12 étel, amiről nem gondolnád, hogy igen gazdag elektrolitokban: olcsóbbak, mint a sportital

Miért fontos pótolni egy edzés során az elektrolitokat?

GettyImages-1223268409
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet, már te is tapasztaltad, hogy intenzív sportolás vagy egy kimerítőbb edzés után izomgörcsöt, fáradtságot, hasi fájdalmat, izomgyengeséget, esetleg hányingert tapasztalsz. Ezek az elektrolithiány tünetei is lehetnek, így edzés után mindenképp érdemes pótolni őket. Már csak azért is, mivel ezek az ásványi sók elengedhetetlenek az izmok, a szív, valamint a sejtek megfelelő működéséhez.

Az elektrolitok a testfolyadékban található ásványi anyagok, amelyek különösen fontosak a szervezet hidratáltságban és abban, hogy a test optimálisan működjön belülről.

Miért fontosak az elektrolitok? 

Egyik feladatuk, hogy a folyadékszintet egyensúlyban tartsák a sejten belül és kívül. Erre azért van szükség, mivel a folyadék be- és kiáramlásával befolyásolni tudják a tápanyagok szállítását, valamint a salakanyagok távozását, de szabályozzák a szervezet hidratációs szintjét is. Mivel az elektrolitok, azaz az ásványi sók az izzadás során ürülnek ki a szervezetből, pótolni kell a dehidratáció elkerülése végett, hiszen a kiszáradás többek között teljesítménycsökkenéshez, teljesítményromláshoz vezet, de a regeneráció is nehezebben megy majd. Súlyosabb esetben hiánya szívritmuszavarokhoz, izomgörcshöz, de akár idegrendszeri problémákhoz is vezethet.

GettyImages-873636808

A testünkben leggyakrabban előforduló elektrolit a nátrium, kálium, kalcium, magnézium és a klorid. A nátrium részt vesz a folyadékháztartás szabályozásában, az izomműködésben, valamint a szénhidrát- és fehérje-anyagcserében, a kálium elengedhetetlen a szív, az idegek, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A kalcium a csontok erősítésében játszik szerepet, a magnézium többek között az idegrendszer sejtjeinek megfelelő működésében vesz részt, szükséges az enzimfolyamatokhoz, de enyhíti az idegfájdalmat is. A klorid szintúgy segít szabályozni a folyadék mennyiségét a szervezetben, és fenntartja a sav-bázis egyensúlyt is.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Hogyan pótolhatod az elektrolitokat természetes módon?

Az edzések után nemcsak a folyadékpótlás megfelelő mennyiségéről, de minőségi pótlásáról is érdemes tehát gondoskodni. Vannak olyan speciális sportitalok, amelyek az izzadással eltávozott vizet és ásványi anyagokat pótolják, ezeket izotóniás italoknak nevezik. 

Ugyanakkor a hétköznapokban fogyasztható ételek közül is akadnak olyanok, amelyek bővelkednek elektrolitokban, és sokkal olcsóbbak, mint a speciális sportitalok, ráadásul nem tartalmaznak hozzáadott cukrokat sem.  

GettyImages-477423370

 Ilyen például a cékla, amely bővelkedik nátriumban, káliumban, valamint magnéziumban is, a fodros kel, a brokkoli vagy az articsóka remek káliumforrás, magnéziumban gazdagok az olajos magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek. A tejtermékek mellett kalciumban gazdagok például a leveles zöldségek, amilyen a spenót, klorid pedig a tojásban, gombában, vagy kefirben található. Ezek olyan természetes, kalóriaszegény elektrolitforrások, amelyekkel a sport utáni izotóniás ital is kiváltható. 

Mit egyél edzés előtt, mit utána?

Az edzések előtt és után is kulcsfontosságú szerepe van az étkezéseknek - előtte érdemes olyanokat fogyasztani, amik energiával látnak el, utána pedig, amik nyugtatólag hatnak az izmokra.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük