Mennyi kalóriát éget a szervezet fél óra futásnál? Testsúly szerint mutatjuk a pontos adatot
Ennyi kalóriát éget el egy 55 kilós és egy 80 kilós ember futásnál.

GettyImages-936587090
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó idő remek alkalmat ad arra, hogy az ember korán reggel egy kis kocogással indítsa a napot, vagy az esti órákban, a munka végén levezetésképpen mozogjon egyet.

A rendszeres futás nemcsak a kalóriák égetésében segít, de erősíti az állóképességet és az immunrendszert is. A mozgás során javul a szervezet vérkeringése és oxigénellátása, ezek hatására a szívbetegségek, a storke, valamint az érrendszeri megbetegedések kockázata is jelentősen csökken. Futás után sokkal energikusabbnak érezheti magát az ember, az endorfin felszabadulása pedig javítja az általános hangulatot.

Mennyi kalóriát éget a futás?

A fogyás beindulásához körülbelül 30-40 perc futás vagy heti két és fél órányi mozgás szükséges. Edzés során elsőként a szénhidrátraktárak adják az energiát a kocogáshoz, majd nagyjából fél óra után nyúl a zsírsejtekhez a szervezet.

GettyImages-882584766

A kalóriaégetés mértéke függ a megtett időtől, a pulzusszámtól és egyéni adottságoktól is, például a testsúly is meghatározza, mennyi kcal-t éget a szervezet.

A FitFacts magazin szerint egy 55 kilós ember 11, egy 65 kilós 13, egy 70 kilós 15 és egy 80 kilós ember 17 kalóriát éget el percenként, azaz egy 30 perces kocogás alatt 330, 390, 450 és 510 kalóriát jelent.

A cikk az ajánló után folytatódik

A táblázat szerint a gyaloglás során egy 55, 65, 70 és 80 kilós ember felfelé kerekítve 7, 8, 9, és 10 kalóriát éget percenként, ami napi fél óránál 210, 240, 270 és 300 kcal-t jelent, így érdemes a reggeli vagy délutáni buszozást és autókázást inkább tempós gyaloglásra cserélni.

GettyImages-1050922286

A tartós fogyás érdekében jó, ha méred a pulzusod is, hogy a zsírégetés szempontjából ideális tartományban mozogjon. Kifejezetten zsírégetés céljából az ideális pulzusszám 120-130 szívverés/perc, így az energiát a zsírsejtekből, nem pedig az izmokból fogja nyerni.

Akár a szabadban, akár gépen futsz, a mozgás előtt a teljes testet be kell melegíteni, és minden ízületedet át kell mozgatnod a sérülések, görcsök elkerülése végett. A tartós fogyáshoz a megfelelő táplálkozást is iktasd be. Ha mindenképpen szükséged van futás előtt a reggelire, nagyjából egy órával a sport előttre időzítsd az étkezést, de futás előtt közvetlenül ehetsz például egy banánt vagy egy kis adag bogyós gyümölcsökkel megpakolt zabkását, hogy ne légy rosszul a vércukor alacsony szintje miatt. Edzés után válassz fehérjében gazdag ételeket vagy fehérjealapú étrend-kiegészítőt az izmok építése céljából.

Kalóriaégető sportok nyárra

Mutatjuk, milyen mozgásformákat válassz, ha a kalória- és zsírégetés, izmosodás a célod!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük