Egyetlen vétel, ami megtriplázhatja a zsírégetést: a kutatók is meglepődtek az eredményen
Hihetetlen motivációt képes adni.

nagykep?cikkid=163668&kep=kutato1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kell drága élelmiszerekre vagy költséges felszerelésekre gondolnod, ha egy olyan vételről van szó, ami megháromszorozhatja a fogyást. Ennek ellenére egy kutatás megállapította, hogy nagyon jót tesz, ha a diétádba fektetsz némi pénzt, ugyanis ez motivációként szolgál. Nem is akárhogy!

A Pennslyvaniai Egyetem tudósai megpróbálták megállapítani, mivel lehetséges a kísérlet résztvevőit leghatékonyabban rábírni a rendszeres mozgásra. Ehhez pedig egy egyébként nagyon hétköznapi motivációt, a pénzhez való viszonyt vizsgálták meg alaposabban.

Sétálj vagy fizess!

A kutatók azt kérték a résztvevőktől, hogy minden nap sétáljanak 7000 lépést hat hónapon keresztül. Az alanyokat a pénz szempontjából azonban két csoportra osztották: egy részük nagyjából 400 forintot kapott minden nap, amikor teljesítette a távot, a másik csapattól azonban ugyanennyit vontak le, ha nem tette meg az előírt lépésmennyiséget.

Az eredmény egészen meglepő volt, hiszen nem azok teljesítettek jobban, akiknek a jutalom lebegett a szeme előtt. Az anyagi kár fenyegetése 50 százalékkal jobb motivációnak bizonyult, így a lustálkodás esetén fizetni kényszerülő résztvevők másfélszer annyi alkalommal teljesítették a mozgásadagjukat.

A tudóscsapat vezetője, dr. Mitesh Patel szerint a veszteség-averzió azért bizonyult erőteljesebb mozgatórugónak, mint a jutalom utáni sóvárgás, mert a károk elszenvedését az agy sokkal inkább szeretné mindenáron elkerülni, mint elérni a kevésbé értékes díjat.

A kutatás tanulsága

A tanulmány megállapításai jól felhasználhatóak a hétköznapokban és a fogyókúra részeként is. A diétádat jelentősen hatékonyabbá teheted, ha mozgással egészíted ki, hiszen akár egy kevés sport is képes a lassú súlyvesztést megháromszorozni, így könnyebben elérheted a heti egyenletes, kétkilós fogyást.

Nagyon könnyen motiválhatod magadat például azzal, hogy ha rögtön veszel egy bérletet egy edzőterembe, ugyanis ha egyetlen alkalommal sem használod, akkor azzal máris feleslegesen pénzt dobtál ki. Hasonlóan jó befektetés lehet egy pár súlyzó vagy egy szobabicikli, melyek szintén mozgásra ösztönöznek.

Ha ezt nem tartod számodra testhezálló megoldásnak, mert inkább otthon edzenél, akkor is érdemes megteremteni a veszteség lehetőségét. Határozd el magadban, hogy hány alkalommal fogsz tornázni a héten, és szabd meg, hogy mennyit teszel félre egy perselybe vagy dunsztosüvegbe, ha ezt nem tartod be. Nem kell nagy összegben gondolkodnod ahhoz, hogy ez a módszer hatékony legyen.

Az így összegyűjtött pénzt használd valami olyasmire, amiből nem származik semmilyen hasznod, például jótékony célokra. Ha iPhone-t vagy androidos telefont használsz, akkor pedig akár egy olyan alkalmazást is letölthetsz, melynek segítségével PayPalon keresztül minden elmulasztott edzés díja azonnal elutalásra kerül egy általad választott szervezet számára. Hasonlóan működik ehhez a Pact nevű applikáció is, azzal a különbséggel, hogy ha elvégzed a gyakorlatokat, akkor mások fizetnek neked, míg ha nem, akkor te fizetsz azoknak, akik tornáztak.

Öt gyakorlat, amivel elkezdheted az edzést

Vágj bele a rendszeres mozgásba ezekkel a szuper hasfeszesítő gyakorlatokkal, melyek erőteljesen támogatnak a zsírégetésben. Végezd őket rendszeresen, és már egy hónap után látni fogod az eredményt!

Ezt is szeretjük