Melyek a legjobb természetes édesítőszerek, ha fogyni akarsz? Ismerd meg őket!

A cukor helyett már számos természetes, egészséges alternatíva létezik, ami megkönnyíti a fogyást. Elmondjuk, melyik miért jó!

Természetes édesítőszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem véletlenül próbálják egyre többen kiiktatni a cukrot az étrendjükből. Ez ugyanis hiába ad édes, jó ízt az ételeknek, nemcsak elhízás esélyét növeli, de a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és a zsírmáj kialakulásának kockázatát is.

Ha fogyókúrára, életmódváltásra vállalkozol, érdemes úgy alakítani az étrendedet, hogy az egyik változás a finomított cukorfogyasztás minimalizálása legyen. A cukorgyártás során növényi forrásából úgy nyerik ki az édes anyagot, hogy mellőle eltávolítanak minden rostot. A természetes cukorforrásokban - zöldségekben, gyümölcsökben - rostokkal együtt egészséges, lassabb felszívódású formájában található meg a cukor. A finomított változat azonban ennek hiányában szinte azonnal felszívódik a vékonybélből a vérbe, megdobja a vércukorszintet, majd hamarosan hagyja azt újra visszaesni.

Ez az ingadozás nagyon káros a szervezet számára, ráadásul azzal jár, hogy rendszeresen rád tör a farkaséhség, melynek során még több édes ízt kívánsz. Éppen ezért a cukor nemcsak úgy hizlal, hogy sok benne a kalória, de éhségfokozó hatásán keresztül is. Elmondjuk, milyen természetes lehetőségek léteznek a helyettesítésére.

Természetes édesítőszerek

Az egyre népszerűbb természetes édesítőszereknek két csoportja van: a kalóriatartalommal rendelkező és a kalóriamentes termékek. Ez a különbség elsősorban azoknak fontos, akik fogyni szeretnének. A kalóriatartalom mellett azonban a természetes édesítőszerek kiválasztásánál figyelembe kell venni azt is, hogyan hatnak a cukorhoz képest. A cukor glikémiás indexe 100, mely azt fejezi ki, hogy erősen megemeli a vércukorszintet. 55 alatt azonban ez az érték alacsonynak számít, így, ami ennél kevesebb, az már csak kis mértékben okoz ingadozást, így fogyasztása fogyókúrázók számára is alkalmas, és jóval egészségesebb a sima cukornál.

Persze a készítmények esetében az sem mindegy, milyen az ízük. Segítünk, hogy megismerkedj néhány jó lehetőséggel, melyek mindegyikét beszerezheted Magyarországon is, szupermarketekben, bioboltokban vagy netes rendelésen keresztül. 

A stevia növényből nyert édesítő, nem tartalmaz kalóriát, ám kissé kesernyés utóíze van. Glikémiás indexe 0.
Fotó: Aneta_Gu / Getty Images Hungary
A glycyrrhizin édesgyökér-kivonat, por formájában is elérhető. Kalóriamentes, és nincs, pontosabban nulla a glikémiás indexe. Ötvenszer édesebb, mint a cukor, mégsem káros, hiszen jótékonyan hat az immunrendszerre.
Fotó: alpaksoy / Getty Images Hungary
A luo han guót a szerzetesek körtéjeként is ismerik. Ázsiában őshonos, a kivonata jóval édesebb a cukornál, és nem tartalmaz kalóriát, GI-je pedig 0.
A yacon szirupja az inkák gumójából készül, gyógynövényként is használták. Íze a fügére emlékeztet. Glikémiás indexe 1, kalóriából 150 van 100 grammban.
Fotó: Amawasri / Getty Images Hungary
A kókuszvirágcukor rostban gazdag édesítőszer, dehidratált kókuszpálmanedvből készül. Hasonlít a barna cukorra, a glikémiás indexe azonban csak 40. Kalóriatartalma 100 grammonként 400 körüli.
Fotó: egal / Getty Images Hungary
A méz hiába nagyon finom, nem sokkal diétásabb, mint a cukor. 100 gramm mézben 400 kalória van, GI-je 50, ám diabéteszes betegeknek nem ajánlják.
Az agavészirupot a növényből préselik. Hígabb, mint a méz, de 40%-kal édesebb, mint a cukor. Glikémiás indexe alacsony, mindössze 15, de kalória ebben is 400 van 100 grammonként.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary
A juharfa nedvéből készült juharszirup mézszerű, melaszos ízzel rendelkezik. Glikémiás indexe még nem túl magas, 54, kalóriatartalma 400. Ha fogyni szeretnél, nem feltétlenül ajánlott.
Fotó: suti / Getty Images Hungary
A melasz sűrű, folyékony anyag, mely a nád- vagy répacukor feldolgozása után megmarad. Enyhén kesernyés az íze. Nagyjából 300 kalóriájához 55-ös glikémiás index tartozik, így ezzel is óvatosan kell bánni.
Fotó: David Pimborough / Getty Images Hungary
A datolyacukor a gyümölcs szárított és zúzott, porított változata, ami nehezen oldódik, ezért főzéshez nem igazán praktikus. Glikémiás indexe 68, míg kalóriatartalma 40, így ritkábban, inkább csak egzotikus ízként érdemes kipróbálni.
Fotó: HeikeRau / Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük