Laktat, serkenti az anyagcserét, és még finom is: így támogatja a fogyást a bulgur
A bulgur egy olyan összetett szénhidrát, amely a fogyásban is segíthet.

- Feltöltik a kitikkadt bőrt, ragyogóvá varázsolnak és hűsítenek: nyári szépségápolási kedvenceink árakkal »
- Úgy szexi, hogy nem mutat túl sokat: divatos szettek, amiket a pánt nélküli felső tesz igazán nőiessé »
- Ezen a testrészen hamarabb mutatkoznak meg az öregedés jelei, mint az arcon: minden, amit a kézbőr ápolásáról tudnod kell »

- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
- Gyönyörű kis tó Budapesttől egy karnyújtásnyira: homokos stranddal és jó hangulattal vár a Domonyvölgyi-víztározó
A sikeres, tartós fogyáshoz elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ebbe pedig - hacsak nem követ az ember speciális diétát - beletartoznak az egészséges, összetett szénhidrátok is, mint amilyen a bulgur.
A bulgur egy gabonaétel, amely többnyire összetört durumbúzából készül. Előfőzve kapható, így hamar elkészíthető, és hasonló állaga van, mint a kuszkusznak vagy a quinoának. Teljes kiőrlésű gabonának számít, mert az egész búzaszemet felhasználják hozzá, és ezért jobb a felszívódása, valamint rosttartalma miatt laktatóbb is, mint a fehér lisztből készült köretek.
Hogyan használható a fogyókúrában a bulgur?
A bulgur rosttartalma az egyik oka annak, hogy köretként fogyókúra alatt is fogyasztható. A teljes gabonák ugyanis, mivel lassan szívódnak fel, nem dobják meg olyan mértékben az vércukorszintet. Ez nem csak a cukorbetegek számára lényeges. A hirtelen megemelkedő, majd ugyanilyen hirtelen leeső vércukorszint farkaséhséget okozhat, ami megnehezíti, hogy az ember betartsa a diétáját. Többek között ezért sem ajánlott gyors felszívódású, finomított szénhidrátokat fogyasztani ilyenkor.

Egyes kutatások arra mutatnak, hogy a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek az inzulinérzékenységet is javítják, ez pedig nem csak a rostoknak köszönhető, hanem a gabonákban található növényi összetevőknek is. A bulgur gazdag az ilyen fitotápanyagokban.
A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása a mikrobiom egészségére is jó hatással van. A bélrendszerben számtalan jótékony baktérium él, melyek közvetlenül is befolyásolják a fogyást, a teljes gabonák pedig segítik ezen baktériumok szaporodását. Ezek a baktériumok rövid láncú zsírsavat állítanak elő, ez pedig hozzájárul az egészséges emésztéshez. Arról nem is beszélve, hogy a rostos gabonák fogyasztása a szorulásos gondok megoldásában is segít.
Számtalan tanulmány foglalkozik vele, hogy a magas rostbevitel hogyan segít a súlycsökkentésben, valamint a hízáshajlam leküzdésében. Az, hogy a rostok hogyan is hatnak, még nem teljesen világos. Az emberek nagy része azt tapasztalja rostos ételek fogyasztásakor, hogy hamarabb éri el a teltségérzetet, ezért csökken a kalóriabevitel. Ugyanakkor a tudósok azt is feltételezik, hogy a rostok csökkentik azt a kalóriamennyiséget, amely felszívódik az ételekből.
Éppen ezért a bulgur és más teljes kiőrlésű gabonából készült vagy teljes gabonát tartalmazó ételek segíthetnek a diétás célok elérésében, valamint a hosszú távú súlytartásban, és könnyedén beilleszthetőek a változatos, egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe.
Kenyér diéta alatt
Hacsak nem követ szénhidrátszegény étrendet az ember, egy-egy szelet kenyér azért belefér a fogyókúrába, azonban az egyáltalán nem mindegy, hogy mit választ a szendvicshez az ember. Mutatjuk a legjobb alternatívákat.
A képek forrása: Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- fogyókúra
- túlsúly