Többet fogy, aki sűrűbben áll mérlegre: ennyiszer kellene hetente a tudósok szerint

Könnyebb megtartani a súlyt, ha naponta mérlegre állsz.

fogyokura-merleg

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mérleg kérdése megosztja az embereket, akad, aki teljesen elzárkózik tőle, és van, aki szerint káros is lehet, ha a fogyókúra során a diétázó túl sokat foglalkozik a számokkal, és elfelejt arra figyelni, hogy jól érezze magát a testében. Mások viszont kitartanak a gyakori méretkezés fontossága mellett.

Ha az ember fogyókúrára adja a fejét, a mérleg a folyamat követésének egyik legfontosabb és legjobb eszköze, ugyanis értékes információkat közöl arról, hol tart előbbi.

Milyen gyakran kell mérlegre állni?

Fogyókúra során nem elég hetente ráállni a mérlegre. Minél gyakrabban méretkezik az ember, annál jobb. A legideálisabb a napi méretkezés, amiből utána heti átlagot lehet vonni, így viszonylag pontosan követhető a változás. Ez a súlytartáshoz is jó módszer.

no-tulsuly-merleg

Hogy miért van szükség az átlagra? Ennek az az oka, hogy a fogyás nem lesz mindig azonos mértékű, a súly ugyanis hullámzik a nap és a hét során. A testsúly nagyban függ az elfogyasztott étel és ital mennyiségétől, a szervezet víztartalékolásától és a hormonális folyamatoktól. Kevésbé zavaróak ezek a napi ingadozások és fantomsúlyok, ha az ember heti súlyátlagot számol.

A legpontosabb számot reggel, az első vécézés után, közvetlenül az első étkezés előtt adja a mérleg. Érdemes meztelenül vagy a lehető legkevesebb ruhában ráállni, hogy az anyagok súlya se csorbítsa az eredményt.

A rendszeres mérlegre állás nemcsak a fogyásban segít, hanem a későbbi súlytartásban is. A Cornell Egyetem egy kis körben végzett kutatása arra az eredményre jutott, hogy azok a nők és férfiak, akik naponta mérték a súlyukat, nemcsak többet fogytak, de két év múlva a visszaszedett kilók átlaga is közelített a nullához. 

Ennek az az oka, hogy a méretkezés önuralomra szoktat. Az, hogy valaki rendszeresen figyeli a saját súlyát, motiváló a fogyókúra során, hiszen azonnal látja a munkája eredményét. Ugyanakkor arra is készteti az embert, hogy odafigyeljen az étkezési szokásaira és rossz beidegződéseire, amikor a mérleg mutatója felfelé billen, és rögtön reagálni tud, ha azt látja, hogy hízni kezd.

Reggeli torna

Nemcsak a méretkezést, de a napi edzést is el lehet intézni reggel, még munkába indulás előtt. Csak napi 20 perc az egész. A reggeli edzés nemcsak a kalóriaégetésben segít, az anyagcserét is felpörgeti, amellett pedig jobb ébresztő, mint egy bögre kávé.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük