Nincs bennük glutén, nem hizlalnak, és nagyon finomak: 7 köret ebédhez, vacsorához

Nem kellenek hozzájuk drága dolgok, és nagyon egészségesek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha fogyókúrázol, akkor a szénhidrátbevitelre különösen oda kell figyelned, hiszen nagyon nagyban ettől függ, hogy hányszor éhezel meg, és ezáltal mennyi kalóriát viszel be. Amikor túl sokszor szerepelnek a tányéron gyorsan felszívódó szénhidrátok, mint a fehér rizs vagy a főtt tészta, akkor a vércukorszint hamar megugrik az étkezés után, ám nem sokkal később újra leesik, így ismét megkordul a gyomrod. Hasonlóképpen működik a magas keményítőtartalmú burgonya is, amelyet cukorrá bont le a szervezeted. Ha szeretnéd ezeket a nagy kilengéseket elkerülni, és ebéd vagy vacsora után hosszan megtartani a jóllakottság érzését, akkor ezeket a köreteket próbáld ki a megszokottak helyett!

A burgonyapürét ízletesen helyettesítheti a borsópüré, amelyet nagyon egyszerű elkészíteni. Semmi más dolgod nincs, mint megpárolni a borsót, majd ízlés szerint fokhagymával, petrezselyemmel és kevés sóval leturmixolni. A püréhez fokozatosan önts egy kevés tejszínt, amíg eléri a kívánt állagot, és máris egy minden húsféléhez tálalható, nagyon egészséges és fehérjegazdag köreted van.

A borsóhoz hasonló módon készíthetsz pürét karfiolból is, amelyet fokhagyma és petrezselyem helyett kevés szerecsendióval fűszerezhetsz, sőt, akár egy kicsi brokkolival színesebbé is teheted.

Tepsis burgonya helyett próbáld ki a cukkinit, amelyet megpucolva és centis karikákra vágva halmozhatsz a sütőpapírra. Használj az cukkinihoz kevés olívaolajat vagy kókuszolajat, hogy ne ragadjon le, és fűszerezd rozmaringgal, bazsalikommal, oregánóval ízlés szerint, majd tálalás előtt sózd.

A kelbimbó rostokban és vitaminokban gazdag étel, amelyet köretként is fogyaszthatsz. Ehhez elég félbevágva vagy egészben megpirítani egy kevés zsiradékon serpenyőben, sózni, és máris tálalható a köret. Ha különleges ízt szeretnél adni az ételnek, egy kevés köménymaggal és fokhagymával kiegészítheted.

A wokzöldségek nemcsak a keleti ízekhez illenek nagyszerűen, de akár a rántott húshoz is. A zöldségek pirításának ilyenkor az a lényege, hogy kevés olajat használj, és nagyon magas hőmérsékleten, rövid ideig, mindössze két-három percig pirítsd az ételt. Szinte bármilyen zöldséget választhatsz: brokkolit, répát, paprikát, hagymát, leveles zöldségeket vagy akár spárgát, míg a paradicsomot utólag, nyersen is hozzáadhatod. Fűszerként szuper választás a kurkuma, a sáfrány, a Cayanne-bors, a fehér bors, a tengeri só és a chili, ám sok mást is bátran kipróbálhatsz.

A blansírozott zöldbabot számos fűszerrel feldobhatod, amíg átpirítod a főtt zöldséget a wokban. Próbáld ki a chilit és a fokhagymát, vagy szórj tengeri sót és pár szem földimogyorót, esetleg fenyőmagot a wokba a zöldbab mellé, amely mindössze pár perc alatt elkészül.

A zöldségek egy másik hihetetlenül egyszerűen elkészíthető változata a köretként tálalt saláta, amely csak némi balzsamecetet, picike olajat és fűszereket igényel. Válogass szezonális zöldségeket, főleg a levelesek közül, és találd meg a szerinted leginkább összeillő ízeket, így az egyik legkalóriaszegényebb köretet állíthatod elő.

Szuper nassok 100 kalória alatt

Béltisztító, laktató finomságok, amiket bátran ehetsz délelőtt!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük