Vízhajtó, és segíti a fogyást: mutatjuk a kelbimbó egészségügyi hatásait
Így hat az egészségre a kelbimbó.


- A legszebb ruhák a Golden Globe-ról: az 51 éves Catherine Zeta-Jones ellopta a show-t a ruhájával »
- Diana angyalarcú unokahúga nem kis feladatot kapott: a 30 éves Kitty Spencer a Dolce & Gabbanát képviseli »
- A bőrhatású nadrág és a bakancs 50 felett sem tilos: a vagány stylist megmutatja, hogy lehet nőies »
- "Lehet, hogy szűk lesz egy kicsit, de a férje majd bejáratja" - Magyar nők megrázó vallomásai a férjöltésről
- Meghan új frizurája telitalálat: az állapotos hercegné gyönyörűen fest a friss felvételen
- Varga Feri után felesége is lefogyott - Balássy Betty ennyire karcsú lett
- Az 50 évvel ezelőtti Budapestről kerültek elő fotók: nagyon más volt akkor az élet a fővárosban
- Heti horoszkóp március 1-től 7-ig: a Szűz váratlan fordulatra, a Bika jó hírre számíthat
A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb ételek közé, pedig kifejezetten jó növényi fehérjeforrás, és egy adagban az ember napi C- és K-vitamin-igényének 100%-a benne van. Ha ez még nem lenne elég, a kelbimbó a fogyókúrázók legjobb barátja is.
A keresztesvirágú zöldségek közé tartozik. Ennek a családnak az összes tagja gazdag tápanyagokban, és szegény kalóriában, úgyhogy ott lenne a helyük a diétázók bevásárlólistájának a tetején.
Hogyan fogyaszt a kelbimbó?
Több tanulmány is összekapcsolta már a kelbimbó és más keresztesvirágú zöldségek fogyasztását az elhízásveszély, a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatának csökkenésével.

A keresztesvirágú zöldségek meglévő cukorbetegség állapotán is javítanak. Ez többek között annak köszönhető, hogy rengeteg bennük a rost, amely segít szabályozni a vércukorszintet, így elkerülhetőek vele a falási rohamot okozó kilengések. Ezenkívül a kelbimbó az egyike azon kevés zöldségnek, melyben jelentős mennyiségű ómega-3 zsírsav található. Az ómega-3 zsírsav köztudottan csökkenti a vér trigliceridszintjét, az inzulinrezisztenciát és a gyulladásokat is a szervezetben.
A kelbimbó tartalmaz még egy bizonyos alfa-liponsav nevű antioxidánst, mely a kutatások szerint csökkenti a vércukorszintet, és növeli az inzulinérzékenységet, amellett a cukorbeteg pácienseket megóvja az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. Egy kísérletben alfa-liponsavat adtak 12 diabéteszes alanynak, akik ezután megemelkedett inzulinérzékenységről számoltak be. A kutatók úgy sejtik, ennek az lehet az oka, hogy az alfa-liponsav lehetővé tette az inzulin számára, hogy hatékonyabban működhessen, és így csökkenthesse a vércukor szintjét. Az alfa-liponsav sok zöldségben van jelen, de a kelbimbó is nagy mennyiséget tartalmaz belőle.
A keresztesvirágú zöldségek fogyasztása a rák kockázatának csökkenésével is kapcsolatba hozható. Ezért az a kéntartalmú vegyület felelős, amely a kelbimbó kesernyés ízét is adja. A kelbimbóban ezenkívül rengeteg klorofill is van, mely a növény zöld színét kölcsönzi.
A kelbimbót a legegyszerűbb megpárolni, de krémlevesként, saját magával sűrítve is nagyon finom. Tepsiben, kevés olívaolajjal is meg lehet sütni, akár a hússal együtt.
Fogyasztó zöldségek
Nem a kelbimbó az egyetlen zöldség, amely az alacsony kalóriatartalmán túl egyéb tápanyagaival is hozzájárulhat a sikeres fogyókúrához. 10 káliumban gazdag, vízhajtó zöldséget mutatunk.
A képek forrása: Getty Images