Növeli a zsírégetést, hosszan tartó teltségérzetet okoz: az olívaolaj 4 fogyókúrás hatása
Az olívaolajban lévő zsírsavak számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amik elősegítik a fogyókúrás folyamatokat is.

GettyImages-72422750
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olívaolaj a mediterrán diéta egyik alapja, bővelkedik esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavakban, tele van antioxidánsokkal, gyulladásgátló, érvédő hatása közismert.

Az értékes olaj nemcsak az egészségmegőrzésben segít, hanem a fogyási folyamatok elindítója, támogatója is lehet. A közhiedelemmel ellentétben az olajok, zsírok nem csak hizlalók lehetnek - ismerd meg a hatásait.

Hosszan eltelít, gyorsítja a zsírégetést

Az olívaolaj bővelkedik közepes lánchosszú trigliceridekben, amiknek elhízást gátló, fogyást elősegítő hatását már régóta vizsgálják. Ezek a trigliceridek gyorsan lebomlanak, és a májba kerülnek, ahol energiává alakulnak át. Egy 2014-es kutatás szerint képesek a jóllakottsági hormon, az YY peptid termelődését növelni. Minél magasabb szinten van jelen, annál jobban elnyúlik a telítettség érzete. Más kutatások szerint ezek a trigliceridek még a kalória- és a zsírégetést is megnövelhetik.

GettyImages-1049758144

Csökkenti a testsúlyt

Az olívaolaj igazi többszörösen telítetlen zsírsavforrás, ezenkívül még a magas hőkezelést is jól bíró egyszeresen telítetlen zsírsavban is gazdag. Egy négyhetes tanulmány során elhízott emberek körében vizsgálták az olívaolaj hatását, és a kutatók némi súlycsökkenést tapasztaltak a résztvevők körében.

Két csoportra osztották az alanyokat, az egyikük egyszeresen telítetlen zsírsavat fogyasztott, a másikuk pedig telített fajtát, ezenkívül semmi mást nem alakítottak át az addigi étrendjükben, mégis BMI, azaz testtömegindex tekintetében változás állt be a két csoport között. 

Kiegyensúlyozza a vércukorszintet

Több kutatás is bizonyítja az olívaolaj fogyasztásának vércukorszint-stabilizáló hatását. A gyakran elhízással járó kettes típusú diabétesz kialakulását 40%-kal csökkenti akár anélkül is, hogy az olaj beiktatásán kívül bármilyen más változást eszközöltek volna az érintettek az étrendjükben, életmódjukban. A stabil vércukorszinttel megelőzhető a hirtelen farkaséhség, szénhidrátéhség érzete.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az olívaolaj fogyasztása

Egyáltalán nem mindegy, melyik típusú olaj kerül felhasználásara. Az extra szűz olívaolaj fontos bioaktív összetevőket és antioxidánsokat tartalmaz, többet, mint a finomított olívaolaj. Érdemes elolvasni az üvegeken, palackokon jelzett összetevőket is, hogy megbizonyosodjon az ember arról, hogy valóban extra szűz olívaolajat vesz meg.

GettyImages-124375806

A rendszeres fogyasztása előnyös hatásokkal jár, ám érdemes figyelembe venni, hogy egyetlen evőkanálnyi olívaolaj 119 kalóriát tartalmaz, így akik kalóriaszámoláson alapú diétát követnek, azoknak érdemes odafigyelni a mennyiségre - ha túl sokat viszel be belőle, előbb-utóbb elhízáshoz vezet. Salátadresszingként, tészták vagy levesek ízesítésére is szokás használni, akár sütni is lehet vele.

A leggyakrabban használt olajok kalóriatartalma

Fogyókúra alatt nemcsak a különböző ételek összetevőire kell figyelni, hanem a sütésre vagy kiegészítésként használt olajra is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük