Tényleg hizlal a stevia? Sok orvos szerint ezért növeli az étvágyat

Nem helyettesíti tökéletesen a cukrot.

Tényleg hizlal a stevia? Sok orvos szerint ezért növeli az étvágyat
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az édes ízű steviát egy dél-amerikai növényből nyerik ki, mely feldolgozva szemcsés, tablettaszerű vagy folyadék formában kerül a boltok polcaira, sőt, számos, diétázók és cukorbetegek számára készült termékben is használatos a cukor pótlására.

A stevia nagyon népszerű a fogyni vágyók körében, hiszen gyakorlatilag emészthetetlen, ezért kalóriát egyáltalán nem tartalmaz. Már kis mennyiségben is édes ízt biztosít, ám egy nagyobb adag kesernyés utóízt hagy. Sokan egyenesen úgy gondolják, hogy az édes szer a cukrot tökéletesen helyettesíteni képes anyag, ám a kutatók szerint ennek még vannak buktatói.

Hizlal a stevia?

Ha édesszájú vagy, joggal gondolhatnád, hogy a kalóriaproblémáidra tökéletes megoldás egy olyan édesítőszer, amiben nincs hasznosítható energia, ráadásul háromszázszor édesebb a cukornál. Valójában azonban - ahogy arra egy dietetikus, Keri Gans is felhívja cikkében a figyelmet - ez nem jelenti azt, hogy minden, amiben stevia van, az is kalóriamentes.

A fehér liszttel készült, édesítőszeres csemegék még mindig erősen megdobják a vércukorszintet, az üdítők pedig gyakran tartalmaznak mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket, melyek lassítják, terhelik az anyagcserét, ezáltal pedig a hízást támogatják. Az, hogy ezek természetes édesítőszerrel készülnek, könnyen eltereli a figyelmet arról, milyen egészségtelenek valójában.

Egy másik kutatás már 2004-ben kiemelte, hogy a mesterséges édesítők hízást okozhatnak. A leírta, hogy a test az egyes ételek kalóriatartalmát azok édességének mértéke szerint képes felmérni, és reagálni arra. A mesterséges édesítőszerek azonban összezavarják ezt a rendszert, hiszen az édes íz sok beérkező kalóriát vetít előre, ami elmarad. Ez ahhoz vezet, hogy a szervezet számára nehézkessé válik az optimális bevitel szabályozása, azaz erősen megnövekszik az étvágy. Mivel feldolgozásában a stevia sem tér el ezektől a szerektől, ezért sok orvos szerint ugyanezt a hatást váltja ki.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A stevia kockázatai

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsággal foglalkozó szervezet a legtöbb steviaalapú készítményt biztonságosan fogyaszthatóként ismeri el. Ennek ellenére akadnak olyanok, melyeket mégis kitiltottak az országból lehetséges mellékhatásaik miatt. Ezek főként a feldolgozatlan vagy félig feldolgozott levelek fogyasztása esetén lépnek fel olyan problémák formájában, mint az erős hányinger, a szív- és a veseproblémák vagy a vércukorszint kilengése.

Javasolt éppen ezért a cukor helyettesítésére csak mértéktartóan, az ételek kalóriatartalmát figyelembe véve használni a steviát. Ha diétázol, érdemesebb vitaminban gazdag, tápláló finomságokkal, például friss gyümölcsökkel csökkenteni az édes íz iránti sóvárgást.

Az elhízás következményei

Ez a statisztika megmutatja, hogyan növekszik a rosszindulatú, daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata a BMI függvényében. 

A rák és az elhízás kapcsolata

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük