500 kalóriát is elégethet a lépcsős edzés: így gyorsítja fel a fogyást

A lépcsős edzéssel több száz kalóriát lehet elégetni, és még sporteszköz sem kell hozzá.

GettyImages-1160626646 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lépcsős edzések beindítják a fogyási folyamatokat, és hatékonyan égetik a kalóriákat is. A lépcsők ugyanis nemcsak arra valók, hogy A-ból B-be jusson az ember, hanem sportolni is lehet rajtuk.

Egészen meglepő, mennyi kalóriát el lehet égetni pusztán azzal, ha valaki lépcsőt mászik. Szakértők megnézték, hogyan lehetséges 500 kalória elégetése ezzel a módszerrel.

A lépcsős edzés folyamata

Megmérték, hogy egy szabványméretű lépcsőfok megmászása átlagosan 0,09 kalóriát éget el. Az American Council on Exercise szakértői azt kalkulálták ki, hogy egy nagyjából 60 kilós ember lazán felhasználhat 235-250 kalóriát egy félórás lépcsőzés alatt. Így, aki jó állóképességgel rendelkezik, egy óra alatt akár 470-500 kalóriát is elégethet pusztán azzal, hogy lépcsőt mászik - természetesen anélkül, hogy a karjaival támaszkodna a korláton.

GettyImages-629265846

Minél nagyobb a testtömeg, annál több kalóriát emészt fel a szervezet, 70 kilogramm esetében fél óra 285 kalóriát, 90 kiló esetében pedig 365 kalóriát jelent. A sétálás is remek kardioedzésnek minősül, de a Harvard Egyetem kutatása szerint háromszor több kalória égethető el a lépcsőzéssel.

Egy fitneszkalkulátor segítségével kiszámolták, hogyha a lépcsőfokok 15 centiméteresek, egy 70 kilós ember 241 kalóriát éget el a lépcsők megmászásával. Ha pedig a lépcsőfokok mondjuk 30 centiméterre helyezkednek el egymáshoz képest, akkor már 320 kalóriát lehet elégetni 30 perc alatt. Minden centi számít, hiszen a gravitáció ellenében, felfelé irányuló mozgás zajlik, ami nagyobb erőkifejtést igényel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Hogyan érdemes belevágni?

Érdemes az edzéseket kettő vagy akár három egységre bontani, mert fél-egy órát nehéz egyhuzamban a lépcsőn mozogva tölteni. Inkább 10-10-10 perceket, esetleg megemelt idővel 20-20-20 perceket tölts a lépcsőkön.

Végezhetsz köröket, hogy könnyebben tudd mérni az időt. A lépcsőzést mindenképpen érdemes ütemes, dinamikus mozgással végezni, akár kocogni is lehet közben, vagy magas térdemelésekkel nehezíteni a gyakorlatot, esetleg úgy megmászni a lépcsőt, hogy csak minden második lépcsőfokra lépsz rá.

GettyImages-482178697

Alaposan megdolgoztatja a testet, főleg az alsó részét, a hatékonyság növelése érdekében érdemes váltogatni a magas és alacsony intenzitású mozgásokat benne, például felszaladhatsz a lépcsőn, majd visszasétálsz a kiindulási helyre. Erősíti, tónusosabbá teszi a vádlit, a combokat, a farizmokat. 

A teljes testet formálja ez a 20 perces otthoni gyakorlatsor

A gumiszalag praktikus eszköz az otthoni edzésekhez, a segítségével gyönyörűen formálható az alak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük