Nem minden zsír ugyanolyan káros, amit az ember magára halmoz. A zsigeri zsír vitathatatlanul a legveszélyesebb mind közül, ez ugyanis a szervek körül összpontosul a hasfalon belül.
A hasi hízás arra figyelmeztet, hogy nemcsak a szokásos párnácskák rakódnak le a derék és a csípő tájékára, hanem velük együtt a zsigeri zsír mennyisége is nő, ezzel együtt pedig nő a szív- és érrendszeri betegségek, a mellrák és a kettes típusú cukorbetegség kockázata is.
Hasi hízást okozó ételek
Vannak bizonyos ételek, melyek kifejezetten hozzájárulnak a hasi hízáshoz, mert raktározásra sarkallják a szervezetet. Ezek kerülése és a mozgásban gazdag életmód segíthet gyorsan megszabadulni a kiálló hastól, a kutatók a szívbarát diétát is előszeretettel ajánlják a viszcerális zsír ellen. Mutatjuk, melyek azok az ételek, amelyeket mindenképpen mellőznöd kell az étrendedből, ha lapos hasra vágysz.

A szénhidrátdús ételek kiiktatása segít csökkenteni a zsigeri zsír mennyiségét, ahogy azt
az Alabamai Egyetem tanulmánya is alátámasztja. Már kicsivel kevesebb szénhidrát is 11%-os csökkenést eredményez a hasi zsír mennyiségében. Különösen veszélyesek azok az ételek, melyek a fajsúlyukhoz képest rengeteg szénhidrátot tartalmaznak - mint amilyenek a tészták és a péksütemények.

A transzzsírok rengeteg bolti ételben megtalálhatóak, mert segítenek megnyújtani az eltarthatóságukat, így használják margarinokban, kekszekben, ropikban, chipsekben, csokiféléknél, mélyhűtött pékáruk esetében is. A transzzsírok nemcsak inzulinrezisztenciát és szívbetegséget okozhatnak, de
állatkísérletek igazolják, hogy a hasi hízást is elősegítik.

A telített zsírsavakban gazdag ételekkel hasonló a helyzet. Ezek bizonyítottan növelik a koleszterinszintet, és hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához is, így nemcsak a hasi hízás szempontjából kerülendőek.
Fotó: Mukhina1 / Getty Images Hungary

A boltban kapható felvágottak tele vannak ízfokozó és térfogatnövelő anyagokkal, ráadásul rengeteg telített zsírt tartalmaznak, már csak azért sem tesznek jót a deréknak, de ráadásul még nehezen is emészti meg őket a szervezet, így tovább időzhetnek az emésztőrendszerben.

A fruktózzal édesített ételek és italok ugyanúgy rengeteg cukrot tartalmaznak, ez igaz a gyümölcslevekre is, melyekben van ugyan némi vitamin és ásványi anyag is, de ettől még
megdobják a vércukrot, mely hosszútávon inzulinrezisztenciához vezethet, a vércukor-ingadozás pedig hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet raktározásba kezdjen.

Egy dobozos kólában 10 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van, és mellette semmilyen hasznos tápanyaggal nem szolgál. Ez igaz a legtöbb szénsavas és cukros üdítőre. Ráadásul a cukor táplálja az egyik hízásért felelős bélbaktériumot, a Firmicutes-t is, és minél több van ebből a baktériumból a szervezetben,
annál jobban raktároz a test.

Az alkoholban kétszer annyi kalória van, mint a cukorban, és nemcsak ebben áll a
hizlaló hatása. Raktározásra sarkallja a szervezetet, és vércukorszint-ingadozást okoz, ami miatt fogyókúra alatt kifejezetten kerülendő a fogyasztása.
A képek forrása: Getty Images, Pixabay.com.