek előtt volt, hogy pótórával együtt 3,5 órás is volt az edzés.

A BioTechUSA Lifestyle Dayre való jelentkezésben az vonzott, hogy ez nem egy mindennapi szépségverseny. Olyan fitt, egészségtudatos nőket kerestek, akik szépségük mellett személyes történetükkel is motiválnak, idén pedig a verseny egy jótékony céllal is kiegészült, a bevételből a szervezők az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány munkáját támogatták, akik az endometriózissal küzdő nők számára nyújtanak segítséget. Közel kétszázan jelentkeztek a versenyre, harmincan jutottunk be a döntőbe, kategóriánként - Fittest Girl, Fittest Mom és Fittest Competitor - tízen.

BLD 321
Fotó: BioTechUSA/Szilveszter Zoltán

Azt szeretném üzenni az édesanyáknak, hogy sokszor bármilyen nehéz is - nem számít, hogy egyedül vagy családban neveljük a gyermekünket -, nem szabad feladni. A nehézségeket azért gördíti elénk az élet, hogy a kihívások megerősítsenek minket. Minden apró sikernek örülni kell. Anyukaként szerencsések vagyunk, hiszen a gyerekünk csillogó tekintetéből mindig meríthetünk erőt, értük élünk, miattuk kell egészségesnek és boldognak lennünk.

126 kilóról indult Dorina, 65 kilót adott le másfél év alatt

Magyar nők, akik történetükkel, kitartásukkal inspirálnak másokat.

Borító- és ajánlóképek: Végh Adrienn, BioTechUSA/Szilveszter Zoltán

Ezt is szeretjük