Nem ébredés után mutatja a valós testsúlyt a mérleg - Mikor kell méredzkedni a tudomány szerint?

Az ember testsúlyát rengeteg tényező befolyásolja. Többek között egyáltalán nem mindegy a méredzkedés ideje és helye sem.

mérleg fogyókúra
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúra alatt fontos motiváció, ha a mérleg nyelve is a kívánt érték felé mozdul el. De ha rossz időben áll valaki a mérlegre, akkor hamis képet kaphat a valódi testtömegéről.

Gyakran már nem is használnak mérleget a fogyókúrázók, hanem inkább centikben mérik a változásokat, hiszen sokkal látványosabb eredményeket láthatnak így. Már csak azért is, mert ha valaki nem pusztán az étkezésre figyel oda, hanem valamit sportol is, a fejlődő izmok miatt a súly nem csökken egy idő után. 

A mérleg helyes használata

Természetesen hiába köztudott, hogy az izom nehezebb mint a zsír, a testtömeg mérése, amíg világ a világ, fontos lesz az emberek számára. Nem csoda, hiszen ez is egy olyan mérőeszköz, amivel figyelemmel lehet követni a test változását. És ha megfelelően végzi valaki, akkor bízhat az eredményekben.

mérleg
Fotó: Jacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

Mivel alvás közben a szervezet hidratáltsága csökken, emiatt a súlyméréskor kisebb értéket mutathat, mint a valós. Éppen ezért az ébredés utáni két órában érdemes mellőzni a méredzkedést, mivel körülbelül fél kilóval eltérhet az eredmény a ténylegestől.

Ennek ellenére a mérlegre állást érdemes a reggeli órákra időzíteni, hiszen az esti és a reggeli súly között 3-4 kiló eltérés is lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Cornell Egyetem tanulmánya  szerint a legtöbb ember péntek reggel a legkönnyebb, mivel a hétközbeni aktív életmódnak köszönhetően több súlyt veszítenek az emberek a hétköznapok alatt. 

A mérés közben mozdulatlanul kell állni, mert a mozgás is befolyásolhatja az eredményt. A mérleget is egy sima, egyenes, szilárd és vízszintes felületre kell helyezni, és onnan már nem nagyon érdemes elmozdítani. Az állandó mozgatás is befolyásolhatja, hogy milyen pontosan mutatja az eredményt.

mérlegre állni
Fotó: Zero Creatives / Getty Images Hungary

Végezetül pedig a mérések idejét sem szabad változtatni. Ha már beállt az időpont, ahhoz kell tartania magát az embernek, és rendszeresen ugyanazokon a napokon felállni a mérlegre. Jó hír, hogy egy 2012-es kutatás szerint, aki rendszeresen méri magát, kevesebb eséllyel hízik vissza.

Mitől pörög fel megint a fogyás? 8 dolgot mutatunk, hogy újrainduljon a zsírégetés

Ha még nem érted el a célodat, és valamiért megállt a súlyvesztés, mutatunk nyolc, kutatások által bizonyított módszert, mely valóban használ. Segítenek újra belendíteni a fogyást, ha megakadt volna. Néha már egy egészen apró változtatás is elég.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük