Miattuk hízol hasra! 5 étel, amire biztos, hogy nem gyanakszol

A fogyókúra alatt felejtsd el őket, és később is fogd vissza a mennyiségeket.

Dia

	Itt most nem a jó és a rossz szénhidrátokról van szó, hanem azokról az ételekről, amelyek igazi szénhidrátbombák. Ezek képesek megváltoztatni a bélbaktériumok közt fennálló egyensúlyt, és fokozzák a gyulladást. A szénhidrátban sűrű ételeket úgy ismerheted fel, hogy viszonylag magas a szénhidráttartalmuk a súlyukhoz képest. Egy 170 grammos, rossz szénhidrátként emlegetett krumpli például javarészt víz, és csak 23%-ban tartalmaz szénhidrátot, míg egy rizsfelfújtnak csaknem 80%-a szénhidrát. Hasonlóan problémás étel lehet a kenyér, a fehér rizs, a bagett, a zsömle és gyakorlatilag az összes péksütemény. 

Itt most nem a jó és a rossz szénhidrátokról van szó, hanem azokról az ételekről, amelyek igazi szénhidrátbombák. Ezek képesek megváltoztatni a bélbaktériumok közt fennálló egyensúlyt, és fokozzák a gyulladást. A szénhidrátban sűrű ételeket úgy ismerheted fel, hogy viszonylag magas a szénhidráttartalmuk a súlyukhoz képest. Egy 170 grammos, rossz szénhidrátként emlegetett krumpli például javarészt víz, és csak 23%-ban tartalmaz szénhidrátot, míg egy rizsfelfújtnak csaknem 80%-a szénhidrát. Hasonlóan problémás étel lehet a kenyér, a fehér rizs, a bagett, a zsömle és gyakorlatilag az összes péksütemény. 

Fotó: pixabay.com

Dia

	A laktóz, az állati eredetű tejekben megtalálható tejcukor az egyik legismertebb és legtöbbször emlegetett FODMAP - ez a nehezen emészthető, rövid láncokból álló oligoszacharidok, diszacharidok és monoszacharidok, valamint néhány alkohol gyűjtőneve. A laktóz lebontásáért a vékonybél egy enzimje, a laktáz felel, ám ebből a test úgy termel egyre kevesebbet, ahogy telnek az évek, és egyre kevésbé van szüksége a szervezetnek az anyatej lebontásának képességére.	Emiatt lehet, hogy a laktóz idővel egyre jobban meggyötri és felpuffasztja a hasadat, noha korábban ez nem volt jellemző. Ha szokatlan puffadást tapasztalsz, kerüld el a tejet, a nem görög joghurtokat, a puha sajtokat és a tejalapú desszerteket. 

A laktóz, az állati eredetű tejekben megtalálható tejcukor az egyik legismertebb és legtöbbször emlegetett FODMAP - ez a nehezen emészthető, rövid láncokból álló oligoszacharidok, diszacharidok és monoszacharidok, valamint néhány alkohol gyűjtőneve. A laktóz lebontásáért a vékonybél egy enzimje, a laktáz felel, ám ebből a test úgy termel egyre kevesebbet, ahogy telnek az évek, és egyre kevésbé van szüksége a szervezetnek az anyatej lebontásának képességére.

Emiatt lehet, hogy a laktóz idővel egyre jobban meggyötri és felpuffasztja a hasadat, noha korábban ez nem volt jellemző. Ha szokatlan puffadást tapasztalsz, kerüld el a tejet, a nem görög joghurtokat, a puha sajtokat és a tejalapú desszerteket. 

Fotó: pixabay.com

Dia


                        	A nagy mennyiségű fruktóz - egy újabb FODMAP-ról van szó - akárcsak a glukóz, gáztermelést, puffadást és a hasmenést okozhat. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy tartózkodnod kellene a fruktózt tartalmazó gyümölcsöktől. Mindössze javasolt, hogy a fogyókúra ideje alatt kevesebb alma, mangó és dinnye kerüljön a menübe, sőt, a gyümölcscukrot tartalmazó zöldségek fogyasztását is, mint a spárga és a cukorborsó, jól meg kell fontolni. Ám ezeknél sokkal veszélyesebb a kukoricaszirup, az agavénektár és a méz. 

A nagy mennyiségű fruktóz - egy újabb FODMAP-ról van szó - akárcsak a glukóz, gáztermelést, puffadást és a hasmenést okozhat. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy tartózkodnod kellene a fruktózt tartalmazó gyümölcsöktől. Mindössze javasolt, hogy a fogyókúra ideje alatt kevesebb alma, mangó és dinnye kerüljön a menübe, sőt, a gyümölcscukrot tartalmazó zöldségek fogyasztását is, mint a spárga és a cukorborsó, jól meg kell fontolni. Ám ezeknél sokkal veszélyesebb a kukoricaszirup, az agavénektár és a méz. 

Fotó: pixabay.com

Dia


                        	A diéta alatt kerülendő rossz zsírok csoportjába három típus tartozik, melyek gyulladáskeltő hatásuk miatt a hasi hízáshoz kapcsolódnak. Ezek a transzzsírok, a telített zsírok és az omega-6. A transzzsírok az előrecsomagolt ételekben fordulnak elő. A tartósított vagy nagyon zsíros húsokban, a teljes zsírtartalmú, például 3,6%-os tejtermékekben és egyes cukorkákban szaturált zsírokat találsz, míg az omega-6 a kukorica-, a szőlőmag-, a szójabab-, napraforgó- és a pórsáfrányolajban van jelen. 

A diéta alatt kerülendő rossz zsírok csoportjába három típus tartozik, melyek gyulladáskeltő hatásuk miatt a hasi hízáshoz kapcsolódnak. Ezek a transzzsírok, a telített zsírok és az omega-6. A transzzsírok az előrecsomagolt ételekben fordulnak elő. A tartósított vagy nagyon zsíros húsokban, a teljes zsírtartalmú, például 3,6%-os tejtermékekben és egyes cukorkákban szaturált zsírokat találsz, míg az omega-6 a kukorica-, a szőlőmag-, a szójabab-, napraforgó- és a pórsáfrányolajban van jelen. 

Fotó: pixabay.com

Dia


                        	A cukoralkoholok és az alacsony szénhidráttartalmú édesítőszerek egyes ételekben természetesen jelen vannak, míg másokba adalékanyagként kerülnek. Ezek a FODMAP-ok nehezen hatolnak át a sejtfalakon, így puffasztanak. Megtalálhatóak néhány gyümölcsben, így az almában, a szederben, a nektarinban, a körtében és a szilvában, sőt, sok zöldségben is, mint a borsó vagy a karfiol, és a gombákban is. Emellett az édesítőszerek közül az izomalt, a mannitol vagy mannit és a polidextróz problémás, melyek főként a cukormentes, édes ételekben vannak jelen. 

A cukoralkoholok és az alacsony szénhidráttartalmú édesítőszerek egyes ételekben természetesen jelen vannak, míg másokba adalékanyagként kerülnek. Ezek a FODMAP-ok nehezen hatolnak át a sejtfalakon, így puffasztanak. Megtalálhatóak néhány gyümölcsben, így az almában, a szederben, a nektarinban, a körtében és a szilvában, sőt, sok zöldségben is, mint a borsó vagy a karfiol, és a gombákban is. Emellett az édesítőszerek közül az izomalt, a mannitol vagy mannit és a polidextróz problémás, melyek főként a cukormentes, édes ételekben vannak jelen. 

Fotó: pixabay.com
Ezt is szeretjük
Fotó: