A hummusz, a Közel-Kelet legnépszerűbb mártogatósa már régen meghódította a világot, hiszen rendkívül sokoldalúan felhasználható, ráadásul rengeteg jótékony hatással bír, és a fogyókúrába is beilleszthető.
Fő alapanyaga, a csicseriborsó teljes értékű fehérjében és rostban gazdag, ezáltal egyszerre biztosít hosszú időre jóllakottságot, illetve hozzájárul a megfelelő emésztéshez. Fogyasztó hatását egy nem reprezentatív, több kutatás eredményét összegző értekezésben az Obesity szaklap is megemlíti: a kísérlet résztvevői átlagosan 31%-kal jóllakottabbnak érezték magukat a hüvelyestől, mint más élelmiszerektől. Magyarán, könnyebben fogytak, mert nem kívántak egészségtelen nassolnivalókat.
Hummuszvariációk
A hummusz sokkal izgalmasabb, mint azt a legtöbben gondolják, ráadásul annyira könnyen elkészíthető ebéd vagy vacsora lehet, hogy sosem unod meg, ha egyszer nekiállsz kísérletezni az ízekkel.
Főtt vagy konzerv csicseriborsóból egyaránt készülhet, és mindössze annyi a dolgod, hogy turmixgépben vagy aprítógépben alaposan összedolgozd a többi hozzávalóval. Az olívaolajat pedig érdemes folyamatosan adagolni hozzá, ettől tökéletesen krémes lesz.

A spenótos csicseriborsókrém nagyon kiadós, és jól passzol hozzá a citromlé, így akár másfél-két evőkanállal is kerülhet bele: keverj simára egy csicseriborsó-konzervet, két evőkanál tahinit és olívaolajat, fél kiskanál őrölt köményt, egy kiskanál sót, 100 gramm friss, mosott, két percig párolt spenótlevelet.

A cukkini kalóriaszegény, roppanós zöldség, amiből tökéletes hummusz készülhet: vágj apróra egy közepes cukkinit, és turmixold össze egy csicseriborsó-konzervvel, egy gerezd fokhagymával, két evőkanál tahinivel és citromlével, egy kiskanál sóval, fél teáskanál köménnyel és egy csipet Cayenne-borssal.

A szárított paradicsommal készült hummusz mediterrán ízt ad a krémnek: turmixolj simára egy csicseriborsó-konzervet, két evőkanál tahinit, egy gerezd fokhagymát, 50 gramm felszeletelt, szárított paradicsomot és egy evőkanál citromlevet.

A feketebab-hummusz sok fehérjét tartalmaz, így egyszerre eltelít, és támogatja a fogyást: áztass be éjszakára 180 gramm száraz hüvelyest, majd másnap főzd meg. Szűrd le a levét, és krémesítsd két gerezd fokhagymával, két evőkanál tahinivel, egy evőkanál citromlével, két evőkanál olívaolajjal, csipet sóval és pirospaprikával.

A chili zsírégető erejét a hummuszban is kamatoztathatod: keverj simára egy konzerv csicseriborsót, két evőkanál tahinit, két evőkanál olívaolajat, egy evőkanál citromlevet, egy gerezd fokhagymát, ízlés szerint egy-két chilipaprikát, egy evőkanál paradicsomlevet, sót és borsot.

A sült fokhagyma szintén különleges ízt ad a kencének: két gerezd fokhagymát süss sütőben 180 fokon, körülbelül 15-20 percig, vagy, amíg megpuhulnak. Végül turmixold össze egy csicseriborsó-konzervvel, egy evőkanál tahinivel és citromlével. Ha szeretnéd, tálaláskor szezámmaggal is megszórhatod.

A sütőtökös hummuszhoz turmixolj össze egy csicseriborsó-konzervet, 250 gramm sült sütőtököt, két gerezd fokhagymát, két evőkanál tahinit és olívaolajat, egy evőkanál citromlevet, egy teáskanál római köményt, valamint csipetnyi sót, borsot.

A hummusz céklával nemcsak igazi ínyencség, de roppant egészséges is, ráadásul leolvasztja rólad a kilókat. Az alakbarát finomság
receptjét megismerheted korábbi cikkünkből.

Az avokádós hummusz egyszerre diétás és tápláló, mivel rengeteg fehérjét és egészséges zsírsavat tartalmaz: mixerrel dolgozz össze egy konzerv csicseriborsót, egy kisebb, felkockázott avokádót, két gerezd fokhagymát, egy evőkanál lime-levet és ugyanennyi olívaolajat, csipet sót, borsot.
Képek: Getty Images Hungary.